Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την τριμερή με Ακιντζί και Μπαν Κι Μουν παρά τις πιέσεις που άσκησε ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την τριμερή με Ακιντζί και Μπαν Κι Μουν παρά τις πιέσεις που άσκησε ο ΓΓ του ΟΗΕ
Cyprus President Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci attend a meeting with United Nations Secretary-General Ban Ki-moon at the United Nations in Manhattan, New York, U.S., September 25, 2016. REUTERS/Andrew Kelly
Cyprus President Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci attend a meeting with United Nations Secretary-General Ban Ki-moon at the United Nations in Manhattan, New York, U.S., September 25, 2016. REUTERS/Andrew Kelly
Andrew Kelly / Reuters

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της τριμερούς των ηγετών της ελληνικυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν η μέχρι σήμερα πρόοδος αλλά και οι υφιστάμενες διαφορές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση. Όπως τόνισε «δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθούν όχι μόνο οι σημαντικές συγκλίσεις αλλά και οι αποκλίσεις που υπάρχουν σε σημαντικά κεφάλαια». Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πληροφορίες ο ΓΓ, Μπαν Κι Μουν άσκησε σοβαρές πιέσεις στους δύο ηγέτες για ολοκλήρωση των συνομιλιών και λύση στα θέματα του Κυπριακου μέχρι το τέλος του έτους.

«Αυτό που έχει συμφωνηθεί, είπε, είναι πως με την επάνοδο μας στην Κύπρο, οι δύο ηγέτες και βεβαίως οι διαπραγματευτικές ομάδες θα εμπλακούμε σε μια εντατική ή συνέχιση των εντατικών προσπαθειών ,προκειμένου να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν και αν είναι δυνατόν, έστω και αν είναι φιλόδοξο, εντός του 2016 λύση, η οποία θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος απόλυτα λειτουργικό και βιώσιμο που θα ενώνει τη χώρα, τους θεσμούς και το λαό αλλά και θα δημιουργεί ταυτόχρονα τις προοπτικές για μια ευημερούσα πατρίδα μακριά από τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν».

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» Κύπρου, ο κ.Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκαν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε κάτι που θα ήταν εγκατάλειψη της αρχής ότι είναι μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, χωρίς επιδιαιτησίες και ιδιαίτερα χωρίς τα όποια τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

«Όπως έχω δηλώσει και στον ΓΓ, η δική μας πλευρά είναι αποφασισμένη να εργαστεί ακούραστα προκειμένου να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, μια λύση που θα είναι λειτουργική βιώσιμη και διαρκής μια λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και που δεν θα απαιτεί τις όποιες εξαρτήσεις από τρίτους».

Και επανέλαβε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος και αυτό καταγράφεται από τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ».

Στο μεταξύ η συνάντηση Μπαν Κι Μουν, Αναστασιάδη και Ακιντζί διήρκησε πάνω από μια ώρα μία και όχι μισή ώρα όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Πληροφορίες της εφημερίδας από τη Νέα Υόρκη, «αποκαλύπτουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στα "θέλω" Ακιντζί που αναδύθηκαν κατά τη συνάντηση. Ο ηγέτης των τ/κ ζητούσε χρονοδιάγραμμα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιπαραβάλλεται και να κρατάει τη θέση του. Φαίνεται πως υπήρξε έντονος διάλογος σε κάποια στιγμή της συζήτησης, πως ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν θυμωμένος. Αυτό όμως δεν φαίνεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να επηρέασε την πλευρά Αναστασιάδη αλλά ούτε και τον ίδιο τον ΓΓ, από τον οποίο η ε/κ πλευρά έμεινε ικανοποιημένη από τη στάση που τήρησε. Κάτι που διεφάνη και από το ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε κάνοντας σχετική ανάρτηση στο Twitter μετά το πέρας των δηλώσεων Μπαν κι Μουν».

Εξάλλου σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της κατ΄ιδίαν συνάντησης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε αλλά και τα εξίσου σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν σε ουσιώδους σημασίας θέματα.

«Το ίδιο έπραξα και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ από τον οποίο πρέπει να πω έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος για την εποικοδομητικής τάση που τήρησε στα θέματα που ήγειρα είτε λέγεται περιουσιακό είτε εδαφικές αναπροσαρμογές είτε εγγυήσεις».

Η συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν περιστράφηκε και επί θεμάτων διμερούς φύσεως μεταξύ των οποίων και η Ενέργεια αλλά και στρατηγικές συνεργασίες σε διάφορους τομείς.

Δημοφιλή