Ιράκ: Έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του ISIS για την ανακατάληψη της Μοσούλης

Ιράκ: Έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του ISIS για την ανακατάληψη της Μοσούλης
Reuters

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί τη Δευτέρα ανακοίνωσε την έναρξη της μάχης για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, στην πιο φιλόδοξη επιχείρηση από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, πριν από πέντε χρόνια, με τις ΗΠΑ να προβλέπουν πως η τρομοκρατική οργάνωση θα υποστεί μία «οριστική ήττα».

Βίντεο από το θέατρο των επιχειρήσεων μεταδίδει ζωντανά το Al Jazeera English, μέσω του Facebook.

«Ανακοινώνω σήμερα την έναρξη των ηρωικών επιχειρήσεων για την απελευθέρωσή σας από τον τρόμο και την καταπίεση του Daesh (ISIS) δήλωσε ο Αμπαντί σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση.

«Θα συναντηθούμε σύντομα στο έδαφος της Μοσούλης για να γιορτάσουμε την απελευθέρωση και τη σωτηρία σας» πρόσθεσε, περιτριγυρισμένος από τους κορυφαίους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων.

Το Al Jazeera πρόβαλε βίντεο όπου, όπως αναφέρθηκε, φαινόταν βομβαρδισμός της Μοσούλης ο οποίος ξεκίνησε αμέσως μετά την ομιλία του Αμπαντί, με ρουκέτες τροχιοδεικτικά στον νυχτερινό ουρανό, καθώς και ήχους πυροβολισμών.

Η επίθεση στη Μοσούλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. ανθρώπων, υποστηρίζεται από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, που παρέχει υποστήριξη από αέρος και εδάφους.

Η επιχείρηση είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ από την αμερικανική εισβολή του 2003, που έριξε την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, και η μεγαλύτερη από την ιρακινή κυβέρνηση από την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων το 2011.

Αναμένεται να λάβουν μέρος 30.000 άνδρες από τον ιρακινό στρατό, την κουρδική πολιτοφυλακή των Πεσμεργκά, καθώς και σουνίτες μαχητές, ενώ εκτιμήσεις για την ισχύ των δυνάμεων του ISIS στην πόλη κυμαίνονται μεταξύ 4.000 και 8.000 ανδρών.

«Πρόκειται για μια αποφασιστική στιγμή στην εκστρατεία για μια οριστική ήττα του ISIS» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι Ιρακινοί σύμμαχοί μας θα επικρατήσουν εναντίον του κοινού μας εχθρού και θα απελευθερώσουν τη Μοσούλη και το υπόλοιπο Ιράκ από το μίσος και την κτηνωδία του ISIS».

Επιχείρηση του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη

Δημοφιλή