Εσείς θα προσλαμβάνατε κάποιον που έχει τατουάζ; Πριν πείτε όχι, διαβάστε τι μπορεί να σας κοστίσει

Εσείς θα προσλαμβάνατε κάποιον που έχει τατουάζ; Πριν πείτε όχι, διαβάστε τι μπορεί να σας κοστίσει
1950s style - Two women talking in vintage bar. Woman with a typewriter interview tattooed woman
1950s style - Two women talking in vintage bar. Woman with a typewriter interview tattooed woman
PJPhoto69 via Getty Images

Εσείς θα προσλαμβάνετε κάποιον/κάποια που έχει τατουάζ; Σε θεωρητικό επίπεδο η απάντησή σας μάλλον θα είναι θετική. Αλλά όταν θα έχετε αυτό το πρόσωπό απέναντί σας πχ στο πλαίσιο μιας συνέντευξης ίσως να μην αισθάνεστε και τόσο άνετα και τελικά- συνειδητά ή ασυνείδητα-αν και καταλληλότερος για τη θέση- να τον απορρίψετε ακριβώς εξαιτίας των επιλογών που έχει κάνει ακι αφορούν το σώμα του.

Και αυτό είναι το μεγάλο σας λάθος! Γιατί πολύ απλά, απορρίπτετε κάποιους από τους καταλληλότερους για τη θέση...

Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται σήμερα ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων για μια θέση εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία και μάλιστα παρά το γεγονός πως σύμφωνα με το Yougov το 1/5 των ενηλίκων που ζουν στη χώρα έχουν τατουάζ και πολύ περισσότερο όσοι ηλικιακά είναι κάτω των 40.

Παρ' ότι τα τατουάζ είναι μια μόδα ιδιαίτερα διαδεδομένη πια στις μέρες, στο μυαλό πολλών αναπαράγονται αρνητικά στερεότυπα που απηχούν μια άλλη μακρινή εποχή και δυστυχώς επιζούν στις μέρες μας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαμεσολάβησης, Αcas και την έρευνα που διενεργήθηκε από ακαδημαϊκούς του King College στο Λονδίνο, τα τατουάζ θεωρούνται και στις μέρες μη αποδεκτά σε πολλούς χώρους εργασίας. Στην έρευνα, όπως αναφέρει το ΒΒC αρκετοί εκ των 33 συνεντευξιαζόμενων δήλωσαν πως τα τατουάζ αποτελούν «εμπόδιο» για την πρόσληψη σε αρκετές κατηγορίες επαγγελμάτων.

Για παράδειγμα, στην έρευνα υπάρχει αναφορά ενός διευθυντή που εργάζονται στον τομέα ανταπόκρισης σε έκτακτες συνθήκες (δεν προσδιορίζεται ακριβώς) που ανέφερε: «Η διοίκηση ρώτησε: Γιατί έχεις τατουάζ; Όχι, δεν μπορούμε να σε δεχθούμε. Και έτσι βρέθηκε χωρίς δουλειά. Και εγώ τη ρώτησα : καλά πόσο ηλίθια είσαι, πως μπορεί να σκέφτηκες ότι ένα τατουάζ στο κεφάλι θα ήταν αποδεκτό;».

Τα τατουάζ είναι επίσης μη αποδεκτά για όσους απασχολούνται σε αεροπορικές εταιρείας και σε συγγενείς κλάδους. «Πρέπει να στείλουμε μια φωτογραφία και επίσης να αναφέρουμε εάν έχουμε τατουάζ ή εάν έχουμε κάνει piercing. Αυτό αφορά τη περίοδο που κάνουμε αίτηση» και εάν κάποιος/α έχει τατουάζ το πιο πιθανό είναι πως δεν θα περάσει στο επόμενο στάδιο.

Επίσης εργοδότες αναφέρουν πως θα ήταν διστακτικοί να προσλάβουν άτομα που έχουν τατουάζ σε εμφανή σημεία, φοβούμενοι πως θα φαινόταν στους πελάτες τους.

Ωστόσο ο ακαδημαϊκός Andrew Timming του St.Andrews University που έχει ασχοληθεί με το πως επηρεάζει η ύπαρξη τατουάζ την πρόσληψη ενός εργαζόμενου αναφέρει πως παρατηρείται μια θετική αλλαγή.

Όπως τονίζει, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μαζικό κύμα από νέους που έχουν τατουάζ και φυσικά αυτοί δεν πρόκειται να είναι για πάντα νέοι. «Οι εργοδότες θα πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και να αποδεχθούν ότι μπορεί ενδεχομένως να αποκτήσουν μια θέση στην εργασία».

Η δε Rhebecca, που έχει αρκετά τατουάζ σχολίασε στο BBC ότι πολλά από αυτά φανερώνουν μια σειρά από ικανότητες και ιδιότητες που διαθέτει και τςι οποίες θα έπρεπε να αξιολογήσουν και να επωφεληθούν από αυτές οι εργοδότης της. Όπως εξηγεί, ο εργοδότης θα μπορούσε να αναλογιστεί πως ένα τατουάζ απαιτεί σχεδιασμό, οργάνωση, σοβαρή σκέψη, αλληλεπίδραση. «Για μένα όλα αυτά είναι πράγματα που οι εργοδότες θα έπρεπε να εκτιμήσουν».

Επίσης όμως στην έρευνά του, ο δρ.Τimming ανακάλυψε πως υπάρχουν και κάποιες επιχειρήσεις στις οποίες ένα τατουάζ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσόν. Όπως αυτές που στοχεύουν στο νεανικό κοινό συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των κλαμπ ή των πιο «δημιουργικών βιομηχανιών», καθώς αποτελούν ένα σημάδι πρωτότυπης, ελεύθερης σκέψης.

«Αυτό δεν είναι άλλωστε που αναζητούν οι εργοδότες στις μέρες μας; Ανθρώπους που δεν ακολουθεί πάντα την πεπατημένη; Σε τέτοια άτομα δεν αναφέρεται ο Richard Branson όταν μιλάει για “disruptive talent” στο χώρο εργασίας;».

Ο δε Stephen Williams επικεφαλής τομέα της Acas για θέματα ισότητας αναφέρει: «Αν και παραμένει μια νόμιμη επιχειρηματική απόφαση, ένας κώδικας εμφάνισης που αποκλείει όσους έχουν τατουάζ, ίσως να σημαίνει και πως οι εταιρείες αποκλείουν ταλαντούχους εργαζόμενους...Γνωρίζουμε ότι οι εργοδότες με ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό μπορούν να αποκομίσουν πολλά επιχειρηματικά οφέλη, δεδομένου ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες του προσωπικού, να αξιοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο».

Δημοφιλή