Πώς ένα κομμάτι ανανά ίσως λύσει τον «γρίφο» της δολοφονίας της JonBenét Ramsey

Πώς ένα κομμάτι ανανά ίσως λύσει τον «γρίφο» της δολοφονίας της JonBenét Ramsey
American child JonBenét Ramsey was murdered at age 6, in Boulder. (Photo by Axel Koester/Sygma via Getty Images)
American child JonBenét Ramsey was murdered at age 6, in Boulder. (Photo by Axel Koester/Sygma via Getty Images)
Axel Koester via Getty Images

Πριν από είκοσι χρόνια, ο θάνατος της εξάχρονης JonBenét Ramsey από το Κολοράντο συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Το ξανθό, γαλανομάτικο κοριτσάκι, νικήτρια παιδικών καλλιστείων, είχε βρεθεί με δεμένα τα χέρια και με ένα πλαστικό καλώδιο στο λαιμό στο υπόγειο του σπιτιού της. Η μικρή είχε πεθάνει από ένα τραύμα στο κεφάλι και από ασφυξία. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι γονείς της είχαν βρει ένα σημείωμα από μια άγνωστη ως τότε, ξένη οργάνωση που ισχυριζόταν ότι την είχε απαγάγει και ζητούσε 118.000 δολάρια σε λύτρα.

Η υπόθεση παραμένει άλυτη ακόμα και σήμερα και στο στόχαστρο έχουν μπει κατά καιρούς διάφοροι ύποπτοι, ανάμεσά τους και ανύμφευτοι άνδρες που σύχναζαν -παραδόξως- σε παιδικά καλλιστεία. Μόνο που μια συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες εβδομάδες ο αδελφός της JonBenét, Burk, σε συνδυασμό με ένα ντοκιμαντέρ του CΒS που προβλήθηκε την Δευτέρα, έχουν οδηγήσει την κοινή γνώμη σε μια άλλη θεωρία, σύμφωνα με την οποία ένοχη είναι η ίδια η οικογένεια του θύματος.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο γιος της οικογένειας Ramsey, Burk, εμφανίστηκε στην κοινωνική εκπομπή που παρουσιάζει γνωστός τηλε-ψυχολόγος με το όνομα «Dr Phil». Ο άνδρας -που το 1996 ήταν εννέα ετών- κλήθηκε για πρώτη φορά να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν στην δολοφονία της αδελφής τους και στο κατά πόσο ο ίδιος να ευθύνεται γι' αυτόν.

Ο Burke έδειχνε αρκετά νευρικός, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι βρισκόταν για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό πλατό, και δεν μπορούσε να σταματήσει να χαμογελάει. Η περίεργη αυτή συμπεριφορά του είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στο τηλεοπτικό κοινό, αν και ο ίδιος δεν ήταν στη λίστα των υπόπτων της αστυνομίας, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που είχαν διαρρεύσει.

Η εμφάνιση όμως του Burke δεν ήταν τυχαία. Ο άνδρας είχε αδράξει την ευκαιρία να προσπαθήσει να «καθαρίσει» την φήμη του μετά από υποψίες ότι ένα ντοκιμαντέρ του CBS αναμενόταν να ρίξει φως στην υπόθεση, εμπλέκοντάς τον στην δολοφονία. Πράγματι, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, το αμερικανικό κοινό καθηλώθηκε παρακολουθώντας το τελευταίο μέρος της εκπομπής «The Case Of: JonBenét Ramsey» που ανέτρεψε όλα όσα πίστευαν.

Το ντοκιμαντέρ συγκέντρωσε μια ομάδα ειδικών, ανάμεσά τους και ο πρώην ειδικός πράκτορας του FBI, Jim Clemente, οι οποίοι επανεξέτασαν τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει τότε η αστυνομία. Σε μια φωτογραφία από την ημέρα εξαφάνισης της μικρής, μπορεί να δει κανείς ότι στο τραπέζι της κουζίνας βρισκόταν ένα μπολ με ανανά. Ιατροδικαστικές έρευνες είχαν δείξει ότι η μικρή είχε φάει ένα κομμάτι ανανά λίγες στιγμές πριν φύγει από την ζωή. Μόνο που σε αυτό το σημείο δεν «κολλάνε» οι καταθέσεις των μελών της οικογενείας της.

Λίγες ώρες πριν η JonBenét εξαφανιστεί μια κρύα νύχτα του Δεκεμβρίου του 1996, η ίδια, μαζί με την οικογένειά της, δειπνούσαν σε ένα φιλικό σπίτι. Η οικογένεια γύρισε πίσω κατά τις 9.30 το βράδυ, όμως η εξάχρονη είχε ήδη αποκοιμηθεί και ο πατέρας της, John, την έβαλε κατευθείαν στο κρεβάτι της. Στη συνέχεια, κατέβηκε στην κουζίνα όπου η μητέρα της οικογένειας, Patsy, είχε ετοιμάσει ένα μπολ με ανανά και ένα φλιτζάνι τσάι για τον γιο τους, Burke. Στη συνέχεια, οι γονείς άρχιζαν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες για το επόμενο ταξίδι τους και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η μικρή χάθηκε.

Σύμφωνα με την εκδοχή του ειδικού πράκτορα του CBS, η ιστορία μάλλον εκτυλίχθηκε διαφορετικά. Η Patsy φέρεται να ξύπνησε την μικρή για να πλύνει τα δόντια της και για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, ώστε να μην βρέξει το κρεβάτι της. Στη συνέχεια άρχισε να ετοιμάζει τις βαλίτσες χωρίς να καταλάβει ότι η μικρή, όντας πεινασμένη, κατέβηκε στην κουζίνα όπου βρήκε το μπολ με τον ανανά. Η μικρή έφαγε ένα μικρό κομμάτι, γεγονός που εξόργισε τον αδελφό της Burke που φέρεται να την χτύπησε με ένα βαρύ αντικείμενο, πιθανότατα φακό, στο κεφάλι. Και κάπως έτσι, χωρίς να το θέλει πραγματικά, την σκότωσε.

Όπως εικάζει το ντοκιμαντέρ, οι γονείς της JonBenét, θέλοντας να καλύψουν τον μικρό τους γιο, σκηνοθέτησαν την απαγωγή και δολοφονία της με τρόπο που να μην μπορούν οι αρχές να λύσουν τον «γρίφο». Ηχητικό υλικό από την κλήση που είχαν κάνει οι γονείς της στις αρχές ενισχύουν αυτό το σενάριο. H Partsy, νομίζοντας ότι έχει τερματιστεί η κλήση, συνέχισε να μιλά στα μέλη της οικογενείας της λέγοντας σε κάποιον «Τι έκανες; Ω, Χριστέ μου», ενώ ο πατέρας λέει «Δεν σου μιλάμε εσένα». Ο μικρός γιος ακούγεται μάλιστα να τους ρωτά «Τι βρήκατε;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γράμμα που ζητούσε τα λίτρα φαινόταν περίεργο, υπερβολικό και είχε «κλέψει» φράσεις από ταινίες του Χόλιγουντ. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το πτώμα βρέθηκε στο υπόγειο του σπιτιού ενισχύουν το σενάριο του CBS. Να τονίσουμε ότι ένα χρόνο πριν την δολοφονία της μικρής, ο αδελφός της είχε χάσει την ψυχραιμία του και την είχε χτυπήσει με ένα κοντάρι του γκολφ στο κεφάλι, τραυματίζοντάς την. Η οικογένεια απειλεί το CBS με μήνυση.

Δημοφιλή