Σουηδία: Ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί οι εργαζόμενοι με την υιοθέτηση το 6ώρου

Σουηδία: Ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί οι εργαζόμενοι με την υιοθέτηση το 6ώρου
Kids playing in leaves
Kids playing in leaves
Jonatan Fernstrom via Getty Images

Όλο και περισσότεροι εργοδότες στη Σουηδία υιοθετούν ένα νέο μοντέλο εργασίας στο οποίο οι εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο έξι ώρες την ημέρα, καθώς όπως διαπιστώθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή σχετικών πειραμάτων όχι μόνο το προσωπικό είναι πιο ευτυχισμένο και υγιές, αλλά αποδεικνύεται πως γίνεται και πιο παραγωγικό.

Η Toyοta στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, στο Γκέντεμποργκ, έχει εφαρμόσει αυτό το μοντέλο εδώ και 13 χρόνια και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το προσωπικό είναι χαρούμενο αφού μπορεί και απολαμβάνει την ιδιωτική του ζωή, ενώ τα κέρδη της εταιρείας αυξάνονται.

Η Filimundus, μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών που έχει έδρα της τη Στοκχόλμη εφάρμοσε το εξάωρο πριν από ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα ήταν και εκεί θετικά.

«Το οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όπως πιστεύουν πολλοί» δήλωσε ο CEO της εταιρείας και εξηγεί πως κατά τη διάρκεια της εργασίας δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους η πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, οι συσκέψεις διαρκούν όσο το δυνατόν πιο λίγο και γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί ότι αποσπά την προσοχή καθώς στόχος είναι οι υπάλληλοι να παροτρύνονται έτσι ώστε να δουλεύουν όσο πιο εντατικά γίνεται κατά το διάστημα που βρίσκονται στο γραφείο.

Σύμφωνα με το Science Alert γιατροί και νοσοκόμες σε ορισμένα νοσοκομεία έχουν εφαρμόσει την εξάωρη εργασία.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή ενός πειράματος στο γηροκομείο Svartedalens, με τους νοσηλευτές να εργάζονται έξι ώρες την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος μελετήθηκε και η παραγωγικότητα σε σύγκριση με την ποιότητα φροντίδας των ασθενών.

Τα ευρήματα έδειξαν πως 68 από τις νοσοκόμες που εργάζονταν επί έξι ώρες την ημέρα φάνηκαν να είναι και πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες, ενώ πήραν μόνο τις μισές ημέρες αναρρωτικές άδειας συγκριτικά με αυτούς που απασχολούνταν επί 8 ώρες. Επίσης ήταν σχεδόν τρεις φορές λιγότερο πιθανό να πάρουν άδεια κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων.

Ωστόσο το πείραμα αφορούσε μόνο τον συγκεκριμένο τομέα υγείας και η επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι βέβαιη για όσους εργάζονται για παράδειγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δημοφιλή