Yahoo: Χάκερ υπέκλεψαν στοιχεία από 500 εκατομμύρια λογαριασμούς το 2014

Yahoo: Χάκερ υπέκλεψαν στοιχεία από 500 εκατομμύρια λογαριασμούς το 2014
Flowers bloom in front of a Yahoo sign at the company's headquarters Tuesday, July 19, 2016, in Sunnyvale, Calif. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Flowers bloom in front of a Yahoo sign at the company's headquarters Tuesday, July 19, 2016, in Sunnyvale, Calif. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
ASSOCIATED PRESS

Η Yahoo ανακοίνωσε την Πέμπτη πως τουλάχιστον 500 εκατομμύρια από τους λογαριασμούς της «χακαρίστηκαν» το 2014, σε ένα περιστατικό το οποίο αποδίδεται σε κάποια κυβέρνηση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση του είδους της που έχει γίνει γνωστή μέχρι τώρα. Οι εν λόγω κυβερνοεγκληματίες ενδεχομένως να έχουν υποκλέψει ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης και κρυπτογραφημένους λογαριασμούς, σύμφωνα με την εταιρεία. Ωστόσο, κωδικοί, δεδομένα πιστωτικών καρτών και πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών δεν φαίνεται να έχουν υποκλαπεί.

Η επίθεση στη Yahoo ήταν έκτασης άνευ προηγουμένου- τριπλάσια σε σχέση με άλλες μεγάλες επιθέσεις σε ιστοσελίδες όπως το eBay, και δημοσιοποιείται εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για την εταιρεία: Η διευθύνουσα σύμβουλος, Μαρίζα Μάγιερ, δέχεται πιέσεις για να αναστρέψει την πορεία της ιδρυθείσας το 1994 εταιρείας, και τον Ιούλιο συμφωνήθηκε η πώληση του διαδικτυακού της τομέα στη Verizon Communications, αντί 4,83 δισ. δολαρίων.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων που έγινε ποτέ» είπε ο Μπρους Σνάιερ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας/ κρυπτογράφησης, προσθέτοντας πως οι επιπτώσεις του περιστατικού είναι ασαφείς και οι δράστες είναι άγνωστοι, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα- περιλαμβανομένου του ποιοι ήταν οι, υποστηριζόμενοι από κάποια κυβέρνηση, χάκερ.

Στην ιστοσελίδα της την Πέμπτη η Yahoo σύστησε στους χρήστες της να αλλάξουν τους κωδικούς τους, αν και δεν το επιβάλλει.

Αν και η επίθεση έλαβε χώρα το 2014, η Yahoo την ανακάλυψε μετά από αναφορές ενός άλλου περιστατικού παραβίασης τον Αύγουστο. Αν και αποδείχτηκαν εσφαλμένες, οι ερευνητές της εταιρείας ανακάλυψαν τη διαρροή του 2014, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση επί του θέματος.

Κατά τον αναλυτή Ρόμπερτ Πεκ, της Sun Trust Robinson Humphrey, η παραβίαση μάλλον δεν θα κάνει τη Verizon να εγκαταλείψει τη συμφωνία, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της τιμής κατά 100-200 εκατομμύρια, ανάλογα με το πόσοι χρήστες θα εγκαταλείψουν τη Yahoo.

Δημοφιλή