Λαγκάρντ: Οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει. Μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος

Λαγκάρντ: Οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει
IMF Managing Director Christine Lagarde speaks during a press conference at the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund Headquarters and the World Bank Group at the IMF October 6, 2016 in Washington, DC. Also pictured are IMF First Deputy Managing Director David Lipton(L) and IMF Spokesman Gerry Rice. / AFP / ZACH GIBSON (Photo credit should read ZACH GIBSON/AFP/Getty Images)
IMF Managing Director Christine Lagarde speaks during a press conference at the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund Headquarters and the World Bank Group at the IMF October 6, 2016 in Washington, DC. Also pictured are IMF First Deputy Managing Director David Lipton(L) and IMF Spokesman Gerry Rice. / AFP / ZACH GIBSON (Photo credit should read ZACH GIBSON/AFP/Getty Images)
ZACH GIBSON via Getty Images

Μια ημέρα πριν από την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 8 Οκτωβρίου, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δίνει για μια ακόμη φορά το στίγμα για το τι χρειάζεται για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: Σοβαρές μεταρρυθμίσεις και ένα βιώσιμο χρέος.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εν όψει των εργασιών της Συνόδου, κ. Λαγκάρντ είπε ότι οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει. Κάλεσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε.

«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έρχονται ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου Fiscal Monitior, σύμφωνα με την οποία οι στόχοι που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ανέφικτοι. Μέσω της οποίας το ΔΝΤ έστειλε εκ νέου ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους και να ελαφρύνουν το χρέος.

Τσακαλώτος-Χουλιαράκης στη Σύνοδο του ΔΝΤ

Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνουν και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, για να συμμετάσχουν στην Σύνοδο του ΔΝΤ. Οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν σειρά σημαντικών επαφών -μεταξύ των οποίων με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ομολόγους τους, όπως ο Τζακ Λιου και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του χρέους και η υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων για τη διευθέτησή του.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα (σε τοπική ώρα) του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

-09.00: συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

-09.45: συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης

-10.45: συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

-13.00: γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα.

-14.20: ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών, το οποίο διοργανώνει η JPM

-16.05: συνάντηση με τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

- 12.45: συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ)

- 13.45: συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup

- 14:30: συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ

- 15.30: συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

- 17.00: συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Στη συνέχεια να υπενθυμίζουμε ότι ακολουθεί το Eurogroup που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης, στις 10 Οκτωβρίου και στις 17 Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό, επιστρέφει στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου, για να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Δημοφιλή