Πώς ένα στρατόπεδο των Ναζί μετατράπηκε σε πολυτελή τουριστικό προορισμό

Πώς ένα στρατόπεδο των Ναζί μετατράπηκε σε πολυτελή τουριστικό προορισμό

Ένα από τα μεγαλύτερα «κειμήλια» που άφησαν πίσω τους οι Ναζί υποβάλλεται αυτόν τον καιρό σε ριζική ανακαίνιση σε ένα γερμανικό νησί, με σκοπό να γίνει ένας πολυτελής τουριστικός προορισμός.

Το ογκώδες γκρι ερείπιο βρίσκεται στο καλοκαιρινό θέρετρο Prora στο νησί Rügen της Γερμανίας και είναι το μέρος όπου ο Αδόλφος Χίτλερ απέτυχε να μετατρέψει σε στρατόπεδο πολιτικής κατήχησης. Το συγκρότημα είχε αρχικά κατασκευαστεί για να στεγάζει μέχρι και 20.000 Γερμανούς στο πλαίσιο του προγράμματος προπαγάνδας «Δύναμη Μέσω Χαράς» του 3ου Ράιχ, μέσα από το οποίο δημιουργήθηκε και το Volkswagen Beetle, το «αμάξι του λαού».

Σε αυτό το συγκρότημα, η αναψυχή και ο αθλητισμός θα συνδυάζονταν με διδασκαλίες ιδεολογίας ούτως ώστε να «χτιστεί» η πίστη των Ναζί και να αναπτυχθεί μια δυνατή εθνική ταυτότητα ανάμεσα στην εργατική τάξη της «Άριας Φυλής». Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1936 αλλά οι εργασίες έπαυσαν με τον ερχομό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, αφήνοντας πίσω τους ένα τσιμεντένιο σκελετό που έγινε γνωστός ως «Ο Κολοσσός της Prora» και ο οποίος εκτείνεται σε 4.5χλμ κατά μήκος μιας από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Γερμανίας. Υπό την κομμουνιστική κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, το στρατόπεδο αυτό λειτούργησε ως στρατώνας του οποίου η τοποθεσία ήταν τόσο μυστική που δεν εμφανιζόταν καν στους χάρτες.

«Αυτό το μνημείο αντιπροσωπεύει ουσιαστικά τόσο την Ναζιστική όσο και την Κομμουνιστική εποχή και μπορείς μέσω αυτού να έχεις μια πιο καθολική εικόνα του πώς λειτουργούσαν και τα δύο συστήματα», λέει η Susanna Misgajski, διευθύντρια μία εκ των δύο μουσείων της Prora. «Στρατευμένοι, αιχμάλωτοι πολέμου, αιχμάλωτοι που έκαναν καταναγκαστικές εργασίες σε στρατόπεδα, πρόσφυγες -όλοι τους βρέθηκαν στην Prora σε διάφορες χρονικές στιγμές».

Από την κατάρρευση του καθεστώτος το 1989, το συγκρότημα συνέχισε να καταρρέει. Μετά από πολλές λάθος δοκιμές που έγιναν μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν για την αξιοποίησή του, πλέον τέσσερα από τα οχτώ πανομοιότυπα εξαώροφο κτίρια έχουν αρχίσει να ανοικοδομούνται.

Το συγκρότημα Prora Solitaire άνοιξε φέτος το καλοκαίρι αποκαλύπτοντας μια υπέροχη πρόσοψη σε κρεμ χρώμα, μπαλκόνια με γυάλινα προστατευτικά, μοντέρνα διαμερίσματα και το δικό του spa. Το νέο look του κτηρίου απευθύνεται σε πλούσιους κατοίκους πόλεων που θέλουν να δραπετεύσουν για λίγες ημέρες σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, ενώ στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνει επίσης και ένα hipster μαγαζί με burgers και ένα φούρνο που σερβίρει latte macchiato (το πρώτο ήταν προηγουμένως μια ετοιμόρροπη γκαλερί τέχνης και το δεύτερο ένα μπανάλ κλαμπ με το όνομα «Miami»).

«Από τη μία υπάρχει το ενδιαφέρον να διατηρηθεί ως μνημείο», λέει ο αντιπρόσωπος πωλήσεων του μεσιτικού Irisgerd, Werner Jung, το οποίο χτίζει επίσης παρόμοια διαμερίσματα στην περιοχή. «Από την άλλη, υπάρχουν τα συμφέροντα των μετόχων που έχουν επενδύσει πολλά λεφτά σε αυτό και θέλουν να το δουν να αξιοποιείται. Πιστεύω πως (αυτό που γίνεται) είναι μια πολύ καλή συμβιβαστική λύση».

Η εταιρεία αγόρασε το οικοδομικό τετράγωνο το 2012 προς €2.75εκ και επένδυσε άλλα €88εκ στην ανακαίνισή του. Το 95% των διαμερισμάτων έχει ήδη πωληθεί. Οι τιμές τους κυμαίνονται από €350.000 για ένα διαμέρισμα 100τμ στο ισόγειο, μέχρι €650.000 για ένα ρετιρέ με απίστευτη θέα στη θάλασσα.

«Είναι ουσιαστικά το τελευταίο νέο συγκρότημα κατοικιών στη Γερμανία όπου μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση σε μια τόσο όμορφη παραλία», λέει ο Jung.

Οι απόψεις, ωστόσο, διίστανται σχετικά με τις ριζικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022.

«Έχουμε αρκετά μνημεία στη Γερμανία», λέει ο 50χρονος Karsten Rarrasch, ταχυδρόμος από το γειτονικό Stralsund. «Έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια, έχει έρθει ο καιρός να αξιοποιήσουμε με όμορφο τρόπο την Prora».

Η Katja Lucke, όμως, η οποία είναι επικεφαλής ιστορικός σε ένα άλλο μουσείο της περιοχής, λέει πως παρότι οι κατασκευαστές έσωσαν το κτίριο από την αποσάθρωση, πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τιμήσουν την σκιώδη ιστορία του. «Πρόκειται για ένα μέρος όπου 20.000 άνθρωποι προετοιμάζονταν για εργασία και για να σπείρουν τον πόλεμο», λέει. Η Misgajski προσθέτει πως οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι από την εγκατάσταση πέρασαν περίπου 500-600 άνθρωποι που έκαναν καταναγκαστικές εργασίες υπό την επίβλεψη των Ναζί.

Τα δύο μουσεία της περιοχής ελπίζουν σε μια άμεση συγχώνευσή τους σε έναν κοινό χώρο, ώστε να εξασφαλίσουν πως η ιστορική κληρονομιά της Prora δεν θα πέσει θύμα εκμετάλλευσης του δυτικού πολιτισμού και δεν θα ξεχαστεί.

(Με πληροφορίες από το AFP)