Οι σεξομανείς αρουραίοι «πέφτουν» στα ναρκωτικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

Οι σεξομανείς αρουραίοι «πέφτουν» στα ναρκωτικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
2 groups of rats in glass bowls, one dark brown,one white
2 groups of rats in glass bowls, one dark brown,one white
Karen Moskowitz via Getty Images

Οι αρουραίοι που κάνουν καθημερινά σεξ τείνουν να αναζητούν σε περιόδους…στέρησης πολύ εντονότερα αμφεταμίνες από ότι «παρθένοι» αρουραίοι. Η ομάδα επιστημόνων της Λόρεν Μπελόουτ από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή στο Τζάκσον των ΗΠΑ ανακάλυψε τα αίτια αυτού του φαινομένου και δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Neuroscience“, μεταδίδει η DW.

Αμφεταμίνες ως εναλλακτικό ναρκωτικό

Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη επιδρά στον εγκέφαλο παρόμοια με το σεξ.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιστημονική ομάδα το σεξ και οι αμφεταμίνες επιδρούν στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, την tegmentalis ventralis. Τα νεύρα στην περιοχή αυτή παράγουν την ουσία ντοπαμίνη, γνωστή και ως «νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας», η οποία ανήκει στο φυσικό σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου.

Για τους επιστήμονες το σεξ δεν είναι τίποτα άλλο από μια φυσική επιβράβευση. Διασφαλίζει ότι αισθανόμαστε όμορφα και ότι θέλουμε να επαναλάβουμε την σεξουαλική πράξη. Οι ναρκωτικές ουσίες διεγείρουν και αυτές το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου και για το λόγο αυτό προκαλούν γρήγορα εξάρτηση.

Όπως σημειώνουν οι αμερικανοί επιστήμονες, όταν την σεξουαλική εμπειρία διαδέχεται μια περίοδος στέρησης, τότε αυξάνεται η επιβράβευση των αμφεταμινών στους αρσενικούς αρουραίους. Με άλλα λόγια, το καθημερινό σεξ επηρεάζει τον εγκέφαλο των αρουραίων και τους κάνει πιο ευάλωτους σε ναρκωτικές ουσίες.

Οι αρουραίοι με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα πέφτουν σε καθεστώς εξάρτησης ευκολότερα και με πολύ μικρότερες δόσεις από ότι αρουραίοι του πειράματος που δεν είχαν σεξουαλική επαφή. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «μεγαλύτερη ευαισθησία», μιας και οι ναρκωτικές ουσίες έχουν σε αυτά τα τετράποδα μεγαλύτερη επίδραση. Στα πειράματα στο Πανεπιστήμιο του Τζάκσον αρκούσαν πέντε συνεχόμενες μέρες σεξ και επτά μέρες «διαλείμματος» για να παρατηρηθούν αλλαγές στον εγκέφαλο.

Ισχύει και το αντίθετο

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι, εξαρτημένοι από χημικές ναρκωτικές ουσίες, όπως η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (Chrystal Meth), έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό, λόγω της απώλειας ελέγχου. Ο λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι η μεθαμφεταμίνη επιδρά στον εγκέφαλο παρόμοια με το σεξ.

Την ίδια στιγμή παλαιότερα πειράματα με ζώα δείχνουν ότι η σταθερή χρήση μεθαμφεταμίνης οδηγεί σε έντονη αναζήτηση σεξουαλικής επαφής όταν περάσει η επίδραση της ναρκωτικής ουσίας. Για τα ζώα το σεξ λειτουργεί επομένως και ως εναλλακτικό ναρκωτικό. Ας σημειωθεί ότι οι επιστήμονες παρατήρησαν αυτή την σχέση μόνο όταν το σεξ λάμβανε χώρα ταυτόχρονα με την «χορήγηση» ναρκωτικών. Στις μεγάλες δόσεις κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης οι αρουραίοι δεν είχαν καμία όρεξη για σεξ.

Δημοφιλή