To γλυπτό που δίχασε τους κατοίκους του Λονδίνου

To γλυπτό που δίχασε τους κατοίκους του Λονδίνου
A tourist with union jack umbrella looks at the artwork
A tourist with union jack umbrella looks at the artwork
Stefan Wermuth / Reuters

Έντονους προβληματισμούς στους κατοίκους του Λονδίνου εγείρει το νέο γλυπτό που κοσμεί το σημείο Fourth Plinth στην πλατεία Trafalgar Square.

Το γλυπτό απεικονίζει ένα χέρι με υψωμένο τον αντίχειρα, ύψους επτά μέτρων. Πρόκειται για ένα κανονικό χέρι, αλλά ο αντίχειρας είναι υπερβολικά ασύμμετρος με τα υπόλοιπα δάχτυλα και μάλιστα έχει ένα σχήμα που παραπέμπει σε φαλλό.

Το γλυπτό είναι έργο του David Shrigley, και έχει την ονομασία «Really Good», που σημαίνει «Πραγματικά καλό».

Όπως αναφέρει το BBC, o δήμος του Λονδίνου έχει ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Fourth Plinth Programme» το οποίο καλεί παγκόσμια αναγνωρισμένους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέα γλυπτά για τη βρετανική πρωτεύουσα.

Πάντως, ο David Shrigley μιλώντας για το έργο του είπε ότι δημιουργήθηκε «για να κάνει τον κόσμο καλύτερο... που προφανώς είναι μια χαζή πρόταση, αλλά πιστεύω ότι είναι μια καλή πρόταση».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, δήλωσε ότι ο υψωμένος αντίχειρας συμβολίζει ότι «το Λονδίνο είναι ανοιχτή πόλη».

«Εκπροσωπεί σημαντικά πράγματα -την αισιοδοξία, το θετικό πνεύμα, το καλύτερο που υπάρχει μέσα μας. Αυτό το γλυπτό μπορεί να αποδείξει στους Λονδρέζους και στους τουρίστες ότι το Λονδίνο είναι ανοιχτό. Τα έργα στο Fourth Plinth αλλάζουν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγή χαράς και συζητήσεων. Είμαι τόσο υπερήφανος που έγινα δήμαρχος σε μια πόλη με τόσο δυναμική πολιτιστική ζωή», πρόσθεσε.

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υψωμένος αντίχειρας έγινε αμέσως βορά για τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με μερικούς να χαρακτηρίζουν το γλυπτό απροκάλυπτα φαλλικό και άλλοι να λένε ότι πρόκειται για κάτι αρκετά συνηθισμένο.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή