Στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης

Στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης
Colombiaâs President Juan Manuel Santos, front left, and the top commander of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) Rodrigo Londono, known by the alias Timochenko, shake hands after signing the peace agreement between Colombiaâs government and the FARC to end over 50 years of conflict in Cartagena, Colombia, Monday, Sept. 26, 2016. (AP Photo/Fernando Vergara)
Colombiaâs President Juan Manuel Santos, front left, and the top commander of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) Rodrigo Londono, known by the alias Timochenko, shake hands after signing the peace agreement between Colombiaâs government and the FARC to end over 50 years of conflict in Cartagena, Colombia, Monday, Sept. 26, 2016. (AP Photo/Fernando Vergara)
ASSOCIATED PRESS

Στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης όπως ανακοινώθηκε από την πρωτεύουσα της Ακαδημίας στο Όσλο.

Ο Juan Manuel Santos (Χουάν Μανουέλ Σάντος) και ο Timoleon Jimenez από τους αντάρτες Farc ήταν οι αρχιτέκτονες του ειρηνευτικού σχεδίου στη Κολομβία.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από ένα μήνα, έπειτα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων και τερμάτισε τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του μαρξιστικού FARC που διαρκεί περίπου 50 χρόνια και έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 250.000 ανθρώπους και τον εκτοπισμό από τις εστίες τους έξι εκατομμυρίων πολιτών. Το FARC άρχισε ως λαϊκό επαναστατικό κίνημα και αργότερα έγινε σημαντικός «παίκτης» στο εμπόριο κοκαΐνης. Στο αποκορύφωμα της ισχύος του είχε 20.000 μαχητές, και θεωρείται ότι πλέον έχει στις τάξεις του 7.000 αντάρτες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης απορρίφθηκε από το λαό όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

«Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή», ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, ανέφερε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ.

«Ηταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία», δήλωσε ο Όλαβ Νγιόελσταντ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κολομβιανό ηγέτη.

Συγκεκριμένα ο Κολομβιανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η ειρήνη είναι «πολύ, πολύ κοντά» για τη χώρα του, παρά το γεγονός ότι οι συμπατριώτες του απέρριψαν μόλις την προηγούμενη Κυριακή την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και των μαρξιστών ανταρτών FARC.

«Είμαστε πολύ, πολύ κοντά στην επίτευξη της ειρήνης», δήλωσε ο Σάντος, όπως αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του Ιδρύματος Νόμπελ.

Ο Σάντος πρόσθεσε ότι τιμήθηκε με το βραβείο «στο όνομα (...) του λαού της Κολομβίας που έχει υποφέρει τόσο από αυτό τον πόλεμο» και εκτίμησε ότι το βραβείο είναι «μια μεγάλη παρότρυνση» για να επιτευχθεί η ειρήνευση.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Ποιος είναι ο Χουάν Μανουέλ Σάντος

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ρίσκαρε όλο του το πολιτικό κεφάλαιο προκειμένου να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και 50 χρόνια στη χώρα του, ένα όνειρο το οποίο δεσμεύθηκε να μην εγκαταλείψει ποτέ.

«Θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνευση μέχρι το τελευταίο λεπτό της θητείας μου, διότι είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας», δήλωνε ακόμη και την Κυριακή ο Σάντος, παρότι οι συμπατριώτες του μόλις είχαν απορρίψει την ειρηνευτική συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους μαρξιστές αντάρτες FARC.

«Ο πρόεδρος επέδειξε ηγετική γενναιότητα. Γενναιότητα διότι προτίμησε την ειρήνη από την αδράνεια του πολέμου. Γενναιότητα διότι υπέβαλε την απόφαση στην κρίση των πολιτών», υπογράμμισε στις αρχές της εβδομάδας ο Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, επικεφαλής διαπραγματευτής με τους FARC.

Η ιστορική συμφωνία στην οποία κατάφερε να καταλήξει με τους αντάρτες είναι αποτέλεσμα σχεδόν τεσσάρων ετών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν στην Κούβα. Η συμφωνία υπεγράφη στις 24 Αυγούστου στην Αβάνα.

Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, 65 ετών, προέρχεται από μια οικογένεια της υψηλής κοινωνίας της Μπογοτά και ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1991.

Αρχικά ήταν δημοσιογράφος, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο του βασιλιά της Ισπανίας για τα άρθρα του για την επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

Η εργασία αυτή «μας σημάδεψε βαθιά», δήλωσε ο Σάντος αναφερόμενος στην έρευνα που έκανε με τον αδελφό του Ενρίκε, ο οποίος επίσης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη διαδικασία ειρήνευσης με τους FARC που ξεκίνησε επισήμως το 2012, όμως μυστικά ήδη από την ανάληψη της προεδρίας από τον Σάντος το 2010.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον των FARC ήδη από τότε που ήταν υπουργός Άμυνας υπό την προεδρία του δεξιού προκατόχου του Άλβαρο Ουρίμπε. Στόχος του: να αποδυναμώσει τους αντάρτες ώστε να τους αναγκάσει να διαπραγματευτούν.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, έκανε πόλεμο για να καταλήξει στην ειρήνη.

Πάντως ο Σάντος επιμένει ότι δεν επιδιώκει την επιβράβευση για τον αγώνα του για συμφιλίωση στην Κολομβία, η οποία εδώ και δεκαετίες σπαράσσεται από τη σύγκρουση αυτή που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους, έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό 6,9 εκατομμυρίων, ενώ 45.000 άνθρωποι αγνοούνται.

«Δεν επιζητώ το χειροκρότημα. Θέλω να κάνω το σωστό», είχε τονίσει σε συνέντευξή του.

Οι υποψηφιότητες

Ο νικητής επιλέχθηκε μεταξύ 376 υποψηφιοτήτων εκ των οποίων 228 ήταν φυσικά πρόσωπα και 148 οργανώσεις.

Από τα φαβορί ήταν και οι Έλληνες κάτοικοι των ακριτικών νησιών, που με αυτοθυσία συνέβαλαν στις διασώσεις, αλλά και στην καθημερινότητα των προσφύγων και μεταναστών που έφταναν στα νησιά. Ειδικότερα 85χρονη από τη Συκαμνιά, η κ. Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός ήταν οι δύο Έλληνες υποψήφιοι στο πρόσωπο των οποίων θα τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.

«Φανταστείτε να είστε εκεί και να βλέπετε τα πνιγμένα παιδιά στην παραλία ή να σώζετε έναν πατέρα το παιδί του οποίου πνίγηκε ή ακόμη και ένα βρέφος που έχασε τους γονείς του» δήλωσε στο Reuters ο κ. Βαλάμιος και πρόσθεσε: «Την Παρασκευή, όταν θα ανακοινώσουν το Νόμπελ, θα συνεχίσουν τα πέφτουν βόμβες και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν. Και εγώ δεν θα αισθανθώ ούτε χαρά ούτε λύπη. Ξέρω ότι έκανα αυτό που έπρεπε» είπε.

Επίσης η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών είχε προταθεί ώστε στο πρόσωπό της να τιμηθούν όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Άλλοι υποψήφιοι με ισχυρές πιθανότητες να διεκδικήσουν αυτοί το βραβείο ήταν οι White Helmets (Λευκά Κράνη), η οργάνωση που βοηθάει στις διασώσεις στη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Λευκά Κράνη βρίσκονται πολύ υψηλά στην προτίμηση του κόσμου.

Άλλοι υποψήφιοι ήταν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της στο προσφυγικό, και την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» που ακολούθησε το 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ντένις Μουγκέγκε, ο Κονγκολέζος χειρούργος που περιποιείται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στο Τυνησιακό Εθνικό Κουαρτέτο Διαλόγου «για την αποφασιστική του συνεισφορά στην οικοδόμηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών το 2011»

Δημοφιλή