Τι λένε 4 από τους 36 ευρωβουλευτές που με επιστολή τους ζήτησαν την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τι λένε 4 από τους 36 ευρωβουλευτές που με επιστολή τους ζήτησαν την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
EU parliament building, Paul-Henri Spaak building
EU parliament building, Paul-Henri Spaak building
Raimund Koch via Getty Images

Την ανάγκη μιας ταχείας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρά τις αντιρρήσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, εξηγούν με δήλωσή τους στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τέσσερις από τους 36 ευρωβουλευτές που με επιστολή τους προς τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ζήτησαν την άμεση διευθέτηση του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Εύα Ζολί, «η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και επείγει τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους πιστωτές της Ελλάδας». Η Εύα Ζολί τονίζει τα εξής: «Οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν και το άχθος του χρέους έγινε μεγαλύτερο. Αν οι πιστωτές θέλουν πίσω τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων τους, θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, να επενδύσει στο μέλλον της, κυρίως μέσω της πράσινης επένδυσης που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευημερία. Οι συζητήσεις για το χρέος πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και να διευρυνθούν στο ζήτημα του χρέους όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και όλες οι «λογικές» κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν αυτό το σχέδιο. Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να διακυβεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο λόγω εθνικών εκλογών. Η θέση του για μη ελάφρυνση του χρέους δεν έχει από οικονομικής απόψεως κανένα νόημα».

Από την πλευρά του ο Φάμπιο Ντε Μάσι, Γερμανός ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς αναφέρει: « Όσο περισσότερο κυβερνά η τρόικα την Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα διαρκεί η ύφεση. Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες διασώθηκαν μέσω της Ελλάδας. Το ελληνικό χρέος αυξάνεται παρά τους γελοίους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις το χρέος σου αν το εισόδημά σου δεν είναι αρκετό. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και δημόσιες επενδύσεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιστωθεί περαιτέρω για να εξυπηρετήσει το παλαιό χρέος της και ζητά την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει το θέμα του ελληνικού χρέους κάτω από το τραπέζι, ως τον επόμενο χρόνο που είναι οι γερμανικές εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ευρωβουλευτής από την Ενωτική Αριστερά, η Πορτογαλέζα Μαρίζα Ματίας υποστηρίζει ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποφασιστούν τώρα. «Εντός της ΕΕ υπάρχουν τεράστιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το χρέος, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας. Αν η ΕΕ θέλει να έχει μέλλον πρέπει να ξεκινήσει να συζητά το ζήτημα του χρέους. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, παρά την αντίθετη άποψη του κ. Σόιμπλε. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και ελπίζω ότι θα γίνει εγκαίρως, διότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οι χώρες του νότου, οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πια τη δυνατότητα να παρέμβουν στην οικονομία τους, ούτε να κάνουν δημόσιες επενδύσεις, αφού το δημόσιο χρήμα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει να ασκήσουμε τεράστια πίεση να αναγάγουμε τη συζήτηση για το χρέος στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας», αναφέρει η Μ. Ματίας.

Τέλος, ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρνεστ Ουρτασόν τονίζει: «Είναι κατανοητό από όλους τους οικονομικούς αναλυτές ότι χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η χώρα δε θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα αυτό. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλα τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό το ζήτημα».

Δημοφιλή