Ένα μεσημέρι με τον Sivert Høyem: «Τα μόνα μου σχέδια είναι να συνεχίσω να τραγουδάω και να χορεύω»

Ένα μεσημέρι με τον Sivert Høyem: «Τα μόνα μου σχέδια είναι να συνεχίσω να τραγουδάω και να χορεύω»

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σε κάνουν έξαλλο εκεί που δεν περιμένεις κι ένα από αυτά είναι η σταθερή μεσημεριανή κίνηση που θα υπάρχει πάντα, χειμώνα-καλοκαίρι, γύρω από το Χίλτον. Είναι μία από τις σταθερές της ζωής και δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Εξαιτίας αυτής της ανελέητης κίνησης, έφτασα στην Πρεσβεία της Νορβηγίας με δέκα λεπτά καθυστέρηση, εξαντλημένη και με τη διάθεσή μου στο ναδίρ. Έτρεξα στον μπουφέ για να πιω κάτι πριν ξεκινήσει η άτυπη συνέντευξη τύπου στην οποία θα παρευρισκόμουν και, ενώ γέμιζα το ποτήρι με νερό, μια πανύψηλη, αδύνατη, μαυροντυμένη φιγούρα πέρασε γρήγορα από δίπλα μου ζητώντας ευγενικά συγγνώμη στα αγγλικά, πήρε ένα ποτήρι νερό και κινήθηκε με γρήγορα βήματα προς το δωμάτιο όπου θα γινόταν η συνέντευξη. Και ξαφνικά όλα ισορρόπησαν, τα νεύρα πέρασαν, η διάθεση έφτιαξε και η αγάπη άρχισε να ξεχειλίζει μέχρι και από τους μεντεσέδες στις πόρτες των γύρω γραφείων.

Αυτή η φιγούρα ήταν ο Sivert Hoyem και αυτή είναι η επιρροή που έχει πάνω σου, ακόμα κι αν περνά από δίπλα σου για να πάρει ένα ποτήρι νερό. Θα μου πείτε, μήπως αυτό ισχύει μόνο για όσους έχουν μεγαλώσει με τους Madrugada και είναι ορκισμένοι φαν του Sivert -με μπάντα ή σόλο; Ναι σίγουρα, σε αυτή την περίπτωση όμως μιλάμε περίπου για τη μισή Ελλάδα.

Η σχέση του ελληνικού μουσικόφιλου κοινού με τον Sivert Hoyem ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν ήρθε στη χώρα μας με τους Madrugada για να δώσουν συναυλία στο, ιστορικό πλέον, «Ρόδον». Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος, καθώς η μουσική του συγκροτήματος από τη Νορβηγία είχε την απαραίτητη σκοτεινιά και τον κιθαριστικό ηλεκτρισμό που ενθουσιάζει τους Έλληνες. Χωρίς όμως τη βαθιά, μελαγχολική και ακραία αισθαντική φωνή του Sivert, ίσως τώρα να μιλούσαμε για μια απλή «περιπετειούλα» και όχι μια σχέση ζωής. Μπορεί οι Madrugada να διαλύθηκαν το 2008, μετά τον τραγικό θάνατο του κιθαρίστα τους Robert Buras, όμως η αγάπη του ελληνικού κοινού για τον Hoyem και τη σόλο καριέρα που ακολούθησε έκτοτε, δεν μειώθηκε στο παραμικρό. Αν μη τι άλλο, μάλλον γιγαντώθηκε.

Η ευθύτητα των στίχων του, το βάθος της μουσικής του, η τρυφερότητα της φωνής του και το αισθησιακό, ηλεκτρισμένο κλίμα που δημιουργούν τα κομμάτια του είναι ένας συνδυασμός χαρισμάτων που δε συναντάς κάθε μέρα στη μουσική σκηνή, χαρίσματα που δεν έζησαν ποτέ τη φθορά του χρόνου και που κάνουν ισχυρή την παρουσία τους και στο νέο του άλμπουμ, «Lioness», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2016. Μόνο που αυτή τη φορά ο Sivert μας σύστησε και ένα νέο στοιχείο του, ένα που δεν είχαμε δει ξανά: το φως. Στο «Lioness» ο Hoyem, πατέρας πια αλλά και πιο ώριμος, πιο εφησυχασμένος και στωικός, βγάζει μια ζεστασιά και μια φωτεινότητα στις οποίες δεν μας είχε συνηθίσει. Έχει μαλακώσει και έχει γίνει λίγο πιο αισιόδοξος, χωρίς όμως να χάσει την αιχμή του. Γιατί, όσο κι αν μας ξεγελά η ενορχήστρωση και η γλυκύτητα που φέρνουν τα (νεοσύστατα στη μορφολογία της μουσικής του) έγχορδα, οι στίχοι παραμένουν σκοτεινοί, πολύπλοκοι, θανατηφόροι μέσα στον αβάσταχτο ρομαντισμό τους.

Στις 29 Σεπτεμβρίου και, έπειτα από καθολική απαίτηση του κοινού, και στις 2 Οκτωβρίου, ο Sivert Hoyem θα πραγματοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του: να παίξει live στο Ηρώδειο. Οι δύο συναυλίες θα γίνουν συνοδεία της μπάντας του, ενός κουαρτέτου εγχόρδων και της εξαιρετικής Marie Munroe, η οποία συμμετέχει και στο «Lioness», ενώ το setlist θα είναι μια περιπλάνηση σε όλα τα τραγούδια του Sivert Hoyem που αγαπήσαμε, από τις μέρες των Madrugada έως αυτά του πρόσφατου «Lioness».

Αυτός ήταν και ο λόγος που συγκεντρωθήκαμε το μεσημέρι της Τετάρτης στο νέο κτίριο της Πρεσβείας της Νορβηγίας. Να καλωσορίσουμε τον Sivert για άλλη μια φορά στην Ελλάδα (αν και σε νορβηγικό έδαφος, ήταν η όμορφη ειρωνεία της ημέρας), να πιούμε μαζί του ένα (κρασί) νερό και να μιλήσουμε σε «οικογενειακό» κλίμα για τις δύο πολυαναμενόμενες εμφανίσεις στο Ηρώδειο, τη μουσική του αλλά και τη σχέση του με την Ελλάδα.

«Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου στην Ακρόπολη όλα αυτά τα χρόνια που έρχομαι στην Ελλάδα, κοίταζα κάτω το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και σκεφτόμουν: “ΑΥΤΟ θα ήταν υπέροχο μέρος για να παίξω ζωντανά μια μέρα”. Η παράσταση στο Ηρώδειο είναι το σπουδαιότερο show για μένα τη φετινή χρονιά», μας λέει. Κάθεται σε έναν μικρό καναπέ απέναντί μας, ήρεμος, χαμογελαστός, φανερά ντροπαλός και κάπως αμήχανος που κρεμόμαστε από τα χείλη του αλλά άκρως φιλικός και έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση. «Ξέρω πως υπάρχει ένα αυστηρό όριο στην ένταση του ήχου στο χώρο, οπότε προσπαθούμε να δουλέψουμε γύρω από αυτό», απαντά σχετικά με το κατά πόσο θα είναι ακουστική ή όχι η συναυλία στο Ηρώδειο. «Πέρα από αυτό όμως, προσπαθώ να μην αλλάζω πολύ το ύφος, θέλω να υπάρχει ισορροπία».

Η σταθερή αγάπη των Ελλήνων για το πρόσωπό του είναι κάτι που έχει εκπλήξει και τον ίδιο, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει. «Δεν νομίζω πως οι Νορβηγοί διαφέρουν ιδιαίτερα από τους Έλληνες, δεν πιστεύω γενικότερα πως οι άνθρωποι διαφέρουμε πολύ ο ένας από τον άλλο», λέει. «Αλλά από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε με τους Madrugada στην Ελλάδα ο κόσμος μας υποδέχθηκε θερμά και μας αγκάλιασε και, όσο περνούν τα χρόνια, αυτή η υποδοχή γίνεται όλο και πιο θερμή. Σίγουρα δεν περίμενα ποτέ πως θα έπαιζα σόλο μπροστά σε 4.000 άτομα, όπως θα γίνει αύριο στο Ηρώδειο, και μάλιστα δύο φορές! Δεν το καταλαβαίνω για να είμαι ειλικρινής (γελάει). Φαίνεται όμως πως ο κόσμος αγαπά τη θεατρικότητα, τη σκοτεινιά και κάποια συγκεκριμένα ήδη ροκ μουσικής και είναι έτοιμος να πάρει μέρος σε αυτή τη μουσική και τις συναυλίες και αυτή η αγάπη σε εμπνέει, σε κάνει να θέλεις να δώσεις μια πραγματικά ξεχωριστή συναυλία. Για αυτό και οι περισσότερες από τις καλύτερες συναυλίες που έχω δώσει στη καριέρα μου, είναι στην Ελλάδα».

Μας μιλά για μια συναυλία που έδωσε πριν δυο εβδομάδες στην κορυφή ενός βουνού στη Νορβηγία, όπου βρισκόταν μόνος του πάνω στη σκηνή και από κάτω 5.000 άνθρωποι που έριχναν φως στο σκοτάδι της νύχτας με τις συσκευές που κρατούσαν δημιουργώντας ένα από τα πιο μαγικά σκηνικά στα οποία έχει πάρει μέρος. Μήπως σκοπεύει, λοιπόν, να καθιερώσει αυτό το μοτίβο συναυλιών από δω και πέρα; Να διαλέγει πρωτότυπους, ανορθόδοξους για διάφορους λόγους χώρους ώστε να δίνει εκεί τα show του; Αφού γελάει με την ερώτηση, απαντά εντελώς ειλικρινά και αφοπλιστικά «Το μόνο που σχεδιάζω είναι να συνεχίσω να τραγουδάω και να χορεύω».

Δεν υπήρχαν και πολλά άλλα που θέλαμε να μάθουμε μετά από αυτό. Όσο ο Sivert συνεχίζει να τραγουδά και να χορεύει, είτε σε μικρά live clubs, είτε σε απόκρημνους λόφους, είστε σε αρχαία μνημεία, ξέρουμε πως κάτι, έστω και μικρό, πάει μαγικά καλά σε αυτόν το χαοτικό κόσμο. Μιλάμε για τον άνθρωπο που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο μέσα σε δευτερόλεπτα μετά από 40 λεπτά κίνηση στη Β. Κωνσταντίνου, αν αυτό δεν είναι μαγεία, τότε τι;

Και μερικές εκπλήξεις:

  • Οι δύο συναυλίες θα ηχογραφηθούν και θα μαγνητοσκοπηθούν με 6κάμερο σύστημα, με σκοπό να κυκλοφορήσουν υπό τη μορφή συλλεκτικής συλλογής στο μέλλον. Ντυθείτε καλά.
  • Την Πέμπτη 29/9 θα πραγματοποιηθεί after show party με τον Sivert Høyem στο Dunkel Bar, στους Αμπελόκηπους.
  • Την Παρασκευή 30/9, στις 18.00, ο Sivert Hoyem θα υπογράψει δίσκους και CD στο Reload Stores (Πανεπιστημίου 54, Αθήνα).
  • Την Κυριακή 2/10 θα πραγματοποιηθεί after show party με τον Sivert Høyem στο Barrett (Πρωτογένους 11- Ψυρρή).

Πληροφορίες σχετικά με εισιτήρια της 29ης Σεπτεμβρίου

Διατίθεται περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων και για την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου. Τα εισιτήρια αυτά διατίθενται αποκλειστικά από το Ticket House (Πανεπιστημίου 42), ενώ εάν παραμείνει αριθμός εισιτηρίων αδιάθετος κατά την προπώληση, αυτά θα είναι διαθέσιμα πριν την έναρξη της συναυλίας της Πέμπτης 29/9 στο ΤΑΜΕΙΟ του Ηρωδείου.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατόχους εισιτηρίων ΚΑΤΩ διαζώματος για τη συναυλία της Πέμπτης, 29 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά ότι, ΠΡΙΝ την είσοδο τους στο χώρο του Ηρωδείου, θα ανταλλάσσουν το εισιτήριό τους με άλλο, στο οποίο και θα αναγράφεται η αριθμημένη θέση τους.

Για την διευκόλυνση του κοινού και της διαδικασίας ανταλλαγής, στον περίβολο του Ηρωδείου θα υπάρχει σήμανση ανάλογα με την κατηγορία εισιτηρίου, που είχε αγοράσει ο καθένας.

Για τη συναυλία στις 2 Οκτωβρίου, υπάρχουν ακόμα λίγα διαθέσιμα εισιτήρια σε όλες τις κατηγορίες, τα οποία και μπορείτε να προμηθευτείτε στο Ticket House (Πανεπιστημίου 42, εντός της στοάς, τηλ. 210 3608366) ή online ΕΩΣ την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στα www.ticketpro.gr και www.tickethouse.gr.

Δημοφιλή