Στη Θάσο ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων σε αγρότες και ιδιοκτήτες καμμένων σπιτιών

Στη Θάσο ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων σε αγρότες και ιδιοκτήτες καμμένων σπιτιών
Prime Minister GR/Twitter

Με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ έφτασε στον Πρίνο της Θάσου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πυρκαγιά.

Στο ελικοδρόμιο, τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του έργου κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την υγεία των πέντε πυροσβεστών που τραυματίστηκαν και ο δήμαρχος του είπε πως οι τέσσερις έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και ένας μόνο εξακολουθεί να νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ενώ θα έχει επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας για να διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης μετάβασης κλιμακίου του Μηχανικού του Στρατού στο νησί προκειμένου να εξετάσει τι μπορεί να γίνει άμεσα με τις βροχοπτώσεις.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι αυτό της γρήγορης αναδάσωσης.

Από τη Θάσο, όπου μετέβη νωρίς το πρωί, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως, παρά το μέγεθος της καταστροφής, η Θάσος παραμένει ένα στολίδι στο ΒΑ Αιγαίο. «Είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, περιέγραψε τη σημερινή εικόνα στο νησί που «είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες ημέρες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα στην ημέρα τα μέτωπα της πυρκαγιάς να έχουν τεθεί υπό έλεγχο».

Τόνισε δε την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης «προκειμένου να υπάρξει μία στοιχειώδης αποκατάσταση των ζημιών, των πληγέντων, μία πρόνοια για αντιπλημμυρικά έργα» και περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν: «Άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση, θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές, θα έχουμε άμεση καταγραφή με κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών των ζημιών -κυρίως των ζημιών σε υλικοτεχνικές υποδομές, σπίτια, αγροτικές ζημιές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής αλλά και στους εθελοντές «που από την πρώτη στιγμή βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου», ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης και συνεχάρη τους «αφανείς ήρωες», τους πιλότους, που σε δύσκολες συνθήκες δίνουν κι αυτοί τη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

«Είχαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά φέτος σε όλη την Ελλάδα και πάνω που νομίζαμε ότι τελειώσαμε, έρχεται και μία πυρκαγιά από θεωρητικά απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα», σχολίασε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τού προξένησε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (σ.σ.από κεραυνούς) και η γρήγορη εξάπλωσή της.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο Σινούκ και πέταξε πάνω από δασικές εκτάσεις που έκαψε η πυρκαγιά.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Καρατζιάς.

Σημειώνεται πως ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τρία τουλάχιστον πύρινα μέτωπα έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, των εθελοντών και των εκατοντάδων κατοίκων στο νησί της Θάσου, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιές στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών.

Θάσος

Χρηματοδότηση για έργα που θα «θωρακίσουν» το νησί από τις πυρκαγιές θα διεκδικήσει ο δήμος

Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας, δασικής οδοποιίας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη «θωράκιση» της Θάσου προκειμένου να μην βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή των τελευταίων δύο 24ώρων, θα διεκδικήσει ο δήμος, όπως δήλωσε, σήμερα, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

«Έχουν συμπληρωθεί δύο 24ωρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που έχουμε ανασάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Θάσο συνεχίζονται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα και, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, υπάρχουν τρεις εστίες, «τις οποίες έχουμε υπό τον έλεγχό μας και στόχος είναι σήμερα να καθαρίσουμε».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «τελειώνοντας μ' αυτές τις εστίες δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τη φωτιά» καθώς απαιτείται φύλαξη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Σήμερα και αύριο, τα σχολεία στη Θάσο είναι κλειστά.

Δημοφιλή