«Παιχνίδια» για ερασιτέχνες γενετιστές ίσως απελευθερώσουν επικίνδυνα, γενετικώς τροποποιημένα μικρόβια

«Παιχνίδια» για ερασιτέχνες γενετιστές ίσως απελευθερώσουν επικίνδυνα, γενετικώς τροποποιημένα μικρόβια
Alamy

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα σετ εργαλείων που δίνουν την δυνατότητα επέμβασης στον γενετικό κώδικα μικροοργανισμών είναι εν δυνάμει επικίνδυνα, καθώς μπορεί να απελευθερώσουν παθογόνα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Το Συμβούλιο Βιοηθικής Nuffield δημοσίευσε την Παρασκευή έκθεση που αναφέρει ότι τα φτηνά εργαλεία που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορεί να αγοράσει ο καθένας για να διεξάγει «πειράματα DNA» ενδέχεται να έχουν πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις.

Φέτος, μια βρετανική εταιρεία άρχισε να πουλά ένα σετ εργαλείων για μόλις 100 λίρες σε ανθρώπους που δεν ανήκουν σε κάποιο επιστημονικό Ίδρυμα. Οι ερασιτέχνες γενετιστές έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν το γονιδίωμα του γνωστού σε όλους μας βακτηρίου E coli ώστε να είναι ανθεκτικό στην στρεπτομυκίνη, αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της φυματίωσης, του τύφου, του κοκίτη και σειρά άλλων ασθενειών που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Η έκθεση του Nuffield προτείνει ακόμα τα κράτη να επιβάλλουν κανόνες σχετικά με τα όρια που θα μπορούν να έχουν και οι ίδιοι οι επιστήμονες όσον αφορά τις επεμβάσεις στο ανθρώπινο DNA. Παρόλο που οι γενετικά τροποποιημένοι άνθρωποι δεν είναι ακόμα στον... ορίζοντα, η γενετική αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την κτηνοτροφία και γεωργία, μέσω της τροποποίησης του γενετικού κώδικα των τροφίμων μας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, με την μία πλευρά να υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η ποιότητα των τροφών και την άλλη να προειδοποιεί για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία μας.

Δημοφιλή