Sonita: Η συγκλονιστική ιστορία της 18χρονης Αφγανής ράπερ που καταδικάζει με στίχους τους καταπιεστές της

Sonita: Η συγκλονιστική ιστορία της 18χρονης Αφγανής ράπερ που καταδικάζει με στίχους τους καταπιεστές της

Αν η 18χρονη Sonita Alizadeh μπορούσε να διαλέξει, ο Michael Jackson θα ήταν ο πατέρας και η Rihanna η μητέρα της. Όμως στην πραγματικότητα, η πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από τη διάσημη τραγουδίστρια. Οι στίχοι της δεν μιλάνε για την αγάπη ή την δόξα, αλλά για την εμπειρία μιας Αφγανής έφηβης που αντιστέκεται σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον.

Τη συγκλονιστική ιστορία της διηγείται στο ντοκιμαντέρ “Sonita”, το οποίο προβάλλεται από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σκηνοθέτρια Rokhareh Chaemnaghami, η οποία συνάντησε τη Sonita στην τρυφερή, όσο και ταραγμένη ηλικία των 14 ετών.

Στην αρχή του ντοκιμαντέρ, βρίσκουμε τη Σονίτα να εργάζεται στην Τεχεράνη σαν καθαρίστρια σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Φαντάζεται ότι είναι διάσημη ράπερ – και όταν δεν δουλεύει, περνάει την ώρα της κολλώντας το πρόσωπό της πάνω σε αποκόμματα της Rihanna ή τραγουδώντας για τις φίλες της.

Ωστόσο, τα όνειρά της ανατρέπονται όταν καταφθάνει η μητέρα της από το Αφγανιστάν, και της ανακοινώνει ότι έχει έρθει για να την φέρει σπίτι και να την πουλήσει σαν νύφη για $9,000. Απώτερος σκοπός της οικογένειάς της είναι να μπορέσει να αγοράσει μία γυναίκα για τον αδερφό της.

Και εκεί είναι που η ίδια η Chaemnaghami γίνεται από απλή παρατηρήτρια, συμμετέχουσα, αφού αποφασίζει να υπερβεί τον ρόλο της και να πληρώσει $2,000 στη μητέρα της Sonita για να μπορέσει να την κρατήσει στο Ιράν. Η απόφαση αυτή αποκαλεί σίγουρα αντικείμενο συζήτησης και κριτικής, αλλά είναι μάλλον αδύνατο να μην την καταονήσει κάποιος, δεδομένης της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η έφηβη Αφγανή.

Οι προστατευτικές κινήσεις της σκηνοθέτριας λειτουργούν τελικά προς όφελος της Sonita, η οποία, εμπνευσμένη από τις δικές της εμπειρίες, γράφει το κομμάτι “Brides for Sale”, το βίντεο του οποίου κινηματογραφεί η ίδια η Chaemnaghami. Εάν όλα δεν είχαν στη συνέχεια αυτή την ευτυχή κατάληξη, που δεν θα σας αποκαλύψουμε εδώ, θα εξετάζαμε αδιαμφισβήτητα την παρέμβαση της Chaemnaghami υπό διαφορετικό πρίσμα.

«Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα», τραγουδά η Sonita, η οποία οπλισμένη με πάθος και επιμονή, προσπαθεί να μετατρέψει τα εμπόδια σε ευκαιρίες.

Ο μοναδικός αγώνας της, δοσμένος μέσα από την προσωπική ματιά της Rokhareh Chaemnaghami, αποκτά άλλη υπόσταση. Η προσωπική φιλία που αναπτύσσεται αναπόφευκτα μεταξύ τους καθορίζει το κινηματογραφικό ταξίδι της 18χρονης και τη μετατροπή της από μία εύθραυστη ράπερ σε μία δυναμική ακτιβίστρια, μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Αλλά, πάνω απ' όλα, καθορίζει την ίδια τη ζωή και το μέλλον της Sonita.

Η ταινία ξεχώρισε στο Φεστιβάλ του Sundance όπου απέσπασε δύο βραβεία, της Κριτικής Επιτροπής και του Κοινού.

Το "Sonita" προβάλλεται:

ΑΘΗΝΑ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός

ΒΟΛΟΣ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 20.00 στο Δημοτικό Κινηματογράφο Βόλου «Αχίλλειον»

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους.

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.cinedoc.gr | τηλ. 210 72117073 | info@cinedoc.gr

Δημοφιλή