Η «αναγέννηση» σκληροπυρηνικού Ούγγρου νεοναζιστή σε πιστό Εβραίο αφού ανακάλυψε τις πραγματικές του ρίζες

Η «αναγέννηση» σκληροπυρηνικού Ούγγρου νεο-ναζιστή σε πιστό Εβραίο αφού ανακάλυψε τις πραγματικές του ρίζες
In this picture taken Friday, May 30, 2014, Csanad Szegedi waits in a Budapest Synagogue. Szegedi was a rising star of Hungaryâs far-right, dumped by his party after he admitted he was a Jew. Two years later, Csanad Szegedi has completed an astonishing transformation: He goes to synagogue, eats Kosher food and has adopted the Hebrew name Dovid. (AP Photo/Peter Kohalmi)
In this picture taken Friday, May 30, 2014, Csanad Szegedi waits in a Budapest Synagogue. Szegedi was a rising star of Hungaryâs far-right, dumped by his party after he admitted he was a Jew. Two years later, Csanad Szegedi has completed an astonishing transformation: He goes to synagogue, eats Kosher food and has adopted the Hebrew name Dovid. (AP Photo/Peter Kohalmi)
ASSOCIATED PRESS

Ο Csanad Szegedi, 34 ετών σήμερα έχει διατελέσει, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηγετικό στέλεχος του ουγγρικού κόμματος Jobbik που ιδεολογικά τοποθετείται στο ακροδεξιό, εθνικιστικό, αντισιωνιστικό, ξενοφοβικό φάσμα της πολιτικής σκηνής της Ουγγαρίας. Έχει κατηγορηθεί ανοιχτά ως νεο-ναζί ενώ βοήθησε στην ίδρυση της Ουγγρικής Φρουράς με την «παραδοσιακή» μαύρη στολή που θύμιζε «Σταυρωτά Βέλη», τη ουγγρική ναζιστική οργάνωση που έδρασε στη χώρα την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Η δράση της οργάνωσης εκτιμάται πως οδήγησε, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο θάνατο χιλιάδων Εβραίων, αφού εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το 2012 όμως ο Szegedi ανακάλυψε κάτι που θα άλλαζε τον ιδεολογικό του προσανατολισμό αλλά και κατ' επέκταση όλη του τη ζωή. Πληροφορήθηκε πως η γιαγιά του και αρκετοί ακόμη πρόγονοί του, ήταν Εβραίοι...Όπως είχε δηλώσει, η αποκάλυψη αυτή τον σόκαρε βαθιά αλλά όπως φαίνεται αντί να το κρύψει, αρνούμενος να αποδεχθεί την αλήθεια, επέλεξε να συμφιλιωθεί με αυτή. Επέτρεψε στο μυαλό του να είναι ανοιχτός και να δει τα ιστορικά γεγονότα από μια τελείως διαφορετική σκοπιά- που φυσικά είχε απορρίψει τυφλωμένος από την αντισημιτική προπαγάνδα-ώστε να φτάσει στο σημείο να δηλώσει: «Πρώτα απ' όλα συνειδητοποίησα πως το Ολοκαύτωμα ήταν κάτι που πραγματικά συνέβη».

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά ετοιμάζεται να μετακομίσει μόνιμα με την οικογένειά του στο Ισραήλ (aliyah), ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό, έκανε περιτομή άλλαξε το όνομά του σε Dovid, ακολουθεί τους διατροφικούς κανόνες της νέας του θρησκείας και πηγαίνει τακτικά στη Συναγωγή.

Μάλιστα έδωσε και συνέντευξη στην εφημερίδα Jerusalem Post στην οποία και αναφέρεται σε αυτές τις ριζοσπαστικές αλλαγές που έκανε στη ζωή του.

«Το Ισραήλ είναι μια υπέροχη χώρα και πιστεύω ότι κάθε Εβραίος της Διασποράς θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να έρθει στο Ισραήλ τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του. Υπάρχουν πολλά περισσότερα θετικά παρά αρνητικά στοιχεία στο να είναι κανείς Εβραίος και το μεγαλύτερο δώρο για κάθε Εβραίο είναι η ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ. Μετά τον εφιάλτη που έζησαν οι συγγενείς μου με το Ολοκαύτωμα, η οικογένειά μου και εγώ θέλουμε του ονείρου, που είναι το Ισραήλ για εμάς», δηλώνει στην εφημερίδα.

Επίσης, αναφέρει πως ανάμεσα στις προτεραιότητες του είναι να αναζητήσει φορείς και οργανώσεις με τις οποίες θα μπορέσει να συντονίσει τις δράσεις του στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και θέλει να βοηθήσει στις δράσεις της Παγκόσμιας Αντισιωνιστικής Οργάνωσης.

Και καταλήγει: «Είχαν ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών και έπρεπε να το αλλάξω ριζικά. Το είχα μέχρι τα 30 μου χρόνια και πρέπει να παραδεχθώ πως ήταν όλο λάθος. Έπρεπε να βρω τη θέληση να το αλλάξω». Σε ό,τι αφορά δε τους παλιούς του συντρόφους- σήμερα το Jobbik είναι το τρίτο κόμμα στην Ουγγαρία- υποστηρίζει πως «δεν έχει και πολύ νόημα να συζητάς μαζί τους, αλλά η πλειοψηφία του ενός εκατομμυρίων των ψηφοφόρων του Jobbik δεν είναι αντισημίτες ή ρατσιστές, είναι απλά άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση».

Όπως δηλώνει ο ίδιος η όλη αποκάλυψη τον βοήθησε για να «αναγεννηθεί».

Δημοφιλή