Με δόσεις η δόση, αλλά σε μια εβδομάδα έρχονται οι θεσμοί για τη δεύτερη αξιολόγηση

Με δόσεις η δόση, αλλά σε μια εβδομάδα έρχονται οι θεσμοί για τη δεύτερη αξιολόγηση
Eurokinissi

Ραντεβού σε περίπου μια εβδομάδα στην Αθήνα έδωσαν κυβέρνηση και θεσμοί ώστε να ξεκινήσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει το τελικό «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έστω και αν οι υπουργοί οικονομικών αποφάσισαν να περιμένουν πρώτα και τα στοιχεία Σεπτεμβρίου για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πριν προχωρήσουν και τυπικά στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών σημείωναν ότι τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί ωστόσο «τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου», με αποτέλεσμα να πάει ακόμα πιο πίσω η εκταμίευση της υποδόσης.

Πλέον η απόφαση αναμένεται κατά τη διάρκεια του επόμενου EuroWorking Group, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 24 Οκτωβρίου. Μέχρι η τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει και τυπικά τα στοιχεία στα χέρια της τα οποία θα αποδεικνύει ότι έχει καλυφθεί τουλάχιστον το 80% της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από το ποσό που της είχε δοθεί με την προηγούμενη δόση.

Στόχος τώρα είναι η ομαλή έναρξη την ερχόμενη εβδομάδα της δεύτερης αξιολόγησης. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα μέσα Νοεμβρίου. Χρονικό ορόσημο αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου σε αυτό να εγκριθεί και τυπικά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κανείς βέβαια αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που πέρα από τα γνωστά θέμα που περιλαμβάνει η ατζέντα της αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά, παραμένουν στο τραπέζι οι απαιτήσεις του Ταμείου για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στο ασφαλιστικό. Παράλληλα εκκρεμεί και η πλήρωση των θέσεων των μελών της διοίκησης του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο οι θεσμοί έδειξαν ακόμα μια φορά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του το χθεσινό Eurogroup αναφέρει ότι «πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε το ταμείο να λειτουργεί κανονικά πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

Ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια το οποίο αναμένεται να προκαλέσει εμπλοκή στην αξιολόγηση είναι η γνωστή διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο μακροχρόνιας διευθέτησης του χρέους.

Το Ταμείο επιμένει ότι χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις από την πλευρά της Ευρώπης δεν μπορεί να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Ωστόσο την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις για τη μακροχρόνια ρύθμιση θα ληφθούν αργότερα, με το Βερολίνο να θέλει να περιμένει πρώτα τις Γερμανικές εκλογές το 2017.

Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε χαρακτηριστικά ότι «Δεν θα ανοίγω το θέμα του χρέους σε κάθε Eurogroup» και πρόσθεσε ότι «εξετάζονται ήδη τα μέτρα για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν σε επόμενη φάση, εφόσον η Ελλάδα καλύψει τις υποχρεώσεις της και από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της μακροπρόθεσμης δέσμευσης», μεταθέτοντας έτσι τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον.

Δημοφιλή