H συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Λύση στο θέμα του χρέους μέχρι τέλος του έτους, όχι σε πρόωρες εκλογές

Λύση στο θέμα του χρέους μέχρι τέλος του έτους, όχι σε πρόωρες εκλογές και αιχμές για καναλάρχες και Γεωργίου
sooc

Λύση στο θέμα τους χρέους μέχρι τα τέλη του έτους θέλει ο Αλέξης Τσίπρας όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ΔΕΘ ενώ την ίδια στιγμή τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει απερίσπαστη το πρόγραμμά της για την έξοδο της χώρας από την κρίση αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε για το θέμα του χρέους: «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο θέμα της ελάφρυνσης και οι περισσότεροι που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων είναι θετικοί. Το θέμα είναι η διαρκής κόντρα ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα από το Ταμείο που λέει πως εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις αποχωρεί από το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος λήγει στα τέλη του έτους». Τόνισε δε, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Γερμανία και τα προβλήματα που αντιμετωπίσει στο εσωτερικό η Άγκελα Μέρκελ, σημείωσε πως «Δεν διαπραγματευόμαστε με τη Γερμανία αλλά με τους θεσμούς, ασχέτως από το πόσο βαρύνουσα μπορεί να είναι η θέση και άποψή της. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας. Η κ.Μέρκελ θέλει να τηρούνται πάντα οι κανόνες. Εμείς τους τηρούμε, αυτό λέμε σε όλους και εμείς. Ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων». Επεσήμανε βέβαια πως υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επισήμανε: «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Στο μεταξύ επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως «Ο κ.Μητστοτάκης υπό την πίεση ισχυρών εξωθεσμικών κέντρων και εν μέσω της έρευνας για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ αλλά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες άλλαξε γραμμή και άρχισε να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να φύγει» αλλά «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα όχι εκλογών. Η πολιτική της ΝΔ έχει φτάσει σε αδιέξοδο...η “αριστερή παρένθεση” έχει ξεχειλώσει. Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι».

Ερωτήσεις όμως έγιναν και για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και τον πρώην επικεφαλής της, κ.Γεωργίου. «Το τι συνέβη με τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 είναι μια διαμάχη που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει περιθώρια να αμφισβητήσει και πολλά. Ωστόσο, όπως είπε, «η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως» και συμπλήρωσε πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε τότε και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία». Προσέθεσε πως «μου προξένησε εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα τότε η χώρα δεν θα πάρει αυτά που μπορεί για το χρέος...Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, θα χυθεί φως...και το τι κάνουμε στο θέμα αυτό δεν αφορά την ΕΕ και σίγουρα δεν σχετίζεται με συζήτηση για το χρέος».

Αρνήθηκε δε να αποκαλύψει εάν σχεδιάζει ανασχηματισμό «εξάλλου ο ανασχηματισμός και οι εκλογές δεν ανακοινώνεται» ενώ βασιζόμενος στην ερώτηση του δημοσιογράφου πως «ο κ.Παππάς δεν θέλει να αλλάξει υπουργείου» απάντησε «Να πείτε στον κ.Παππά πως εγώ αποφασίζω».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δηλώνοντας ικανοποιημένος από το γεγονός πως η γείτονα χώρα τήρησε τις δεσμεύσεις αλλά και τονίζοντας τη θετική στάση της γερμανίδας Καγκελάριου. «Υπήρχε μία ανάσα. Ήταν δύσκολο να κλείσει συμφωνία και είναι δύσκολη και η εφαρμογή της η συμφωνία.

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ.Τσίπρας ανάφερε πως η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια ξεκαθάρισε όμως πως «Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε». Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα», για το οποίο, όπως είπε, δεν έκλεισε από τον διαγωνισμό αλλά από τους μετόχους που δεν έκαναν κινήσεις, ούτε για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ορισμένοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους. Πάντως επανέλαβε ότι το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και υπενθύμισε πως η αδειοδότηση ήταν μνημονιακή δέσμευση από το 2ο μνημόνιο. Τέλος, τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε 3 δόσεις, είπε ο πρωθυπουργός που μάλιστα τα χαρακτήρισε και απρόσμενα έσοδα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση και θα έχουμε τη δυνατότητα να διανεμηθούν σε έκτακτες δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως ιδρύθηκε ίδρυμα καινοτομίας που θα έχει κουμπαρά 240 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.

Δημοφιλή