Ανηλεής επίθεση Τραμπ σε Χίλαρι στο δεύτερο debate. Αναφορές στις σχέσεις του Κλίντον με τις γυναίκες. Απειλές πως θα την στείλει φυλακή

Ανηλεής επίθεση Τραμπ σε Χίλαρι με αναφορές στις σχέσεις του Κλίντον με τις γυναίκες και απειλές πως θα την στείλει φυλακή

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στις ΗΠΑ με το δεύτερο debate των δύο υποψηφίων για την προεδρία, Ντόναλαντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον να εξελίσσεται σε μια άνευ προηγουμένου σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των τοποθετήσεων απο τον Ρεπουμπλικάνο πολυεκατομμυριούχο.

Ο Τραμπ, επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της Κλίντον ξεκινώντας μάλιστα την τηλεοπτική τους αναμέτρηση κάνοντας μια υπόσχεση στους ψηφοφόρους και λέγοντας πως εάν ήταν αυτός πρόεδρος των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον «θα ήταν φυλακή» ενώ δεσμεύτηκε, πως εάν εκλεγεί θα ορίσει Ειδικό Εισαγγελέα για να εξετάσει το πλήθος των κατηγοριών που υπάρχουν σε βάρος της, κυρίως για την υπόθεση των emails. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας πως «όλα όσα λέει είναι απολύτως ψευδή. Αλλά δεν εκπλήσσομαι. Ευτυχώς που ένας άνθρωπος με την ιδιοσυγκρασία του Ντόαναλντ Τραμπ δεν είναι υπεύθυνος για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας» για να της απαντήσει εκείνος «Ναι, γιατί θα ήσουν στη φυλακή».

Στο μεταξύ ο Τραμπ επιχείρησε να δικαιολογήσει τη δική του σεξιστική συμπεριφορά-με αφορμή ερώτηση για βίντεο του 2005 στο οποίο κάνει διάφορα σχόλια για σεξουαλικές χειρονομίες σε γυναίκες- θυμίζοντας το άστατο σεξουαλικό παρελθόν του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και συζύγου της υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον.

«Δεν υπήρξε κανείς ποτέ στην πολιτική ιστορία μας που να κακομεταχειρίστηκε περισσότερος τις γυναίκες» είπε χαρακτηριστικά.

Η δε Κλίντον προτίμησε να τονίσει μόνο πως το συγκεκριμένο βίντεο προκάλεσε την έντονη αντίδραση Ρεπουμπλικανών που απέσυραν την υποψηφιότητά τους από τον Τραμπ.

Σε γενικές γραμμές και καθ' όλη τη διάρκεια του debate οι δύο υποψήφιοι ανέβασαν τους τόνους των απαντήσεών τους σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού ασκώντας κριτική ο ένας στον άλλο ενώ απαντούσαν, μερικές φορές ξεφεύγοντας από το θέμα, και αρνούμενοι τις κατηγορίες ο ένας του άλλου ως ψευδείς.

Η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ζητήσει συγνώμη για όσα έχει πει για τους Αφροαμερικανούς, για τους μουσουλμάνους, για τους ισπανόφωνους, τους μετανάστες, αλλά και τους αιχμάλωτους πολέμου.

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε στην υποψήφια των Δημοκρατικών, λέγοντας ότι η ίδια είναι που έχει στήσει την εκστρατεία της στα ψέματα και την απείλησε ότι θα την οδηγήσει στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των e-mails: «Εσείς πρέπει να ζητήσετε συγνώμη για τα 33.000 e-mails που έχετε διαγράψει. Θα ζητήσω από τον γενικό εισαγγελέα να διεξάγει έρευνα για τα ψέματα που έχετε πει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα αυτό η Χίλαρι απολογήθηκε λέγοντας ότι «υπήρξε λάθος και το παραδέχτηκα. δεν θα προσπαθήσω να βρω δικαιολογίες. Όμως πρέπει να πούμε ότι μετά από έρευνες ενός χρόνου αποδείχτηκε ότι ειπώθηκαν και αρκετές ανακρίβειες γύρω από αυτό το θέμα».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι διαφωνίες της, δεν έχουν να κάνουν με τους υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά με τον ίδιο.

Με αφορμή την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “δεν του αρέσει ο Άσαντ, αλλά είναι ο Άσαντ που εξουδετερώνει το Ισλαμικό Κράτος μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν.

Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί οι στρατηγοί δε μπορούν να δράσουν μυστικά και να κάνουν μία αιφνιδιαστική επίθεση στη Μοσούλη; Επίσης, διευκρίνισε ότι ο ίδιος και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, Πενς, δεν έχουν συζητήσει για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι ο ίδιος “διαφωνεί” με τις απόψεις του υποψηφίου αντιπροέδρου του.

Η αναμέτρηση ήταν επιθετική αλλά χωρίς ιδιαίτερες αποκαλύψεις και χωρίς εμφανή «νικητή», ενώ έκλεισε με μια ερώτηση από ακροατή που ζήτησε από κάθε υποψήφιο να αναφέρει κάτι θετικό για τον αντίπαλό του.

Η Κλίντον ανέφερε τα παιδιά του Τραμπ και τον τρόπο που τον υποστήριξαν, ως επιτυχία του, και ο Τραμπ ανέφερε την επιμονή της, γιατί εργάζεται για κάποιο σκοπό χωρίς να παραιτείται.

Με άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους, είπε η Χίλαρι Κλίντον, «διαφωνούσα αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησα την ικανότητά των να υπηρετήσουν ως πρόεδροι» αλλά ο Τραμπ είναι διαφορετική περίπτωση και δεν έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος.

Ο δε Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει ξοδέψει ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού του αγώνα.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα διορίσει έναν ανώτατο δικαστή, “στο πρότυπο” του δικαστή Άντονιν Σκαλία ενώ στο ίδιο ζήτημα η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι θα κινηθεί άμεσα προκειμένου να προχωρήσει επίσης στο διορισμό ανώτατου δικαστή. Παράλληλα, τόνισε ότι επιθυμεί ένα Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα υποστηρίζει τα δικαιώματα στην άμβλωση, αλλά και τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. Επεσήμανε μάλιστα, ότι το ανώτατο δικαστήριο σήμερα, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ τις ενεργειακές εταιρίες κι ότι αυτές θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να συμμετέχουν στη μείωση του εθνικού χρέους, αλλά και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα δώσει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ χρειάζονται περισσότερα από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια.

Δημοφιλή