Ο φωτογράφος που προσπαθεί να διασώσει τα παραδοσιακά παράθυρα της Ρωσίας πριν εξαφανιστούν

Ο φωτογράφος που προσπαθεί να διασώσει τα παραδοσιακά παράθυρα της Ρωσίας πριν εξαφανιστούν

Επί αιώνες, η Ρωσία περηφανευόταν για μια ιδιαίτερη και άκρως εντυπωσιακή τεχνική επεξεργασίας και γλυπτικής ξύλου που κουβαλούσε στην παράδοσή της, η οποία ονομαζόταν nalichniki. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον για τη διακόσμηση της κάσας των παραθύρων των σπιτιών, του γείσου δηλαδή που ξεκινά από το περβάζι και αναδιπλώνεται γύρω από το γυαλί. Το αποτέλεσμα ήταν ένα υπέροχο, δαντελωτό «κάδρο» που έδινε μοναδικό χαρακτήρα στις προσόψεις των σπιτιών, μετατρέποντάς τα σε πραγματικά έργα τέχνης.

Παρότι η ακριβής αφορμή για τη γέννηση αυτής της παράδοσης δεν έχει καθοριστεί, η διακόσμηση των παραθύρων φημολογείται πως ξεκίνησε κατά τις ειδωλολατρικές περιόδους και είχε ως στόχο να προστατεύσει τους ανθρώπους που έμεναν στα σπίτια από τα σατανικά πνεύματα. Με την πάροδο των χρόνων, είτε λόγω των πολέμων που έπληξαν τη χώρα, είτε λόγω της εγκατάλειψης ή καταστροφής των παραδοσιακών αυτών σπιτιών, είτε λόγω της ίδιας της ευαισθησίας που έχει το ξύλο ως υλικό, τα περίτεχνα σχέδια στα παράθυρα άρχισαν να εξαφανίζονται και μαζί τους και ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης της Ρωσίας.

Ο Ρώσος φωτογράφος Ivan Hafizov έθεσε ως προσωπικό στόχο τη σωτηρία αυτών των ιστορικών πλέον κατασκευών, έστω μέσω των φωτογραφιών του. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Hafizov ταξιδεύει κατά μήκος της χώρας, τραβώντας χιλιάδες φωτογραφίες για να δημιουργήσει ένα «εικονικό μουσείο διακοσμημένων παραθύρων». Η ελπίδα του είναι να επαναφέρει το ενδιαφέρον του κόσμου σε αυτά τα μνημεία που τείνουν να εξαφανιστούν εντελώς, καθώς πλέον οι ρώσικες πόλεις ανοικοδομούνται βάσει της δυτικής αισθητικής και των ευρωπαϊκών κριτηρίων.

Όλες του οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στο Instagram (παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές), αν μπείτε όμως εδώ θα δείτε και μερικά από τα εκπληκτικά κολάζ που έχει δημιουργήσει με αυτές.

Δημοφιλή