Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη: «Θέλω οι αναγνώστες να αναλογιστούν πως τίποτε δεν είναι δεδομένο»

Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη: «Θέλω οι αναγνώστες να αναλογιστούν πως τίποτε δεν είναι δεδομένο»

Η Πολέτ είναι μια Ελληνίδα από τον Καναδά που κάνει διακοπές σε ένα ελληνικό νησί. Ο Πέτρος είναι γόνος εύπορης οικογένειας των Αθηνών και ο αγροτικός γιατρός του νησιού. Οι δυο τους θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα και η Πολέτ θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το Μόντρεαλ, την οικογένεια και την εκεί ζωή της για χάρη της σχέσης τους. Μια σχέση που, όμως, θα έρθει αντιμέτωπη με απρόσμενα εμπόδια που θα οδηγήσουν την Πολέτ πίσω στον Καναδά, κυνηγημένη από μια σειρά μοιραίων γεγονότων και αναγκασμένη να μετακινείται από πόλη σε πόλη, κρύβοντας το στοιχειωμένο παρελθόν της.

Το νέο μυθιστόρημα της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη έχει τον τίτλο «Η Τρικυμία», είναι βασισμένο σε βιωματική αφήγηση και υπόσχεται συγκινήσεις αλλά και ανατροπές που θα καθηλώσουν τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες.

Αυτά άλλωστε είναι και τα κύρια χαρακτηριστικά των βιβλίων της κας Φραγκούλη-Αργύρη, η οποία ξεκίνησε το συγγραφικό της έργο το 2000 και έκτοτε κατάφερε να αποκτήσει ένα φανατικό κοινό που την ακολουθεί σε κάθε της βήμα, λογοτεχνικό και όχι μόνο. Και αυτό γιατί εκτός από συγγραφέας η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, που έχει αποφοιτήσει από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι και αναγνωρισμένη δημοσιογράφος με προϋπηρεσία από το 1983 σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας. Πλέον ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και διάφορων εντύπων, ενώ αρθρογραφεί και για την HuffPost Greece. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, συνεργάζεται με την εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης και είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).

Εμείς μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε περισσότερα για την «Τρικυμία» αλλά και για το πώς είναι να ισορροπείς ανάμεσα σε τόσες πολλές και απαιτητικές ιδιότητες.

Η «Τρικυμία» είναι ένα βαθιά ερωτικό μυθιστόρημα. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους, κατά τη γνώμη σας;

Είναι ένα βαθιά ερωτικό μυθιστόρημα, που πατάει στην απολυτότητα του έρωτα για να αποδείξει ότι αυτή η έκρηξη είναι φευγαλέα και περαστική. Η Τρικυμία δεν πραγματεύεται τον έρωτα για τον έρωτα αλλά χρησιμοποιεί το θείο δώρο της κορυφαίας ανθρώπινης συνεύρεσης ως σκαλοπάτι για την εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης.

Η ιστορία είναι βασισμένη σε βιωματική αφήγηση, όπως συμβαίνει πάντα με τα βιβλία σας. Πόσο εύκολο είναι να γράφεις για κάτι που έχεις βιώσει -είτε από πρώτο είτε από δεύτερο χέρι- και πόσο αναγκαίο είναι για εσάς το βιωματικό στοιχείο στη συγγραφή;

Ως δημοσιογράφος υποκύπτω στη νόρμα των γεγονότων γι' αυτό έχω επιλέξει να γράφω πάντοτε μυθιστορήματα βασισμένα σε βιωματικές αφηγήσεις. Έχουν μια ανθρώπινη γνησιότητα που προσωπικά με συγκινεί. Έχουν ένα αληθινό τέλος, που πρέπει να το ταιριάξεις με την αφήγηση. Είναι μεγάλο στοίχημα για ένα συγγραφέα που γνωρίζει το τέλος της ιστορίας του να κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση μέχρι το τέλος.

Όπως και η πρωταγωνίστρια της Τρικυμίας, έτσι κι εσείς αφήσατε την πατρίδα σας και μεταναστεύσατε στο εξωτερικό για χάρη του έρωτα. Πώς παίρνει κανείς μια τέτοια απόφαση; Το έχετε μετανιώσει ποτέ που αφήσατε την Ελλάδα;

Άφησα πατρίδα, οικογένεια, καριέρα για έναν έρωτα, που μετουσιώθηκε σε σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού. Πήρα την απόφαση εν θερμώ και δεν το μετάνιωσα ούτε μια στιγμή. Νιώθω πως θα ήμουν ακρωτηριασμένη συναισθηματικά αν δεν είχα υπακούσει στην παραφορά της εποχής.

Ο ξένος τόπος με έκανε πιό δυνατή, μου έδωσε άλλα φτερά, δεν γύρισα ποτέ να κοιτάξω πίσω με μελαγχολία.

Πώς είναι να ισορροπείς ανάμεσα στη δημοσιογραφία, τη συγγραφή και τα συνεχή ταξίδια; Πόσο σας εμπνέει και πόσο σας δυσκολεύει αυτή η «εξίσωση»;

Δύσκολη εξίσωση, η συγγραφή και η δημοσιογραφία μαζί αντισταθμίζονται απο το ξόδεμα στα ταξίδια. Τα ταξίδια όμως γεμίζουν τις μπαταρίες για τη συγγραφή. Και η δημοσιογραφία είναι έξη, δευτέρα φύση. Όλα δένουν τελικά και αλλάζουν θέση στην εξίσωση ανάλογα με τις εποχές.

Έχετε έντονη δράση στην ελληνική κοινότητα του Καναδά. Πώς βλέπουν οι Έλληνες expats την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και πώς την αντιμετωπίζουν;

Είμαι αναμειγμένη με την ελληνική πραγματικότητα της Μοντρεάλης. Οι Ελληνες βλέπουν την κρίση και θλίβονται, προσπαθούν να δώσουν βοήθεια ιδίως στα παιδιά μέσα απο τις οργανώσεις τους ενώ υποστηρίζουν τους νέους που επιστρέφουν απο την Ελλάδα στον Καναδά για μια καλύτερη ζωή.

Πονάει να βλέπεις να συντρίβεται μια ολόκληρη κοινωνία και να μην υπάρχει τέλος σ’ αυτήν την κατηφόρα. Πονάει πολύ.

Αν βγήκε ένα καλό μέσα από την οικονομική κρίση, αυτό ήταν η «έκρηξη» που συντελέστηκε στον καλλιτεχνικό τομέα, καθώς πολλοί δημιουργοί χρησιμοποίησαν την τέχνη ως διέξοδο και κινητήριο όχημα για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους. Από αυτή την άποψη, πώς επηρέασε εσάς η κρίση ως συγγραφέα;

Να σας πω την αλήθεια, μένει να δούμε την καλλιτεχνική παραγωγή της κρίσης. Ίσως το μεταναστευτικό περισσότερο να έχει επηρεάσει την εγγύς ελληνική τέχνη. Εμένα με επηρεάζει η κρίση ως εξής, δυναμώνει μέσα μου τη θέληση να γράφω μόνο για ιστορίες της χώρας μου εμβάλλοντάς την μέσα μου ως ομφαλό της γΗς. Αν όλα ήταν ομαλότερα, ίσως να μην είχα τέτοιο πάθος να αφηγηθώ τις ιστορίες της χώρας μου.

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και τα ebooks να αρχίζουν να καθιερώνονται για τα καλά στο αναγνωστικό κοινό, πώς βλέπετε το μέλλον του βιβλίου;

Το μέλλον του βιβλίου βρίσκεται στο χαρτί , όχι στα ηλεκτρονικά βιβλία... Το αποδεικνύουν τα ποσοστά της Amazon που δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι αυτό που θέλετε, ιδανικά, να αποκομίσουν οι αναγνώστες από την «Τρικυμία»; Τι αισθήματα θέλετε να βιώσουν και ποιο μήνυμα να λάβουν;

Θέλω διαβάζοντας την Τρικυμία να αναλογιστούν πως τίποτε δεν είναι δεδομένο, πως όλα ανατρέπονται από τον πανδαμάτορα ορισμό της μοίρας.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;

Πάντα δημοσιογραφώ και βεβαίως βρίσκομαι στην προετοιμασία του επόμενου μυθιστορήματος, που είναι μακρά κι επίπονη όπως κάθε φορά, άλλωστε.

Η «Τρικυμία» της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Δημοφιλή