Αιχμές κατά Τόσκα από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική για «αυθαίρετες» διαδικασίες ελέγχου προσφύγων στο ΑΤ Ομονοίας

Αιχμές κατά Τόσκα από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή κριτική για «αυθαίρετες» διαδικασίες ελέγχου προσφύγων στο ΑΤ Ομονοίας
Eurokinissi

Για «αυθαίρετες νομικά και ηθικά διαδικασίες ελέγχου και εξακρίβωσης από αστυνομικά όργανα στο ΑΤ Ομονοίας» τις οποίες «υπέστησαν για πολλές ώρες πέντε προσφυγόπουλα 12-14 χρονών» καταδικάζει σε ανακοίνωσή της η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αφήνονται εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και, κατ'επέκταση, του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Τόσκα.

«Στο βαθμό, βέβαια, που επιβεβαιώνονται οι περιγραφές για τα γεγονότα, αυτά ξεφεύγουν από το επίπεδο της αυθαιρεσίας και περνούν στο επίπεδο μιας απόλυτα αντικοινωνικής αγριότητας» συμπληρώνεται, ενώ υποστηρίζεται ότι δεν πρόκειται για τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό.

«Η αστυνομική αυθαιρεσία, ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών.Το συγκεκριμένο περιστατικό, ασφαλώς, αποτελεί κλιμάκωση αυτής της αυθαιρεσίας, που είναι αποτέλεσμα και της συνεχιζόμενης ατιμωρησίας αστυνομικών οργάνων, που αποδεδειγμένα παραβιάζουν βάναυσα τους δημοκρατικούς κανόνες. Όλα, όμως, έχουν το όριό τους. Επειδή θύματα ήταν μικρά παιδιά, που καταγγέλλεται ότι κακοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο».

«Ζητάμε τη διερεύνηση του συμβάντος και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν, ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις.Οι ευθύνες για όσα αναφέρονται παραπάνω, προφανώς δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένους αστυνομικούς» αναφέρεται, ενώ συμπληρώνεται πως τέτοιες ενέργειες «φαίνεται να βρίσκουν στήριξη σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ».

«Το φαινόμενο, λοιπόν, της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι βαθύτερο και ασφαλώς ευρύτερο. Το αίτημα για άμεσο και ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας είναι πιο επιτακτικό και επίκαιρο από ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η θέση του υπουργείου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρονται τα εξής:

«Η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε 5 ανήλικους και 2 ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα. Μετά την έρευνα ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος. Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση».

«Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία. Το Υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο.Γι' αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

Δημοφιλή