Το Ιράκ απειλεί την Τουρκία με «περιφερειακό πόλεμο» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της

Το Ιράκ απειλεί την Τουρκία με «περιφερειακό πόλεμο» αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, προειδοποίησε την Τουρκία ότι η παρουσία στρατευμάτων της στο βόρειο Ιράκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «περιφερειακό πόλεμο», όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση την Τετάρτη.

Ο Αμπαντί, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τρίτης, αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση της τουρκικής βουλής την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά «τρομοκρατικών οργανώσεων» στο Ιράκ και τη Συρία για άλλον έναν χρόνο.

«Ζητήσαμε περισσότερες από μία φορές από την τουρκική πλευρά να μην παρεμβαίνει σε ιρακινά θέματα, και φοβάμαι ότι οι τουρκικές περιπέτειες θα οδηγήσουν σε περιφερειακό πόλεμο» είπε ο Αμπαντί.

«Η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας είναι απαράδεκτη και δεν επιθυμούμε να εισέλθουμε σε στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία».

Η ιρακινή βουλή επίσης ψήφισε την Τρίτη υπέρ ενός κειμένου που καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής βουλής.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως ανέπτυξε στρατεύματα σε βάση στο βόρειο Ιράκ αργά το περασμένο έτος, στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων στη μάχη κατά του ISIS. Η ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει ότι ουδέποτε κάλεσε μια τέτοια δύναμη και πως θεωρεί τα τουρκικά στρατεύματα δυνάμεις κατοχής.

Δημοφιλή