ΝΥΤ: Από τα μπικίνι στα μπουρκίνι - Όταν επιβάλλουν στις γυναίκες τι να φορέσουν

ΝΥΤ: Από τα μπικίνι στα μπουρκίνι - Όταν επιβάλλουν στις γυναίκες τι να φορέσουν
(GERMANY OUT) Carabinieri am Strand von Rimini schreibteinen Strafzettel für eine junge Frau mitBikini- September 1957 (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)
(GERMANY OUT) Carabinieri am Strand von Rimini schreibteinen Strafzettel für eine junge Frau mitBikini- September 1957 (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

Τους λόγους για τους οποίους οι αρχές τείνουν να επιβάλλουν συγκεκριμένα ενδυματολογικά πρότυπα στις γυναίκες, είτε αυτά περιλαμβάνουν περισσότερο ύφασμα, είτε λιγότερο, προσπαθεί να εξετάσει η δημοσιογράφος Alissa J. Rubin σε νέο άρθρο της στους New York Times (NYT).

Με αφορμή την απαγόρευση του μπουρκίνι, του μαγιό που καλύπτει την κεφαλή και ολόκληρο το σώμα, σε τριάντα γαλλικές πόλεις, η Rubin κάνει αναφορά σε πρόσφατο παρελθόν, όταν οι γυναίκες λάμβαναν πρόστιμα επειδή φορούσαν μπικίνι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, φωτογραφίες που έδειχναν μια γυναίκα που φορά μαντήλα να βγάζει κυριολεκτικά τα ρούχα της σε παραλία της Νίκαιας παρουσία αστυνομικών που κρατούν... μπλοκάκι, προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. Η δημοσιογράφος των NYT μας θυμίζει αυτή την θρυλική φωτογραφία από το 1957, όταν μια γυναίκα στην -καθολική- Ιταλία έλαβε πρόστιμο επειδή φόρεσε ένα «αποκαλυπτικό» μπικίνι.

«Τι συμβαίνει με τα γυναικεία μαγιό και γενικά με την γυναικεία αμφίεση που σε ολόκληρη την ιστορία έχει προκαλέσει τόσες διαμάχες και οδήγησε τις κοινωνίες να νομοθετήσουν ή να ελέγξουν τις επιλογές των γυναικών», αναρωτιέται.

Όπως η ίδια αναφέρει, οι ιστορικοί, οι κοινωνιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι λένε εδώ και δεκαετίες ότι τα γυναικεία σώματα είναι πεδία μάχης. Εξάλλου οι άνδρες έδιναν οδηγίες στις γυναίκες για το τι θα φορέσουν εδώ και πολλά χρόνια.

Από τις απαρχές της ιστορίας, η νομοθεσία, οι τοπικοί κανόνες και οι κοινωνικές πιέσεις επηρέαζαν τον τρόπο με τον οποίο ντύνονταν οι γυναίκες. Η Γαλλία είναι πλέον μια κοινωνία που ζητεί από τις γυναίκες να ντύνονται με λιγότερα ρούχα, εξηγεί η δημοσιογράφος, κάνοντας αναφορά στις αλλαγές που υπέστη η γαλλική κοινωνία μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1789. Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφέρει και την «Ελευθερία» του Delacroix, τον θρυλικό πίνακα με την γυμνόστηθη γυναίκα που οδηγεί τον Λαό, η οποία είναι όμως εμπνευσμένη από την Ιουλιανή επανάσταση του 1830.

Βέβαια, η απαγόρευση του μπουρκίνι δεν είναι μόνο ζήτημα φεμινιστικής φύσης, αλλά και θρησκευτικής. Όπως τονίζει η Rubin, έχει επίσης να κάνει με το πόσο ορατή θέλει η Γαλλία να είναι η παρουσία του Ισλάμ και συνδέεται με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Σημειώνει ωστόσο ότι το θέμα δεν παύει να σχετίζεται με το τι φορούν οι γυναίκες.

Δημοφιλή