Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου
HUFFPOST AGENDA

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Αρχίζουν οι συζητήσεις για τα διαδικαστικά των τηλεοπτικών αδειών

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθερματιστών θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, στις 3 το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς τις επόμενες 90 ημέρες θα πρέπει να ακολουθηθούν εννέα βήματα για να καλυφθούν όλες οι προϋποθέσεις. Να σημειώσουμε ότι η προκήρυξη της δημοπρασίας δίνει και συγκεκριμένες οδηγίες για το... τι θα παίζουν τα κανάλια.

2) Το προσφυγικό και η τουρκική βίζα και πάλι στο προσκήνιο

Η Τουρκία είναι (τώρα) πρόθυμη να δεχθεί η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της που επισκέπτονται την ΕΕ να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την εφημερίδα Welt am Sonntag. Πηγές στην ΕΕ δήλωσαν μάλιστα πως οι δύο πλευρές έχουν περιορίσει τις διαφορές τους σχετικά με την εφαρμογή των αντιτρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, στο προσκήνιο έρχεται ξανά και το προσφυγικό. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών,Τόμας Ντε Μεζιέρ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «θα πρέπει να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου» και σε μια δήλωση-ντεζαβού κατηγόρησε την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων τα περασμένα χρόνια. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Μουζάλα που ξεκαθάρισε ότι οι εν λόγω δηλώσεις «δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης».

3) Μεγάλη ήττα της Μέρκελ από το ξενοφοβικό AfD στην εκλογική της περιφέρεια

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το CDU της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική της περιφέρεια. Οι Χριστιανοδημοκράτες «εκτοπίστηκαν» από το το αντιμεταναστευτικό «Κίνημα για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο κατέλαβε την δεύτερη θέση με το 21% των ψήφων. Πρώτοι βγήκαν οι Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 30%. Όπως είναι αναμενόμενο, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα έχουν θορυβήσει το CDU, το οποίο έχει δεχτεί πλήγματα λόγω της «ανεκτικής» στάσης της Μέρκελ στο προσφυγικό. Την ίδια στιγμή, από την όλη κατάσταση επωφελούνται, όπως βλέπουμε, τα αντιμεταναστευτικά κόμματα.

4) Αλλάζει όνομα ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ τελικά δεν καταργείται, αλλά αλλάζει όνομα, καθώς η κυβέρνηση σκέφτεται να τον αντικαταστήσει με τον ΦΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει την εγκατάσταση ενός ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου, αντί του κύριου και συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει πολλούς συντελεστές και αντίστοιχα πολλά κλιμάκια αξίας περιουσίας.

5) Η μητέρα Τερέζα είναι πλέον Αγία

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο η τελετή αγιοποίησης της μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, στο Βατικανό, με την συμμετοχή πάνω από εκατό χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο. Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο για μια γυναίκα που «βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί, αδιάφορα, και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου» και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στο έλεος». Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνη που την έχουν παρομοιάσει με «άγγελο της κολάσεως».

Δημοφιλή