Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη-Γεννηματά για να επιστραφούν τα εκατομμύρια που χρωστούν τα κόμματα

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη-Γεννηματά για να επιστραφούν τα εκατομμύρια που χρωστούν τα κόμματα
SOOC

Με πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας άρχισε την ομιλία του στη Βουλή για την διαφθορά και την διαπλοκή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι χρωστάει 210 εκατ. στον ελληνικό λαό και την ίδια στιγμή «έχει το θράσος να μιλάει για την διαπλοκή». «Κοίτα ποιος μιλάει», είχε πει νωρίτερα.

Αφότου αρχικά υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας έφερε στο προσκήνιο τις τηλεοπτικές άδειες. «Η κυβέρνηση προσπάθησε για πρώτη φορά να βάλει τέρμα στην «27ετή ασυδοσία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», είπε και πρόσθεσε: «Στους ίδιους ανθρώπους δίνετε δωρεάν συχνότητες, ενώ εμείς τους περνάμε από το Ταμείο», είπε, ενώ θέλοντας να τονίσει την αδιαβλητότητα του διαγωνισμού υπενθύμισε ότι ο ΣΚΑΪ πήρε άδεια.

Στους ίδιους ανθρώπους, εσείς δίνατε δάνεια με αέρα και τους χαρίζατε τις συχνότητες, εμείς τους περνάμε από το δημόσιο ταμείο και πληρώνουν. Αυτή είναι η διαφορά μας, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: Στον υποτιθέμενο "δικό μας καναλάρχη" συμπεριφερθήκαμε, όπως στο Mega, στο "Ε" και στο κανάλι του κ. Καρατζαφέρη: Μόλις εξέπεσε ένας όρος, έφυγε από τον διαγωνισμό. Αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία καλύτερα ρωτήστε τον σύμβουλό σας, τον κ. Θεοδωρικάκο.Το βασικό μήνυμα από τον διαγωνισμό ήταν ότι πλέον τηρείται ο νόμος, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην εξεταστική για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, τόνισε: «Έχω ενθουσιαστεί γι’ αυτά που βγαίνουν από την Εξεταστική. Έχει γίνει ο τόπος του μαρτυρίου σας. Πηγαίνουν εκεί οι ογκόλιθοι και μιλάνε. Και ποιοί σκελετοί δεν έχουν αποκαλυφθεί. Εκεί ήταν που ο κ. Ψυχάρης ομολόγησε ότι έχει πάρει δάνειο 15 εκατ. με εγγυήσεις αέρα. Και όταν τον ρώτησε ο πρόεδρος είπε: αυτό που είπα. Σε αυτή την επιτροπή ο κ. Μπόμπολας παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς καλύψεις και ότι το mega κλείνει γιατί οι μέτοχοι δεν θέλησαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Οτι δηλαδή δεν το κλείνει η κυβέρνηση αλλά οι μέτοχοι. ;Eρχεται μαζί μ’ εσας και ο κ. Κοντομηνάς που πηγε σε πρωινή εκπομπή για να φάει καμιά μακαρονάδα, ο υπόδικος κ. Κοντομηνάς να εμφανίζεται εκεί υπερασπιστής της νομιμότητας και τιμητής της δημοκρατίας στον τόπο. Και να στέλνει δημοσιογράφους με περούκες να παραγγέλνουν εκ μέρους του κ. Παππά. Και να απειλεί πως θα ρίξει την κυβέρνηση.»

Νομίζετε ότι θα φοβηθώ κάτι τέτοιο; Δεν θα φοβηθώ κανέναν δεν θα κάω πίσω δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν.

Στην συνέχεια πέρασε στην «επίθεση», αναφερόμενος στα θαλασσοδάνεια. «Όσο κι αν ψάξετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ούτε μίζες, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει με «ονόματα και διευθύνσεις». Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα δάνεια της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ -λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «να μην σας αφήσω εσάς κυρία Γεννηματά».

«Δεν είναι κληρονομιά σας αυτά τα χρήματα», τόνισε, αναφερόμενος στα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Χρωστάτε, κ. Μητσοτάκη, (η ΝΔ) 210 εκατ. στον ελληνικό λαό και εσείς κ. Γεννηματά (το ΠΑΣΟΚ) 189 εκ. Και ο ελληνικός λαός αναρωτιέται: Θα αποπληρώσετε αυτά τα λεφτά; Τι κάνατε αυτά τα λεφτά; Δανεικά κι αγύριστα. Και σας ερωτώ κ. Μητσοτάκη: Θα αποπληρώσετε και το προσωπικό σας δάνειο για τον "Κήρυκα Χανίων";», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι ενώ θα έπρεπε να έχουν ζητήσει συγγνώμη, να έχουν αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και να κάνουν στελεχιακή ανανέωση, «θέλουν να βγουν κι από πάνω».

Αναφερόμενος στην καθοδήγηση του δικαστικού συστήματος για την οποία έχει κατηγορηθεί, ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ποιος σήκωνε τηλέφωνα για να καθοδηγήσει ανώτερους και ανώτατους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς» και είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στους αρμόδιους εισαγγελείς κάθε υπόθεση για την οποία υπάρχουν υπόνοιες για εγκληματική δράση.

«Σήμερα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομο δανεισμό 200 εκατ. ευρώ στον κ. Βγενόπουλο επιμένετε ακόμα στην υπεράσπιση του εν λόγω κυρίου κ. Μητσοτάκη;», ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι έχει παραλάβει άλλη μία λίστα Μπόργιανς από το 2010 η οποία έχει παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές.

Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για να καθαρίσει η χώρα από την διαπλοκή. Ακόμα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι «παιδί της Siemens και της διαπλοκής».

«Η κυβέρνηση θέλει να είναι με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής, τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την εισηγητική του ομιλία και συνέχισε:

«Τα δικά μου βιώματα είναι βιώματα διαρκούς μάχης για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Όταν ήμουν στις καταλήψεις, εσείς κ. Μητσοτάκη ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής.

Τώρα που θα πάρετε τον λόγο απαντήστε στον ελληνικό λαό σε ένα ερώτημα: Υπάρχει στην χώρα σκάνδαλο Siemens κ. Μητσοτάκη;», κατέληξε.

Δημοφιλή