Το Deutschland 83 δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό θρίλερ κατασκοπίας αλλά και μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης

Το Deutschland 83 δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό θρίλερ κατασκοπίας αλλά και μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης

Το Deutschland 83 ακολουθεί τον Martin Rauch, ένα νεαρό κατάσκοπο μπλεγμένο ανάμεσα σε δύο κόσμους, που αποστέλλεται από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας (HVA) για να ανακαλύψει τις στρατιωτικές προθέσεις του ΝΑΤΟ. Τοποθετημένος απέναντι σε ένα ένθερμο πολιτικό συναίσθημα και την απειλή του πυρηνικού πολέμου, ο Martin πρέπει να εγκαταλείψει όλα όσα ξέρει για μια νέα μυστική ζωή στη Δύση. Αλλά τίποτα και κανείς δεν είναι όπως φαίνονται. Κάθε φίλος είναι ένας πιθανός εχθρός. Κάθε εχθρός μπορεί να είναι χρήσιμος. Και το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.

Με μια πρώτη ματιά, το Deutschland 83 θυμίζει αρκετά το «The Americans», για την ακρίβεια μοιράζεται κάμποσα στοιχεία με τη διάσημη αμερικανική σειρά. Αυτό όμως λειτουργεί μόνο υπέρ του όσο χτίζει την ιστορία του και, στην πορεία, καταφέρνει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και να γίνει μια πραγματικά συναρπαστική σειρά που αξίζει να της αφιερώσεις το χρόνο σου.

Αυτή δεν είναι μια ιστορία για ένα σκληροτράχηλο αντρόγυνο κατασκόπων από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά η ιστορία ενός 23χρονου στρατιώτη της Στάζι από την Ανατολική Γερμανία που διεισδύει (όχι εντελώς με τη θέλησή του) στο στρατό της Δυτικής Γερμανίας και, σταδιακά, ανακαλύπτει πως ίσως τα πράγματα να μην είναι ακριβώς όπως του τα παρουσίαζαν τόσα χρόνια. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης σε μια χρονική περίοδο που δεν είναι τόσο μακριά από εμάς από όσο νομίζουμε (μιλάμε για το 1983), αλλά ήδη μοιάζει σαν να έλαβε χώρα σε έναν άλλο πλανήτη. Οι λεπτομέρειες που έχουν επιστρατευτεί για την ρεαλιστική απεικόνιση εκείνης της εποχής -από το κιτς 80's κλίμα, τη μουσική, τα ρούχα, την τεχνολογία μέχρι την φτώχεια που επικρατούσε στην Ανατολική Γερμανία σε αντίθεση με τον πλούτο της Δυτικής- είναι εκπληκτικές, ενώ η ίδια η σειρά είναι ένα καλογυαλισμένο, στακάτο θρίλερ με εξαιρετικό ρυθμό, ένταση που σε κρατά στις μύτες των ποδιών σου και ένα φανταστικό καστ ηθοποιών που παραδίδουν μετρημένες αλλά ταυτόχρονα εκρηκτικές ερμηνείες, σε σημείο που πιάνεις τον εαυτό σου να υποστηρίζει τον «κακό» της υπόθεσης. Και όταν μια σειρά/ταινία καταφέρνει κάτι τέτοιο, ξέρεις πως έχει κάνει κάτι σωστά.

Αυτή είναι η ιστορία της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και από τις δύο πλευρές του τοίχου, μέσα από τα κατορθώματα ενός ανθρώπου. Είναι μια έξυπνη, ζωντανή ιστορία ενηλικίωσης μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο ψέματα, εξαπάτηση και προδοσία.

Και δύο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες: Το Deutschland 83 είναι η πρώτη σειρά στη γερμανική γλώσσα που θα μεταδοθεί σε ένα αμερικανικό δίκτυο με αναγνώριση από τον Τύπο των ΗΠΑ, ενώ όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν πάρει την ονομασία τους από στρατιωτικές ασκήσεις του NATO.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο κανάλι OTE CINEMA 4 HD του OTE TV στις 22 Σεπτεμβρίου και θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 23.00.