ΥΠΕΞ: Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη

ΥΠΕΞ: Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη
Eurokinissi

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα», τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Και προσθέτει: «Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς». Υπογραμμίζει δε ότι «η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τις προκλήσεις από τον Ερντογάν έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους.

Δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα. Διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει.

Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα».

Το Ποτάμι

«Η Συνθήκη της Λωζάνης και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων. Και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα, η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν» σχολίασε το Ποτάμι για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι συνεχίζει τις σπασμωδικές του κινήσεις, που μέρα με την ημέρα γίνονται και πιο επικίνδυνες. «Οι διεθνείς συμφωνίες όμως, δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια όποιου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του» αναφέρει και τονίζει: «Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη».

ΚΚΕ

«Θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη αφέλεια, το νέο παραλήρημα και οι συνεχείς αμφισβητήσεις των συνόρων στην περιοχή, από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, να θεωρούνται ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, όπως καθησυχάζουν η κυβέρνηση, αλλά κι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει: «Οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, ενταγμένες στο συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και το ρόλο που παίζουν ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ στην περιοχή».

Δημοφιλή