Μια σειρά φωτογραφιών μας βάζει στα παρασκήνια ενός strip club της δεκαετίας του '90

Μια σειρά φωτογραφιών μας βάζει στα παρασκήνια ενός strip club της δεκαετίας του '90

Ήταν 1997. Η φωτογράφος Yana Toyber ήταν πρωτοετής στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης όταν έπιασε δουλειά στο Shenanigans, ένα strip club στο κέντρο της πόλης, ώστε να μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς της.

«Έμοιαζε σαν συνοικιακό dive bar, με δύο λαμπερές σκηνές, μια μακριά μπάρα και ένα μικρό, ιδιωτικό δωμάτιο κρυμμένο πίσω από μια κουρτίνα», λέει η Toyber στη HuffPost US. «Βρισκόταν δίπλα σε ένα strip club με εντελώς γυμνό πρόγραμμα, το Dangerous Curves, στο οποίο δεν επιτρεπόταν το σερβίρισμα αλκοόλ. Οι πελάτες του έρχονταν συχνά στο Shenanigans για να πιουν, πριν πάνε δίπλα για το γυμνό show».

Αυτή η υποκουλτούρα, στην οποία λίγοι είχαν πρόσβαση, κέντρισε το ενδιαφέρον της Toyber, η οποία και αποφάσισε να καταγράψει τον κόσμο του Dangerous Curves μέσα από ειλικρινείς, αμερόληπτες φωτογραφίες από τα παρασκήνια. Το τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα πήρε τον τίτλο «Backstage» και αποτελεί μια φευγαλέα ματιά στη νυχτερινή ζωή της Νέας Υόρκης κατά τη δεκαετία του '90, σαφώς εμπνευσμένη από τη δουλειά του Larry Clark, και αποδομένη σε υψηλής ταχύτητας ασπρόμαυρο φιλμ.

Οι τολμηρές εικόνες απαθανατίζουν τις γυναίκες κατά την προετοιμασία τους για το show -ενώ βάζουν τις γόβες, βάφονται και κάνουν πλάκα μεταξύ τους στα καμαρίνια.

«Περνούσα απλά καλά σε αυτόν τον άθλιο κόσμο», λέει η Toyber. «Έκανα νέους φίλους και ξεκίνησα να αναπτύσσω τη φωτογραφική μου ματιά. Ήταν συναρπαστικό! Ήξερα πως είχα μπει σε έναν κόσμο που δεν είχε πρόσβαση ο καθένας και το εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο».

Το Shenanigans έχει πια κλείσει και οι στιλιστικές τάσεις των '90s όπως τα λεοπάρ κολάν και τα τσόκερ εξαφανίστηκαν και επανεμφανίστηκαν στη μόδα. Η σειρά φωτογραφιών της Toyber, όμως, παραμένει μια παιχνιδιάρικη ματιά στο παρελθόν, καταγράφοντας όσα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν χαθεί στη λήθη αν η Toyber δεν ήταν εκεί για να τα βιώσει και να τα απαθανατίσει.

Το λεύκωμα «Backstage» πωλείται από την Paper Works NYC.

Yana Toyber

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US.

Δημοφιλή