Τι και αν η Συρία «πεθαίνει». Ο οργανισμός τουρισμού του καθεστώτος κάνει διαφημιστική καμπάνια για τις παραλίες της

Τι και αν η Συρία «πεθαίνει». Ο οργανισμός τουρισμού του καθεστώτος κάνει διαφημιστική καμπάνια για τις παραλίες της
youtube/syrian tourism

Η Συρία τα πέντε και πλέον τελευταία χρόνια κυριαρχεί στη διεθνή ειδησεογραφία με ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που αντανακλούν μια τεράστιων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση αλλά και την κατάρρευση της ξακουστής για την ομορφιά και τον πολιτισμό της χώρα της Μέσης Ανατολής. Βυθισμένη στον Εμφύλιο Πόλεμο, πολιορκείται από δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ενώ βομβαρδίζεται από δυνάμεις της Δύσης και της Ρωσίας. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια εγκατέλειψαν ή εγκαταλείπουν τη χώρα για να σωθούν ενώ πολλές πόλεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή «στέκονται» όρθιες μετά βίας άγνωστο για πόσο ακόμη.

Κι όμως...Ο τουριστικός οργανισμός της Συρίας– που σε πείσμα των καιρών υπάρχει ακόμη- φαίνεται πως ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια με στόχο την προσέλκυση τουριστών και σίγουρα ο στόχος που έχει θέσει είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αναλάβει να φέρει ποτέ σε πέρας, ένας κρατικός φορέας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 10 Αυγούστου, το ίδιος φορέας ανέβασε στο YouTube και ένα βίντεο υπό τον τίτλο «Syria from the Sky» με πλάνα που φυσικά παρουσιάζουν μια...άλλη χώρα. Ή μάλλον μια χώρα σαν αυτή που ήταν η Συρία πριν τον πόλεμο.

Με πομπώδη μουσική υπόκρουση, προβάλλονται πλάνα από διάφορες περιοχές της χώρες- πάντα από ψηλά- και κυρίως αυτές που έχουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Φυσικά, καμία από αυτές δεν «εμφανίζει» τις πληγές του πολέμου.

Και μόλις τη Δευτέρα «ανέβασε» ένα ακόμη καθαρά τουριστικό βίντεο, το «Syria Always Beautiful» με υπόκρουση που θυμίζει κάτι από ηλεκτρονική μουσική σε club και κάτι από μουσική σε beach bar, στο οποίο κυριαρχούν εικόνες από την παραλιακή πόλη της Ταρτούς που βρέχεται από τη θάλασσα της Μεσογείου και φιλοξενεί επίσης το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της χώρας μετά την Λατάκεια. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και ήταν γνωστή ως Αντάραδος ή Ατάρανδος ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2004, αριθμούσε 115.769 κατοίκους ενώ αποτελεί ένα από τα προπύργια του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στα πλάνα που έχουν επιλεγεί, «πρωταγωνιστούν» τα γαλαζοπράσινα νερά και η τεράστια σε μήκους αμμουδερή παραλία όπου βλέπουμε δεκάδες λουόμενους να κάνουν μπάνιο, ηλιοθεραπεία κάτω από ομπρέλες ή να κάνουν τζετ σκι και καγιάκ ενώ στο βάθος κυριαρχεί μια καταπράσινη έκταση με φοίνικες και γκαζόν που φιλοξενεί διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις- μοιάζουν με μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια. Και στο βάθος προβάλλει η πόλη της Ταρτούς.

Η Ταρτούς, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, εμφανίζεται ως μια πόλη που δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο από τις πολεμικές συγκρούσεις αν και η περιοχή επλήγη από σφοδρούς βομβαρδισμούς τον περασμένο Μάιο με το Ισλαμικό Κράτος να σπεύδει να πάρει τα εύσημα.

Φυσικά δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα πλάνα είναι προγενέστερα ή μεταγενέστερα των βομβαρδισμών ή γενικότερα εάν το υλικό αφορά περιόδους πριν την έναρξη των ένοπλων συγκρούσεων.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Τουρισμού της Συρίας όταν αποφάσισε να ξεκινήσει αυτή την τουριστική διαφημιστική καμπάνια. Εκτός βέβαια εάν επενδύει...στο μέλλον.

Δημοφιλή