Ποιον αναγνώρισε από τη Χρυσή Αυγή ως δράστη της επίθεσης που είχε δεχθεί στο σπίτι του ο Αιγύπτιος αλιεργάτης

Ποιον αναγνώρισε από τη Χρυσή Αυγή ως δράστη της επίθεσης που είχε δεχθεί στο σπίτι του ο Αιγύπτιος αλιεργάτης
Eurokinissi

«Ο Αναστάσιος Πανταζής είναι αυτός που προσπαθούσε να ανοίξει το παράθυρο του σπιτιού μας», κατέθεσε ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Σαάντ Αμπού Χαμάντ.

Ο μάρτυρας καταθέτει για δεύτερη μέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής για όσα συνέβησαν στο Ικόνιο Περάματος τη νύχτα της 12ης Ιουνίου 2012 όταν ομάδα χρυσαυγιτών επιτέθηκε στο σπίτι που έμενε το θύμα με τα αδέλφια και τον φίλο τους Αμπουζίντ Εμπάρακ ο οποίος είχε δεχθεί άγρια χτυπήματα και είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Ο Σαάντ Αμπού Χαμάντ περιέγραψε έναν από τους δράστες που τον είδε να προσπαθεί να ανοίξει το παράθυρο του σπιτιού. Κληθείς από την πρόεδρο να πει αν σε κάποιον από τους κατηγορούμενους αναγνωρίζει εκείνον που είδε έξω από το παράθυρό του, ο μάρτυρας έδειξε τον, κατά τη δικογραφία, πυρηνάρχη του Περάματος Αναστάσιο Πανταζή.

Σε ερώτηση της προέδρου αν είναι απολύτως βέβαιος, ο μάρτυρας απάντησε πως είναι «ενενήντα τοις εκατό». Η πρόεδρος του επεσήμανε πως αρχικά δεν είχε αναγνωρίσει κανέναν και εκείνος απάντησε ότι στην αρχή φοβήθηκε και ότι πλέον, αν και ακόμη φοβάται, θεωρεί πως «αν κάνει κάποιος κάτι, πρέπει να πληρώνει για την πράξη του».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, την επόμενη της επίθεσης είχε τηλεφωνήσει στον αδελφό του κάποιος δικηγόρος και του είχε προτείνει «να τα βρούμε, να σας δώσουμε λεφτά». Όπως ανέφερε ο Σαάντ Αμπού Χαμάντ, ο αδελφός του είχε απαντήσει σε αυτόν που του τηλεφώνησε «κάτσε να γίνει καλά ο Αμπουζίντ, αν δεν πεθάνει…». Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, μετά από αυτό κάνεις δεν επικοινώνησε ξανά μαζί τους.

Επίσης, ο μάρτυρας κατέθεσε πως θεωρεί πως «ήταν μια οργανωμένη επίθεση» και πως οι δράστες είχαν στόχο να τους σκοτώσουν και για αυτό προσπαθούσαν να τους εξαναγκάσουν να βγουν από το σπίτι. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης υπήρξε και ο εξής διάλογος:

- Πολιτική αγωγή: Είχατε ακούσει κάποια δήλωση από τη Χρυσή Αυγή που να έχει αναφερθεί σε Αιγύπτιους ψαράδες; Κάποια δήλωση του Γιάννη Λαγού;

- Μάρτυρας: Ο αδελφός μου αλλά και κάποιοι πελάτες μού είχαν πει ότι ο Λαγός έλεγε «γιατί οι Αιγύπτιοι να έχουν μαγαζί και να πουλάνε ψάρια και να μην το έχει Έλληνας... Να δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

- Πολιτική Αγωγή: Γιατί είπε να δίνετε λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή;

- Μάρτυρας: Ίσως αυτοί να κυβερνήσουν αργότερα…

Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους στη δικογραφία για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων. Απών από την αίθουσα ήταν ο Δημήτρης Αγριογιάννης, αν και το δικαστήριο έχει διατάξει την αυτοπρόσωπη εμφάνισή τους.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή