Βρήκαν την μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου

Βρήκαν την μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου
ASSOCIATED PRESS

Μια ομάδα εξερευνητών ισχυρίζεται πως ανακάλυψε την βαθύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου στην πόλη Hranice, στην ανατολική Τσεχία η οποία έχει βάθος τουλάχιστον 404 μέτρα.

Ο Πολωνός σπηλαιοδύτης Krzysztof Starnawski, ο οποίος ανακάλυψε μαζί με την ομάδα του την συγκεκριμένη σπηλιά, ισχυρίζεται μιλώντας στο Associated Press ότι αισθάνεται σαν τον «Κολόμβο του 21ου αιώνα».

Η σπηλιά η οποία ονομάζεται Hranicka Propast, ή Hranice Abyss, είναι γεμάτη ασβεστόλιθο και το βάθος είναι τουλάχιστο 404 μέτρα.

Την περασμένη Τρίτη μαζί με την ομάδα του εισχώρησε στην σπηλιά από μια σχισμή και κατάφεραν να φτάσουν σε βάθος 200 μέτρων. Στη συνέχεια έστειλαν ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ για να συνεχίσει την κατάδυση το οποίο έφτασε σε βάθος 404 μέτρων, όσο δηλαδή ήταν και το μήκος του καλωδίου του. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η ομάδα, το ρομπότ δεν άγγιξε τον πυθμένα, αναφέρει δημοσίευμα της Βρετανικής The Guardian.

Ο ίδιος Starnawski είχε κάνει κατάδυση στη σπηλιά και το 2015 κατάφερε να πάει σε βάθος μόλις 265 μέτρων και να επιστρέψει, μη μπορώντας να την εξερευνήσει περαιτέρω.

Η Τσεχική Σπηλαιολογικής Εταιρείας πιστεύει η σπηλιά είναι βαθύτερη από 404 μέτρα. Σήμερα Σάββατο (1/10), ο ίδιος σκοπεύει να βουτήξει στα 200 μέτρα για να φέρει το ρομπότ και πάλι στην επιφάνεια.

Η κατάδυση στη σπηλιά αποτελεί μια πρόκληση, λόγω της λασπώδους περιοχής και της θερμοκρασίας του νερού που αγγίζει τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Krzysztof Starnawski

Δημοφιλή