Τη μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα

Τη μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα
An official of the Earthquake and Volcano of the Korea Monitoring Division points at the epicenter of seismic waves in North Korea, in Seoul, South Korea, Friday, Sept. 9, 2016. South Korea's Yonhap news agency says Seoul believes North Korea has conducted its fifth nuclear test explosion. (AP Photo/Ahn Young-joon)
An official of the Earthquake and Volcano of the Korea Monitoring Division points at the epicenter of seismic waves in North Korea, in Seoul, South Korea, Friday, Sept. 9, 2016. South Korea's Yonhap news agency says Seoul believes North Korea has conducted its fifth nuclear test explosion. (AP Photo/Ahn Young-joon)
ASSOCIATED PRESS

Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και αναμεταδίδουν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η δόνηση καταγράφηκε στις 09:30 τοπική ώρα και το εστιακό της βάθος ήταν μηδενικό, κατά το USGS.

Παράλληλα, το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη.

Το CENC ανέφερε στον ιστότοπό του ότι η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 08:30 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) και ήταν επιφανειακή.

Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων – κάνοντας λόγο για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει δοκιμάσει ποτέ η Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον.

Δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τις πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες πως διεξήγαγε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσαν δυο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τρία αεροσκάφη T-4, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ.

Η δοκιμή αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, παραβιάζει Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αναλύουν τις πληροφορίες για τον σεισμό. Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας από την προεδρία, που επρόκειτο να αρχίσει να συνεδριάζει στις 05:00.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο. Η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πριν από δύο μήνες μια οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα κι εδρεύει στις ΗΠΑ, η 38 North, είχε προειδοποιήσει πως δορυφορικές φωτογραφίες κατέγραφαν έντονη δραστηριότητα στο πεδίο αυτό πυρηνικών δοκιμών.

Η σεναριολογία για το ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε νέα πυρηνική δοκιμή εντάθηκε αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν την 6η Ιουλίου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να της επιβάλει νέες, ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών φέτος.

Η χώρα τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όταν είχε διεξαγάγει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, ενώ τώρα η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν “σοβαρές συνέπειες.”

Η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης όπως έγινε γνωστό το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Ο Ομπάμα και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε, είχαν τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα σήμερα το πρωί, ενώ συμφώνησαν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν' ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

“Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα,” δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Η Γαλλία καταδίκασε την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας στο Παρίσι.

Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η επικράτηση συνθηκών χάους ή πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής “δεν αποτελεί σοφή επιλογή” από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία, τονίζει σε σχόλιο του, το Xinhua, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.

Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, εάν επιβεβαιωθεί, είναι «πολύ ανησυχητική και λυπηρή» ενέργεια , ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.

Δημοφιλή