5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Έλληνες αθλητές μας χάρισαν τα δύο πρώτα μετάλλια από τους Παραολυμπιακούς του Ρίο

Χρυσός Παραολυμπιανίκης στέφθηκε ο Θανάσης Κωνσταντινίδης στη σφαιροβολία της κατηγορίας F32 ανδρών, με βολή στα 10,39 μέτρα. Η επίδοσή του αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ καθώς ξεπέρασε το 9,86 που είχε θεσπίσει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή. Να σημειωθεί μάλιστα, πως ο Κωνσταντινίδης κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ και στη δισκοβολία της συγκεκριμένης κατηγορίας. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ένας ακόμα Έλληνας, ο Δημήτρης Ζησίδης, που έριξε τη σφαίρα του στα 9,24 μέτρα, κάνοντας ατομικό ρεκόρ και κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

2) Αλλαγές στο Γυμνάσιο ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Σε τέσσερα μαθήματα θα εξετάζονται πλέον οι μαθητές Γυμνασίου, σύμφωνα με νέο προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Παιδείας και αφορά την φετινή σχολική χρονιά. Οι μαθητές θα εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, την Φυσική και την Ιστορία. Μια ακόμη αλλαγή που φέρνει το υπουργείο είναι ο χωρισμός του διδακτικού χρόνου σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα. Αυτό σύμφωνα με τον υπουργείο έχει στόχο «τη μετατόπιση της εστίασης του γυμνασίου από την εξεταστική διαδικασία στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία». Ακόμα, προβλέπεται και ενισχυτική εκπαίδευση και τον Ιούνιο για τους μαθητές που δεν πέρασαν κάποιο μάθημα.

3)Απαγορεύεται πλέον το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους κλειστούς χώρους

Με την ευρεία συναίνεση της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων και απαγόρευσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. Ακόμα, όλα τα κόμματα καταδίκασαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αν και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως το φαινόμενο παρατηρείται και εντός του Κοινοβουλίου.

4) Συνεχίζεται η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε την Πέμπτη η ΕΜΜΥ, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα. Μέχρι και σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία θα πλήξει τα νησιά του Ιουνίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πιθανότατα τη Θεσσαλία. Το Σάββατο και την Κυριακή οι βροχές θα συνεχιστούν με μειωμένη ένταση κυρίως τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιουνίου, την Ήπειρο, την Στερεά, την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι όλες αυτές τις μέρες γίνεται αγώνας δρόμου στην Καλαματά για να ανοίξουν τα σχολεία και το αεροδρόμιο μετά την θεομηνία, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν την Πέμπτη και στην Ζάκυνθο. Στην Θεσσαλονίκη οι αρχές αναζητούν τα ίχνη μιας γυναίκας που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

5) Εξαγγελίες Μητσοτάκη πριν τη ΔΕΘ

Η Νέα Δημοκρατία έχει τον τρόπο να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχετικά με το Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στα σχέδιά του για τη μείωση του κόστους δεν περιλαμβάνονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κατάργηση της μονιμοποίησης συμβασιούχων. Για το θέμα των ημερών, την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Δημοφιλή