O Δημήτρης Κοτσιφάκης φωτογραφίζει την Ύδρα: Άρωμα αλλοτινής Εποχής

O Δημήτρης Κοτσιφάκης φωτογραφίζει την Ύδρα: Άρωμα αλλοτινής Εποχής

Η Ύδρα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά νησιά της Ελλάδας. Βρίθει από ιστορία και παράδοση ενώ η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της την κάνει ένα ιδανικό προορισμό για διακοπές γεμάτες όμορφες εικόνες.

Στο λιμάνι το οποίο αποτελεί ουσιαστικά και τον μοναδικό οικισμό του νησιού υπάρχουν επιβλητικά αρχοντικά και όμορφα στενά για να απολαύσει κανείς την βόλτα του , ενώ η απουσία οποιουδήποτε οχήματος προσδίδει μια μοναδική ηρεμία στην όλη εμπειρία που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης στην επονομαζόμενη και «Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού».

«Η πόλη της Ύδρας είναι αμφιθεατρικά κτισμένη γύρω από το λιμάνι και αποτελεί ένα ξεχωριστό δείγμα αισθητικής και μεγαλοπρέπειας που απορρέει από τα πέτρινα αρχοντικά της τα οποία βρίσκονται κυρίως στην δεξιά μεριά του λιμανιού. Τα σημεία που οπωσδήποτε κάποιος πρέπει να επισκεφτεί όταν βρεθεί στην Ύδρα είναι η Ιερά μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το αρχοντικό Τσαμαδού στο οποίο βρίσκεται τώρα η Σχολή Εμποροπλοιάρχων, το αρχοντικό του Γεωργίου Κουντουριώτη και το αρχοντικό Τομπάζη.

Η φωτογράφηση του νησιού της Ύδρας είναι σε γενικές γραμμές μια πρόκληση, μια πρόκληση στο να καταφέρει κανείς να ανακαλύψει τις κρυφές της ομορφιές και τις μικρές λεπτομέρειες που κρύβονται αμέτρητες μέσα στα στενά του λιμανιού της.

Επιπλέον μπορεί κανείς να επιχειρήσει να ανέβει στα ψηλότερα σημεία γύρω από το λιμάνι τα οποία δίνουν μια εξαιρετική πανοραμική θέα της πόλης. Η ανάβαση είναι μπορεί να είναι απαιτητική ωστόσο η ανταμοιβή σε εικόνες είναι μοναδική. Ιδιαίτερα γραφικό είναι επίσης και το Καμίνι το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κανείς.», λέει στη HuffPost ο φωτογράφος Δημήτρης Κοτσιφάκης.

Που εστιάζετε κυρίως στις φωτογραφίες σας;

Στόχος μου είναι μέσα από τη φωτογραφία να μπορώ να αγγίξω το θεατή ξυπνώντας του διάφορα συναισθήματα ή προβληματίζοντας τον. Αγαπώ πάρα πολύ την ταξιδιωτική φωτογραφία όπως και τη φωτογραφία δρόμου. Την μεν πρώτη γιατί μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσω έναν τόπο και να τον παρουσιάσω φωτογραφικά, τη δε δεύτερη γιατί μπορώ να αναδείξω όμορφες στιγμές μέσα στη πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ θέλησα να εστιάσω κυρίως στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού, ενώ παράλληλα προσπάθησα να ανακαλύψω μικρές άγνωστες γωνιές της Ύδρας με στόχο ο θεατής να έρθει σε επαφή με μια λιγότερο γνωστή πλευρά αυτού του τόπου.

Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας;

Η έμπνευση μπορεί να προκύψει αυθόρμητα και απροσδόκητα από οτιδήποτε όσο αδιάφορο η συνηθισμένο κι αν φαίνεται στην πρώτη ματιά. Είναι στο χέρι του φωτογράφου να μεταμορφώσει αυτό που βλέπει σε κάτι μοναδικό το οποίο θα αγγίξει το θεατή. Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ η πηγή έμπνευσης ήταν το ίδιο το νησί , η μοναδική αρχιτεκτονική της , η κοσμοπολίτικη αύρα της, τα γεμάτα χρώμα παραδοσιακά αρχοντικά της.

Ποια είναι τα μαγικά συστατικά κατά τη γνώμη σου που χρειάζεται κάποιος για να γίνει κάλος φωτογράφος;

Πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που θα ακολουθήσει κάποιος για να γίνει κάλος φωτογράφος. Χρειάζεται αγάπη, φαντασία και επιμονή για τη τέχνη της φωτογραφίας. Βασικό επίσης θεωρώ να υπάρχει διάθεση για εξέλιξη τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στην αισθητική του φωτογράφου. Πάντως το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η φωτογραφία δεν μαθαίνεται μόνο σε μια αίθουσα αλλά μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στο πρακτικό κομμάτι.

Μπορείς να κάνεις τέχνη στην Ελλάδα;

Βεβαίως και μπορείς, όπως μπορείς να κάνεις τέχνη σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου τηρουμένων των αναλογιών φυσικά. Θα χρειαστεί σίγουρα να επενδύσεις τόσο σε προσωπικό χρόνο και κόπο όσο και σε χρήματα χωρίς να είναι πάντα εγγυημένη η ανταμοιβή, οικονομική ή και πνευματική. Όμως πάνω και πέρα από όλα τα προηγούμενα αυτό που μένει στο τέλος είναι η προσωπική ικανοποίηση που απολαμβάνει κανείς μέσα από την ενασχόληση του με την τέχνη και τις τέχνες.

Υπάρχουν άνθρωποι η καταστάσεις που ανατρέχεις για να αντλήσεις έμπνευση;

Οτιδήποτε γύρω μας αποτελεί πηγή έμπνευσης , σίγουρα όμως ο άνθρωπος όπως και το ιδανικό φως είναι πρωταγωνιστικά στοιχεία σε ένα φωτογραφικό κάδρο.

Πηγή έμπνευσης επίσης αποτελεί η δουλειά των κορυφαίων στο τομέα της φωτογραφίας όπου μελετώντας τις εικόνες και τα έργο τους μπορεί κανείς να εξελίξει τη προσωπική ματιά.

Πότε είχες την πρώτη επαφή με τη φωτογραφία και γιατί σε κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης;

Η αγάπη για την φωτογραφία πιθανόν να βρισκόταν εν υπνώσει μέσα μου από μικρή ηλικία. Την συνειδητοποίησα ξεκινώντας να φωτογραφίζω ερασιτεχνικά στον ελεύθερο μου χρόνο όπως οι περισσότεροι εξ άλλου από εμάς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου κυρίως στην ορεινή Ελλάδα. Με το τρόπο αυτό Γνώρισα απίστευτα πανέμορφους τόπους, χωριά και ανθρώπους. Μέσα από την διαδικασία αυτή ένιωσα την ανάγκη να εξελίξω την τεχνική και την αισθητική μου με στόχο να μπορέσω να απεικονίσω με το καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά που βλέπει η καρδιά σε μια εικόνα. Η φωτογραφία με κέρδισε γιατί δίνει τη δυνατότητα της αποτύπωσης διαφόρων εκφάνσεων της ζωής οι οποίες έτσι μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.

Πόσο καιρό εργάστηκες για το πρότζεκτ «Υδρα»;

Για τo πρότζεκτ « Ύδρα» εργάστηκα τρία καλοκαίρια κατά τα οποία επισκεπτόμουν διαρκώς το νησί. Μελλοντικά θα ήθελα να εξελίξω αυτό το πρότζεκτ προσθέτοντας εικόνες του νησιού από όλες τις εποχές: στόχος μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη ζωή στην Ύδρα, καθότι οι ομορφιές της δεν εξαντλούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Dimitris Kotsifakis

Δημοφιλή