Οι διαφορές ΔΝΤ-Ευρωπαίων ίσως «φορτώσουν» την Ελλάδα με ένα νέο πακέτο

Οι διαφορές ΔΝΤ-Ευρωπαίων ίσως «φορτώσουν» την Ελλάδα με ένα νέο πακέτο
Sooc

Στο πρωινό EuroWorking Group και στο μεσημεριανό Eurogroup σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, θα κριθεί για την Ελλάδα η τύχη της πρώτης αξιολόγησης και ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης των 2,8δισ ευρώ.

Μετά τις πολυεπίπεδες επαφές κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου όλοι οι παίκτες άνοιξαν τα χαρτιά τους σχετικά με τις προθέσεις τους για το Ελληνικό πρόγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν το κατά πόσο η Ελλάδα ολοκλήρωσε τον κατάλογο των 15 προαπαιτούμενων προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Κατά την παρουσία τους στην Ουάσιγκτον Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, διαπίστωσαν για ακόμα μια φορά ότι η απόσταση που χωρίζει τους Ευρωπαίους (κυρίως το Βερολίνο) με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους κρύβει τον κίνδυνο η Ελλάδα να φορτωθεί με ακόμα ένα πακέτο μέτρων.

Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένη από το γεγονός ότι όλοι οι παράγοντες που μετέχουν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ ξεκαθάρισαν τη θέση τους σχετικά με το χρέος. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών θα επιστρέψει στην Αθήνα χωρίς να έχει για ακόμα μια φορά καμία χειροπιαστή δέσμευση σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο μακροπρόθεσμης διευθέτησης του χρέους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων , καθώς Ευρωπαίοι και ΔΝΤ παρέμειναν σταθερή στις απόψεις τους χωρίς και εδώ να δείχνουν ότι μπορούν να βρουν τουλάχιστον αυτή τη στιγμή κοινό τόπο.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 2,8δις ευρώ, έστω και αν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασαν στους δανειστές την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Ακόμα και σε αυτό το πεδίο οι δανειστές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στις 15 δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει.

Συμφωνία μόνο στα μέτρα

Στο σημερινό Eurogroup ελλοχεύει ο κίνδυνος να σκληρύνει και πάλι η στάση των δανειστών και ειδικά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατά την παρουσία του στη σύνοδο του ΔΝΤ όσες φορές μίλησε για την Ελλάδα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη πιστής τήρησης όσων αναφέρει το πρόγραμμα.

Αυτό είναι άλλωστε και το σημείο στο οποίο συμφωνούν απόλυτα οι Ευρωπαίοι με τα στελέχη του ΔΝΤ. Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος για ακόμα μια φορά ζήτησε νέες παρεμβάσεις σε φορολογικό-ασφαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τόμσεν επιμένει σε νέες περικοπές στις ήδη υπερμειωμένες συντάξεις, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι το 60% των Ελλήνων πολιτών προστατεύεται από ένα ισχυρό ακόμη «πλέγμα» φοροαπαλλαγών.

Για την αποφυγή αυτών των παρεμβάσεων το ΔΝΤ επιμένει ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν μια γενναία διευθέτηση του χρέους, η οποία μάλιστα θα πρέπει να συνοδευτεί και με μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η αρνητική ωστόσο και στα δύο αυτά θέματα από την πλευρά των Ευρωπαίων βάζει εμπόδια στην απόφαση του Ταμείου σχετικά με την παραμονή του στο Ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κλίμα αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters επισήμαναν ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα αποδεχτεί ένα ρόλο «ειδικού συμβούλου» με περιορισμένες αρμοδιότητες. Το σενάριο αυτό διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο του Ταμείου,Τζέρι Ράις, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό μια αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα».

Σύννεφα πάνω από την αξιολόγηση

Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα μοιάζει και πάλι να βρίσκεται αντιμέτωπη με την σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, λίγες μόνο ημέρες πριν την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον είναι «ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί παίκτες που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος απ’ αυτούς που την αποφεύγουν».

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα από το να μη ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει με το ΔΝΤ ως το τέλος του έτους. «Αν δεν ληφθούν τώρα οι αποφάσεις ή καθυστερήσουν, μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τις επενδύσεις και δεν θα συμπεριλάμβανε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο χαμήλωμα των στόχων (κάτω από 3,5% του ΑΕΠ) για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 -στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020-, γι’ αυτό και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2021 θα κατατεθεί τελικώς τον επόμενο χρόνο στη Βουλή.

Δημοφιλή