Τα περίφημα Spanish Steps της Ρώμης ανακαινίστηκαν και είναι ξανά ανοιχτά για τους τουρίστες

Τα περίφημα Spanish Steps της Ρώμης ανακαινίστηκαν και είναι ξανά ανοιχτά για τους τουρίστες

Πρωταγωνιστούν σε μία από τις πιο γνωστές του κινηματογράφου, από την ταινία “Roman Holiday” με την Audrey Hepburn, και είναι σίγουρα το πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο στη Ρώμη.

Και, επιτέλους, μπορείτε να τα περπατήσετε -ή μάλλον να τα ανεβείτε- ξανά.

Αναφερόμαστε φυσικά στα «ισπανικά σκαλιά», ή “spanish steps”, τα οποία βρίσκονται στην περίφημη πλατεία της Ρώμης, Piazza di Spagna. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα διάσημο σημείο της πόλης, όλοι αυτοί οι τουρίστες που ανεβοκατέβηκαν τα σκαλιά όλα αυτά τα χρόνια, κατέστησαν την ανακαίνισή τους απαραίτητη. Τον Οκτώβριο του 2015 λοιπόν ο ιταλικός οίκος μόδας Bulgari ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει αυτός τα έργα και έτσι τα «ισπανικά σκαλιά» παρέμειναν κρυμμένα μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου.

Όπως στις περισσότερες ανακαινίσεις, έτσι και σε αυτή, οι εργασίες πήραν περισσότερο από όσο περίμενε ο οίκος, ο οποίος αρχικά στόχευε να παρουσιάσει τα ανανεωμένα σκαλιά την Άνοιξη του 2016. Ωστόσο, το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο παρέμεινε κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου, με πολλές επιχειρήσεις της περιοχής να αναφέρουν ότι επηρεάστηκαν από τη μείωση της τουριστικής κίνησης.

Συνολικά, τα έργα κόστισαν 1,5 εκατομμύρια ευρώ και το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εξαιρετικό. Ο πρόεδρος της Bulgari, Paolo Bulgari, έχει μάλιστα και μία ιδέα: να μένουν τα σκαλιά κλειστά κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω πιθανότητα καταστροφής τους από τους τουρίστες.

Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που συμφωνούν μαζί του και ανάμεσά τους και εμείς. Εάν έχετε βρεθεί στη Ρώμη, θα έχετε διαπιστώσει ότι η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείτε τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα είναι αργά το βράδυ. Εγώ ποτέ δεν θα ξεχάσω τη μαγική εικόνα της Fontana di Trevi στις 2.00 τα ξημερώματα. Για αυτό ακριβώς ελπίζω πως σύντομα θα μπορέσω να κάνω κάτι ανάλογο και με τα διάσημα σκαλιά, τα οποία δεν μπόρεσα δυστυχώς να δω όταν βρέθηκα στην υπέροχη αυτή πόλη.

Spanish Steps Rome