Εντολή Τσίπρα να κλείσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα

Εντολή Τσίπρα να κλείσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα
Eurokinissi

Εντολή να κλείσουν τα προαπαιτούμενα δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τακτική συνάντησή του με τους υπουργούς.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει από τις 9.30 το πρωί και αντικείμενο έχουν την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, τα ειδικά μισθολόγια και την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στην ατζέντα είναι και η Σύνοδος των ηγετών των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα.

Όσον αφορά τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δισ ευρώ οι διαφορές ουσιαστικά αφορούν τα 12 από τα 15. Η εντολή του Αλ. Τσίπρα είναι να κλείσουν εντός του Σεπτεμβρίου ώστε να εκταμιευτούν γρήγορα τα 2,8 δισ. και αμέσως μετά να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συνδέεται με την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί η λήψη μέτρων για την παροχή των επαρκών εγγυήσεων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ο διορισμός Συμβουλίου της νέας Αρχής Εσόδων και η εκκίνηση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Ο κατάλογος με τα 15 προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δις. ευρώ περιλαμβάνει:

1. Εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, αλλά και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

2. Επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών, καθώς και ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του Ταμείου.

3. Μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ.

4. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων.

5. Οι μετοχές του ΟΤΕ θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ (στόχος ήταν μέχρι το τέλος του Ιουλίου) και θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

6. Αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ.

7. Προώθηση από ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ίδια κατεύθυνση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες.

8. Μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

9. Νέο πλαίσιο για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

10. Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια υψηλής τάσης, με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

11. Επικύρωση από το κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.

12. Λήψη μέτρων για την παροχή των επαρκών εγγυήσεων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

13. Διορισμός Συμβουλίου της νέας Αρχής Εσόδων.

14. Εκκίνηση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

15. Μέτρα και νομοθεσία, εφόσον αυτό απαιτείται, για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Επίσης αντικείμενο της διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου, τρέχοντα ζητήματα, καθώς και η προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τα επόμενα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη, με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκείνες δηλαδή τις πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα αλλά θα την μοιράζουν με δίκαιο τρόπο στους πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξάλλου ανακοινώσει ότι και το τίμημα από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ για τους πιο αδύναμους. Η εξειδίκευση αυτής της εξαγγελίας αναμένεται να γίνει στη ΔΕΘ και η προετοιμασία της γίνεται αυτά τα 24ωρα στην Αθήνα.

Στη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα παρουσιάσει εξάλλου όλα όσα έγιναν και για τα οποία είχε δεσμευτεί και το 2014 και το 2015 ιδίως εκείνα που προχώρησαν -παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες- για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η Αθήνα υποδέχεται εξάλλου την Παρασκευή τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών για όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα.

Δημοφιλή