«Τις πιάνεις από το...μπορείς να κάνεις ό,τι θες»: Τα σεξιστικά σχόλια Τραμπ που προκάλεσαν θύελλα και τον έκαναν να απολογηθεί

«Τις πιάνεις από το...μπορείς να κάνεις ό,τι θες»: Τα σεξιστικά σχόλια Τραμπ που προκάλεσαν θύελλα και τον έκαναν να απολογηθεί
Republican presidential candidate Donald Trump pauses during a meeting with members of the National Border Patrol Council at Trump Tower, Friday, Oct. 7, 2016, in New York. (AP Photo/ Evan Vucci)
Republican presidential candidate Donald Trump pauses during a meeting with members of the National Border Patrol Council at Trump Tower, Friday, Oct. 7, 2016, in New York. (AP Photo/ Evan Vucci)
ASSOCIATED PRESS

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε βίντεο στο Facebook, ζητώντας συγγνώμη για σεξιστικά του σχόλια για τις γυναίκες που ήλθαν στη δημοσιότητα, αλλά χαρακτήρισε τα επίμαχα βίντεο ως «περισπασμό» από τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα.

Ο Τραμπ στο βίντεό του υπόσχεται ότι «θα γίνει καλύτερος άνθρωπος», ενώ πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον σύζυγο της δημοκρατικής αντιπάλου του για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, πως ήταν εκείνος που κακομεταχειρίστηκε τις γυναίκες.

«Ποτέ δεν είπα πως είμαι ο τέλειος άνθρωπος, ούτε προσποιήθηκα πως έχω ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που είμαι. Έχω πει κι έχω κάνει πράγματα για τα οποία έχω μετανιώσει και τα λόγια που εμφανίζομαι να έχω πει στο βίντεο αυτό προ δέκα και πλέον ετών είναι μέσα σ’ αυτά που μετάνιωσα. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν καλά πως αυτά τα λόγια δεν αντανακλούν αυτό που πραγματικά είμαι. Τα είπα: είχα άδικο και ζητώ συγγνώμη», τονίζει στο βίντεό του στο Facebook ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έγινε στόχος εκ νέου έντονης κριτικής καθώς η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε ένα απόσπασμα από μια ιδιωτική συζήτηση κατά την οποία το 2005 ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία εξιστορεί την προσπάθεια του να κάνει σεξ με μια ανύπαντρη γυναίκα, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις.

Ο Τραμπ έχει στο παρελθόν δεχτεί κριτικές για σεξισμό και για εξευτελιστικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί για να περιγράψει γυναίκες, ανάμεσα τους και την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία, ο Τραμπ φορούσε ένα μικρόφωνο και συνομιλούσε με τον Μπίλι Μπους, τον παρουσιαστή της εκπομπής «Access Hollywood» του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν την βιντεοσκόπηση μέρους μιας εκπομπής.

«Προσπάθησα να την γ….. Ήταν παντρεμένη», ακούγεται να λέει ο Τραμπ. «Της τα έριξα πολύ χοντρά. Βασικά, την πήγα να αγοράσει έπιπλα. Ήθελε να πάρει έπιπλα. Είπα, "έλα να σου δείξω πού έχουν κάτι ωραία"».

«Την προσέγγισα σαν να ήταν σκύλα, αλλά δεν μπορούσα να την καταφέρω. Και ήταν παντρεμένη. Και ξαφνικά τη βλέπω, έχει αυτά τα μεγάλα ψεύτικα στήθη και όλα αυτά. Έχει αλλάξει εντελώς την εμφάνισή της».

Σε εκείνη τη φάση ο Τραμπ και ο Μπους αντιλαμβάνονται μια ηθοποιό, την Αριάν Ζούκερ, που πρόκειται να τους συνοδέψει στο πλατώ. «Το κορίτσι σου είναι πολύ καυτό στα μωβ» λέει ο Μπους. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μιλάει στη συνέχεια για την έλξη του για όμορφες γυναίκες. «Απλά αρχίζω να τις φιλάω», είπε. «Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις. Μπορείς να κάνεις ό,τι θες», πρόσθεσε. «Τις πιάνεις από τo μ.... Μπορείς να κάνεις ό,τι θες», συνέχισε.

Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το απόσπασμα «φρικιαστικό» με ανάρτηση της στο twitter, σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτόν τον άνδρα να γίνει πρόεδρος».

«Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να περιγραφεί ποτέ ξανά με αυτές τις εκφράσεις ή να γίνει θέμα συζήτησης με αυτόν τον τρόπο. Ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ρέινς Πρέιμπους, σχολιάζοντας το απόσπασμα.

«Αυτοί ήταν αστεϊσμοί αποδυτηρίων, μια ιδιωτική συζήτηση που έγινε πριν από πολλά χρόνια», υποστήριξε ο Τραμπ με ανακοίνωση του. «Ο Μπιλ Κλίντον έχει πει πολύ χειρότερα πράγματα σε μένα στο γήπεδο γκολφ…πράγματα που δεν συγκρίνονται».

Ο Τραμπ επίσης δήλωσε πως δεν θα διεξάγει προσωπικά την προεκλογική του εκστρατεία στο Ουϊνσκόνσιν, αλλά πρόκειται να τον αντιπροσωπεύσει ο συνυποψήφιός του για την αντιπροεδρία Μάικ Πενς.

Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ αναφέρει πως θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη «για να προετοιμασθεί για την (επόμενη) τηλεοπτική αναμέτρησή του», με το επιτελείο του, προτού μεταβεί στο Σαιν Λιούις αύριο για να διασταυρώσει για δεύτερη φορά τα ξίφη με τη δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν καταδίκασε σθεναρά τις σεξιστικές δηλωσεις του Τραμπ.

«Είμαι αποκαρδιωμένος απ’ όσα άκουσα σήμερα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο ισχυρός άνδρας του Κογκρέσου. «Τις γυναίκες οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε και να τις θαυμάζουμε κι όχι να τις χρησιμοποιούμε ως αντικείμενα. Ευελπιστώ πως ο κος Τραμπ θα χειρισθεί την κατάσταση αυτή με την σοβαρότητα που της αρμόζει και θα προσπαθήσει ν’ αποδείξει στη χώρα πως τρέφει περισσότερο θαυμασμό για τις γυναίκες, από αυτόν που το βίντεο τούτο υπαινίσσεται».

«Στο μεταξύ, δεν πρόκειται να παραστεί προσωπικά στην εκστρατεία του Ουϊνσκόνσιν», πρόσθεσε ο Ράιαν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή