Φωτίου: Είμαι εξαιρετικά προσεκτική όταν αναφέρομαι σε συνταξιούχους. Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου

Φωτίου: Είμαι εξαιρετικά προσεκτική όταν αναφέρομαι σε συνταξιούχους. Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου
SOOC

ανέφερε σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου,

Παράλληλα, η κ. Φωτίου έκανε λόγο

Για παρερμηνεία δηλώσεών της σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις έκανε λόγο σήμερα, Σάββατο, η κ. Φωτίου.

«Είμαι εξαιρετικά προσεκτική, όταν αναφέρομαι σε συνταξιούχους, γιατί αυτή η κυβέρνηση ξέρει ότι οι συντάξεις σήμερα κρατούν τα νοικοκυριά από το να πέσουν στην ακραία φτώχεια» σχολίασε. Χθες, Παρασκευή ωστόσο είχε πει μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ότι «Εγώ βλέπω πάρα πολύ κόσμο στο δρόμο και μου λέει, εμένα η σύνταξή μου ήταν 920 ευρώ και είναι 920 ή 917. Δεν είχαν καμμία από αυτές τις φοβερές περικοπές που λένε τα ΜΜΕ».

Σήμερα, στο περιθώριο εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πώς «Η χώρα μας βρίσκεται, αυτήν τη στιγμή, στην πρωτοπορία όλων αυτών των κινήσεων που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη, ώστε να αποκτήσει πάλι κοινωνικό πρόσωπο».

Όπως είπε σε δημοσιογράφους εάν αυτό το κοινωνικό πρόσωπο δεν κατακτηθεί, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Η κ. Φωτίου δήλωσε ότι δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό το συνέδριο, διότι συμμετέχουν ισχυροί παράγοντες όλου του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Συγχρόνως, όπως υπογράμμισε, το συνέδριο αυτό συμπίπτει με τη Σύνοδο στη Μπρατισλάβα και με τις εξαγγελίες του Προέδρου Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες «ξαναμπαίνει στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παράμετρος της κοινωνικής διάστασης, με τον ευρωπαϊκό πυλώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα». «Μας ενδιαφέρουν πολύ αυτά που συμβαίνουν στη Μπρατισλάβα και ξέρουμε ότι έχουμε συμβάλει εξαιρετικά και με τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα, γιατί ένας από τους βασικούς μοχλούς της Συνόδου της Μπρατισλάβα είναι και τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης των Αθηνών» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τέτοια καταστροφή, που δεν συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στις χώρες ακόμα και του Νότου που υπέστησαν και αυτές μία μεγάλη κρίση. Γι' αυτό, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, χρειάζεται ομοψυχία, συνεννόηση, ενότητα και προσπάθεια να αποτραπούν πιθανές λογικές που υποστηρίζουν ότι «το ΚΕΑ πρέπει να βρεθεί από περικοπές κοινωνικών δαπανών». Αυτό είναι αδύνατον, δήλωσε η κ. Φωτίου, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δαπανά 2,2% του ΑΕΠ σε κοινωνικές δαπάνες, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης των 28 είναι 4,1% του ΑΕΠ. «Πρέπει να ενισχύσουμε αυτόν τον τομέα και όχι να τον αποδυναμώσουμε. Βεβαίως, κάνουμε εξορθολογισμό των πάντων, προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ο ενιαίος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και ο εθνικός μηχανισμός για τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης και συνοχής, που, για πρώτη φορά, θα δώσει αξιοπρέπεια στον πολίτη, ο οποίος θα μπορεί με μια επίσκεψή του σε κάποιο από τα 246 κέντρα κοινότητας να μαθαίνει αμέσως μόνο με το ΑΦΜ του τι προγράμματα "τρέχουν" στην περιοχή του, σε πόσα μπορεί να ενταχθεί, κ.ά.» εξήγησε η κ. Φωτίου.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Δημοφιλή