Ανησυχούν οι αρχές για τις οργανωμένες αντιδράσεις κατοίκων στα κέντρα προσφύγων σε Χίο και Λέσβο

Ανησυχούν οι αρχές για τις οργανωμένες αντιδράσεις κατοίκων στα κέντρα προσφύγων σε Χίο και Λέσβο
sooc

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές υπηρεσίες σε Χίο και Λέσβο, καθώς ύστερα από πολύ καιρό παρατηρούνται τόσο οργανωμένες αντιδράσεις κατοίκων που ζητούν την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μη δημιουργία νέων χώρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Η ανησυχία των Αρχών έγκειται στο γεγονός ότι μέσα σε αυτές τις συγκεντρώσεις μπορεί να εμφιλοχωρήσουν ακροδεξιοί πυρήνες που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων για να οξύνουν το κλίμα και να δημιουργήσουν εντάσεις. Στις 18.00 σήμερα (Τετάρτη) έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πόλη της Χίου από επιτροπές αγώνα που καλούν σε διαμαρτυρία με συνθήματα «να βγάλουμε τη Χίο από τα συρματοπλέγματα», «να μην ανοίξει νέο χοτ σποτ», «δεν μας φταίνε οι άνθρωποι αλλά οι πολιτικές».

Στη νησί η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη, διότι η Χίος φιλοξενεί πολύ περισσότερους μετανάστες από ότι μπορεί να αντέξει. Το κλίμα είναι φορτισμένο, κάτι που είναι γνωστό και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ύστερα από τις πρόσφατες ταραχές στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια οι στρατηγοί της Αστυνομίας ενίσχυσαν εκτός από τη Λέσβο και τη Χίο με μία επιπλέον διμοιρία των ΜΑΤ που έφυγε με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Αθήνα για το νησί. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν προβλέψει τότε ότι οι ταραχές μπορεί να επεκταθούν από τη Λέσβο στη Χίο.

Οι εργαζόμενοι της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου που βρίσκονται στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο πραγματοποίησαν τη Δευτέρα συμβολική διαμαρτυρία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας την εργασία τους.

Αίτημα τους είναι η μεγαλύτερη αστυνόμευση καθώς αισθάνονται ότι συχνά απειλούνται ειδικά από τότε που άρχισαν να επιδίδουν τις πρώτες απορριπτικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου. Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Λέσβο. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου φιλοξενούνται περίπου 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Λέσβο έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται σοβαρά κρούσματα παραβατικότητας με αποκορύφωμα τον ομαδικό βιασμό 16χρονο Πακιστανού στη Μόρια το περασμένο Σάββατο. Η Αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις ομοεθνών του θύματος.

Φήμες αλά Ειδομένη

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί στη Λέσβο και το φαινόμενο της διασποράς φημών που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος για πρόκληση επεισοδίων. Προ δέκα ημερών είχε διαδοθεί από στόμα σε στόμα και μέσω sms η φήμη ότι «έχουν σκοτωθεί τρεις μετανάστες σε άγρια επεισόδια» με τους επιτήδειους να καλούν κατοίκους του νησιού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η δεύτερη φήμη που κυκλοφόρησε έλεγε ότι «χιλιάδες μετανάστες ετοιμάζονται για να φύγουν για την Τουρκία». Αρμόδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σκηνικό θυμίζει την Ειδομένη, όπου οι φήμες φούντωναν τα επεισόδια, και προσθέτουν ότι αυτό είναι ακόμα μία ένδειξη ότι στη Λέσβο έχουν δημιουργηθεί πυρήνες (είτε ακροδεξιών είτε «αλληλέγγυων») που επιζητούν την ένταση.

Δημοφιλή