Οι καλύτερες στιγμές από το ντιμπέιτ της Κλίντον και του Τραμπ

Οι καλύτερες στιγμές από το ντιμπέιτ της Κλίντον και του Τραμπ
Democratic presidential nominee Hillary Clinton and Republican presidential nominee Donald Trump walk their separate ways after the presidential debate at Hofstra University in Hempstead, N.Y., Monday, Sept. 26, 2016. (AP Photo/David Goldman)
Democratic presidential nominee Hillary Clinton and Republican presidential nominee Donald Trump walk their separate ways after the presidential debate at Hofstra University in Hempstead, N.Y., Monday, Sept. 26, 2016. (AP Photo/David Goldman)
ASSOCIATED PRESS

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να σκιαγραφήσει την αντίπαλό του ως τη βασική υπαίτιο για όλες τις κακοτυχίες που γνώρισε μέχρι σήμερα η Αμερική.

Από την άλλη πλευρά, η Χίλαρι Κλίντον, περιέγραψε τον Τραμπ ως ένα ακατάλληλο άτομο για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, και ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση μαζί του όταν τον ρώτησε αν τελικά υποστηρίζει ή όχι τον πόλεμο του Ιράκ καθώς και όταν επισήμανε τους ισχυρισμούς του μεγιστάνα σχετικά με τη γενέτειρα του Μπαράκ Ομπάμα.

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες στιγμές της χθεσινής κορυφαίας τηλεμαχίας ανάμεσα στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και την Δημοκρατική αντίπαλό του.

Η συζήτηση γύρω από τον πλούτο του Ντόναλντ Τραμπ

H κυρία Κλίντον υποστήριξε ότι τα οικονομικά σχέδια του Ντόλαντ Τραμπ ωφελούν μόνο τους πλούσιους πολίτες του δικού του βεληνεκούς και όχι τον μέσο πολίτη καθώς «υπόσχονται» υψηλές φορολογικές περικοπές. Η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ δήλωσε υπέρμαχος όλων των πολιτικών που βασίζονται στη δικαιοσύνη και ευνοούν τις μεσαίες τάξεις και παρουσίασε τον Τραμπ ως ένα τυχερό γιο δισεκατομμυριούχου που ίδρυσε την επιχείρησή του παίρνοντας δάνειο 14 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πατέρα του.

Ο κ. Τραμπ, σχολιάζοντας το δάνειο, ανέφερε ότι το ποσό του ήταν πολύ μικρό και πρόσθεσε «νομίζω ότι παραχωρήθηκε σε μια εταιρεία που αξίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια».

Πολιτική εναντίον επιχειρηματικότητας

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να αμφισβητήσει την εμπειρία της Χίλαρι Κλίντον στην πολιτική και την περιέγραψε ως μέρος ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος που άφησε την Αμερική να «μαραζώσει» από την κρίση.

Από την άλλη πλευρά η Κλίντον υποστήριξε ότι ο Τραμπ είναι ένας κυνικός επιχειρηματίας. Τον κατηγόρησε μάλιστα λέγοντας ότι το 2006 εκμεταλλεύτηκε την κρίση στην αγορά των στεγαστικών δανείων και προσπαθούσε να βγάλει χρήματα εν μέσω αυτής.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε τον εαυτό του επικαλούμενος τα διαπιστευτήριά του στην επιχειρηματικότητα, λέγοντας μάλιστα: «Αυτό σημαίνει επιχειρηματικότητα, παρεμπιπτόντως».

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι ανακουφισμένος που οι συγγενείς μου δεν έστησαν ποτέ μια επιχείρηση με εσένα», συνέχισε ο Ρεμπουλικάνος υποψήφιος απευθυνόμενος στη Χίλαρι Κλίντον.

Δια-Ειρηνική Εμπορική Συμφωνία (TTP)

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων τη θέση που είχε πάρει η Χίλαρι Κλίντον για την επισύναψη της Δια - Ειρηνικής Εμπορικής Συμφωνίας(TTP).

Υπενθύμισε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρχικά ήταν υπέρ της συμφωνίας, αλλά στη συνέχεια είχε αλλάξει γνώμη.

Η κυρία Κλίντον το διέψευσε, λέγοντας ότι ήλπιζε ότι θα ήταν μια καλή συμφωνία, αλλά ότι δεν μπορούσε να πάρει την τελική απόφαση καθώς δεν ήταν εκείνη υπεύθυνη γι' αυτό.

«Άρα ήταν σφάλμα του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα;» την ρώτησε ο Τραμπ, φέρνοντάς την σε αμήχανη θέση.

Οι φόροι Τραμπ

Ο κ. Τραμπ έδειξε αμήχανος όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στις φορολογικές του δηλώσεις. Η κυρία Κλίντον υπέβαλε μια σειρά από ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις φορολογικές εκρεμμότητες του κ. Τράμπ.

«Η μόνη χρονιά που ο Τραμπ παρέδωσε στις κρατικές αρχές τα στοιχεία του ήταν όταν κάποτε ήθελε να πάρει αδεία για καζίνο», είπε η Κλίντον.

«Αυτό δείχνει ότι είμαι έξυπνος», σχολίασε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας πως «όταν η Κλίντον θα δώσει στη δημοσιότητα τα 33.000 e-mail που διέγραψε, θα δώσω κι εγώ τα φορολογικά μου και θα αποκαλύψω πόσους φόρους πληρώνω, παρά το γεγονός πως οι δικηγόροι μου, μου λένε να μην το κάνω».

Τα e-mail της Χίλαρι Κλίντον

Για το ζήτημα των e-mail η Κλίντον παραδέχθηκε το λάθος της και είπε ότι αν καλούνταν να το ξανακάνει θα το έκανε με διαφορετικό τρόπο.

«Ήταν ένα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Τραμπ στάθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναξιοπιστίας της Χίλαρι Κλίντον.

Ο ρατσισμός και ο Τραμπ

Η υποψήφια των Δημοκρατικών μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς, ενώ οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ αλληλοκατηγορήθηκαν για το ζήτημα που ανακινεί εδώ και χρόνια ο Τραμπ για το εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αφροαμερικανοί τάσσονται υπέρ της Κλίντον και ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του θα την ωφελήσει, αντίθετα με τις πολιτικές των Ομπάμα και Κλίντον.

ISIS

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε τη σκληρή ρητορική εναντίον της Κλίντον σχετικά με τα θέματα της τρομοκρατίας. κατηγορώντας την υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ, για τον ISIS.

Η Κλίντον υποστήριξε ότι έχει σχέδιο για να νικήσει τον ISIS μέσω διαδικτύου. Αλλά και με αεροπορικά πλήγματα και τη στήριξη των Αραβων και των Κούρδων. «Κάνουμε πρόοδο. Ελπίζουμε ότι μέσα στο χρόνο θα διώξουμε το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ» είπε.

Η σχέση του Τραμπ με τις γυναίκες

Προς το τέλος της κορυφαίας τηλεμαχίας η κυρία Κλίντον έθιξε τη στάση και τις πεποιθήσεις του Τραμπ απέναντι στις γυναίκες.

«Αυτός είναι ο άνδρας που αποκαλεί τις γυναίκες γουρούνια, χαζές και σκύλες και υποστηρίζει ότι η εγκυμοσύνη δεν ενδείκνυται για τις υπαλλήλους». «Λέει επίσης ότι οι γυναίκες δεν δικαιούνται ισάξιο μισθό με τους άνδρες».

«Πού τα βρήκες όλα αυτά;» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στην αντίπαλό του.

Πηγή: FT

Δημοφιλή