To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ μπήκε στην ψηφιακή εποχή

To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ μπήκε στην ψηφιακή εποχή
OTE Group Museum

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ μπήκε στην ψηφιακή εποχή, υλοποιώντας το έργο της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των συλλογών του που, μαζί με τις περιγραφές τους, είναι διαθέσιμες στην νέα ιστοσελίδα του Μουσείου.

Είναι ένα από τα λίγα Μουσεία στην Ελλάδα που έχουν τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει το σύνολο των συλλογών του. Πρόκειται για 23.000 αντικείμενα και αρχεία που αφηγούνται -το καθένα ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί- την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και της χώρας μας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • 3.200 συσκευές, αντικείμενα και όργανα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και την εξέλιξη των αντίστοιχων τεχνολογιών στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα.
  • 13.500 τηλεφωτογραφίες, με την συλλογή να εκτείνεται χρονικά από το 1949, έτος λειτουργίας της τηλεφωτογραφικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
  • 3.700 τηλεγραφήματα που καλύπτουν την χρονική περίοδο 1860-1980. Ο κύριος όγκος αποκτήθηκε μέσω δωρεών και αγορών και το περιεχόμενό τους εκτείνεται από την σφαίρα του ιδιωτικού και οικονομικού βίου έως την πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας.
  • 300 υλικά αρχείου, όπως διαφημιστικές καταχωρήσεις, εφημερίδες και περιοδικά.
  • 100 ώρες ταινιών που περιλαμβάνουν διαφημιστικές ταινίες, εκπαιδευτικά φιλμ και εκπομπές, εταιρικά φιλμ ΟΤΕ, αμοντάριστα πλάνα από πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • 2.300 τηλεκάρτες

«Η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των συλλογών μας είναι ένα έργο για όλους. Για το Μουσείο, καθώς ανοίγει νέους δρόμους για την περαιτέρω ερμηνεία και ιστορική ανάλυση των τεκμηρίων και τη διαχείριση των συλλογών και το τοποθετεί στον παγκόσμιο χάρτη των Μουσείων. Για τον όμιλο ΟΤΕ, καθώς αναδεικνύει την συνεισφορά του όχι μόνο στος τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην τεχνολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας. Και το κυριότερο, για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί καταγράφει και αφηγείται τη ιστορία των τηλεπικοινωνιών και δίνει ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες και αντικείμενα μοναδικά στο είδος τους. Είναι μια επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία ως όχημα για ένα καλύτερο κόσμο για όλους», δήλωσε η κ. Ντέπη Τζιμένα, executive director εταιρικής επικοινωνίας ομίλου ΟΤΕ και επικεφαλής του Μουσείου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το Μουσείο εξοπλίστηκε με το σύστημα διαχείρισης συλλογών MuseumPlus, καθώς και με την εφαρμογή eMuseumPlus, που οργανώνει τις συλλογές ψηφιακά και τις καθιστά προσβάσιμες διαδικτυακά μέσα από την νέα ιστοσελίδα του Μουσείου. Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε με τα πρότυπα πολιτιστικών sites και παρέχει ακόμα πληροφορίες για τις νέες μουσεοπαιδαγωγικές δράσεις και προγράμματα 2016-2017 για σχολικές ομάδες και οικογένειες, αλλά και να μάθει πληροφορίες για τις συλλογές και τα νέα του Μουσείου.

Δημοφιλή