Ένας καυτός χειμώνας: Όσα άλλα έρχονται εκτός από τους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα

Ένας καυτός χειμώνας: Όσα άλλα έρχονται εκτός από τους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos reacts during a parliamentary session before a vote of an omnibus bill cutting spending on pensions, speed up privatisations and reform the electricity market, in Athens, Greece, September 27, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos reacts during a parliamentary session before a vote of an omnibus bill cutting spending on pensions, speed up privatisations and reform the electricity market, in Athens, Greece, September 27, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και τη ρύθμιση του χρέους να παραμένει στον «αέρα» η κυβέρνηση προετοιμάζεται να υποδεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα τους τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Το κλίμα ωστόσο στο οποίο θα διεξαχθεί η δεύτερη αξιολόγηση είναι πραγματικά άγνωστο. Στις δημόσιες δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι όλων των πλευρών μιλούν για την πρόθεση τους οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Η ταχύτητα βέβαια με την οποία θα κινηθούν όλοι οι παράγοντες δεν είναι η ίδια.

Η επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου είναι το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί και αυτό να επικυρωθεί και πολιτικά στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά των δανειστών το ταχύτερο είναι οι αρχές του 2017, ώστε οι δύο πλευρές να καταφέρουν να έρθουν σε πλήρη συμφωνία για όλα τα θέματα.

Ωστόσο στο παρασκήνιο όλοι γνωρίζουν ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θα κριθεί στο πεδίο της μάχης και εκεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι τα βουβάλια προσέρχονται με πρόθεση να τσακωθούν και όπως συνηθίζεται οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι τα βατράχια ή όπως το είπε προ ημερών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «η Ελλάδα είναι μια γαζέλα που προσπαθεί να αποφύγει δυο ελέφαντες που τσακώνονται».

Αν και δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί τόσο γρήγορα όσο μια γαζέλα, αντίθετα είναι βέβαιο ότι η μάχη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ μπορεί να της προκαλέσει τραύματα όπως από δύο ελέφαντες.

Επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν οι δανειστές θα έρθουν στην Αθήνα με πρόθεση «να κάνουν γρήγορα τη δουλειά και να φύγουν». Τα παράλληλα ανοιχτά ζητήματα στο περιθώριο της αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά ώστε να αφήσουν ανεπηρέαστες τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, Ευρώπη και ΔΝΤ έρχονται στην Αθήνα έχοντας ήδη διαπιστώσει ότι υπάρχει «πολιτική εμπλοκή» στο χρόνο διευθέτησης του χρέους. Υπό αυτές τις συνθήκες το Ταμείο θα ανασύρει όλες τις μεθόδους προκειμένου να πιέσει το Βερολίνο ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη διευθέτηση του χρέους.

Άλλωστε οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να έχουν έτοιμη την έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Το αποτέλεσμα της θα κρίνει και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναφορικά με την παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το κλίμα είναι πολύ πιθανό το Ταμείο να ανοίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλα τα θέματα, τα οποία σύμφωνα και με το πρόσφατο σημείωμα της Ντέλιας Βελκουλέσκου, αλλά και με τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, περιλαμβάνουν και νέες περικοπές στις συντάξεις, αλλά και μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου.

Δεδομένο θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον οι δανειστές συζήτησαν, εν τη απουσία της Ελλάδας, όλα τα θέματα που αφορούν το Ελληνικό πρόγραμμα. Το εάν και σε τι έχουν συμφωνήσει θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι την Ελλάδα την περιμένει ακόμα ένας «καυτός» χειμώνας.

Δημοφιλή