Μητσοτάκης: Έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Ζητώ εκλογές

Μητσοτάκης: Έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Ζητώ εκλογές
Bloomberg

Το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «έχουμε την πιο ανίκανη Κυβέρνηση των τελευταίων ετών».

«Δεν αποδεικνύεται δεσμευμένη στο στόχο των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχει την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις. Δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Για αυτό το λόγο, ζητώ εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Η Ελλάδα αξίζει και θα έχει μια πολύ καλύτερη κυβέρνηση».

Όσο πιο σύντομα διεξαχθούν εκλογές, υποστήριξε, τόσο το καλύτερο για τη χώρα, αν και τόνισε πως δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνουν.

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν θα αργήσουν οι εκλογές. Όποτε και εάν γίνουν, εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Θα σχηματίσουμε μια ικανή Κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω εάν θα συμμαχήσουμε με κάποιο κόμμα. Είναι πολύ νωρίς για να εκφράσω άποψη. Στοχεύουμε να λάβουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή».

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχρέωνε τη χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα η χώρα θα ήταν εκτός μνημονίων. «Αντί αυτού, χάσαμε ήδη δύο χρόνια. Και είναι πιθανό να χάσουμε ένα ακόμη χρόνο. Είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα διάσωσης. Το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο».

Όσον αφορά στην κατάσταση της οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως δεν βλέπει σημάδια ανάκαμψης, αλλά αντ'αυτού βλέπει όλο και λιγότερες επενδύσεις. «Βλέπω όλο και περισσότερους νέους Έλληνες να εγκαταλείπουν τη χώρα. Βλέπω ένα παραλυμένο τραπεζικό σύστημα. Και δεν βλέπω μια κυβέρνηση ικανή να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα».

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε αναγκαίο να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τόνισε πως εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. «Υπήρξα υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για δύο χρόνια. Ξέρω ότι μπορεί να γίνει αποτελεσματικά» δήλωσε.

Όσον αφορά στο θέμα του χρέους, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως χρειάζεται ελάφρυνση. «Το ποσοστό ελάφρυνσης του χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκτιμώ ότι το ΔΝΤ έχει υποτιμήσει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»

Δημοφιλή