Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αποπληρωμή του χρέους

Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αποπληρωμή του χρέους
German Finance Minister Wolfgang Schauble addresses the media after a meeting of EU economy and finance ministers at the EU Council building in Luxembourg on Tuesday, Oct. 6, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
German Finance Minister Wolfgang Schauble addresses the media after a meeting of EU economy and finance ministers at the EU Council building in Luxembourg on Tuesday, Oct. 6, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

«Άδειασμα» για ακόμη μια φορά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ όσον αφορά στις προσδοκίες και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντιόταν με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ στο Λουξεμβούργο όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και για το επίμαχο ζήτημα.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ.

Παράλληλα, δήλωσε πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να παίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι πράγματι θα συνεχίσει.

Επίσης, δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσακαλώτος με τον Ρέγκλινγκ τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον υπουργό, τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 - έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση και την πραγματική οικονομία, σε μακροοικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, τόνισε την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Ευρώπη «πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και πιο συμμετοχικό».

«Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη αλλά σε μια βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στους εργαζόμενους και στην περιφέρεια αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος των πολιτικών αποφάσεων.

Κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Με τον ίδιο τρόπο, ανέφερε, για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη χρειάζονται επενδύσεις και μάλιστα επενδύσεις που θα κατευθύνονται κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις εμπορικές τράπεζες.

«Ο ρόλος της ΕΤΕπ σε αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ επικρότησε και την πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ενίσχυση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό.

«Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο Ε. Τσακαλώτος, ενώ επισήμανε πως το επίπεδο των μισθών αποτελεί επίσης την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.

Αναφορικά με την στρατηγική της Ελλάδας στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάκαμψη σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών όπως είναι η οργάνωση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου Ταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

«Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε και προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ ο οποίος τόνισε από την μεριά του την ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως κατά την περίοδο της κρίσης «κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή