Μια διαφορετική ανάγνωση των πληρωμένων ομιλιών της Κλίντον στην Goldman Sachs

Μια διαφορετική ανάγνωση των πληρωμένων ομιλιών της Κλίντον στην Goldman Sachs
U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton speaks at a fundraiser in Seattle, Washington, U.S., October 14, 2016. REUTERS/Lucy Nicholson
U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton speaks at a fundraiser in Seattle, Washington, U.S., October 14, 2016. REUTERS/Lucy Nicholson
Lucy Nicholson / Reuters

Το Σαββατοκύριακο η ιστοσελίδα WikiLeaks διέρρευσε -για μια ακόμα φορά- e-mails της υποψήφιας προέδρου Χίλαρι Κλίντον, αυτή την φορά από την εποχή που μόλις είχε ολοκληρώσει την θητεία της ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα e-mails περιείχαν σε γραπτή μορφή τις ομιλίες που έδινε επί πληρωμή η υποψήφια σε συναντήσεις της τράπεζας Goldman Sachs, γεγονός που επιβεβαιώνει τις στενές της σχέσεις με την Γουόλ Στριτ. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν ίσως πολύ χρήσιμη για τον Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, αν δημοσιευόταν λίγους μήνες νωρίτερα, καθώς οι στενές της σχέσεις με τους λομπιίστες των τραπεζών ήταν μία από τις βασικές κατηγορίες που της επέσυρε ο συνυποψήφιός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, η Washington Post δημοσίευσε άρθρο στο οποίο εξηγεί ότι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ίδια έδωσε αυτές της ομιλίες της για λογαριασμό της Goldman Sachs, το ίδιο το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να πλήξει απαραίτητα την δημόσια εικόνα της. Ο αρθρογράφος, Daniel W. Drezner, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στα Πανεπιστήμια Tufts και Fletcher, αναφέρει μάλιστα τρία σημεία που του έκαναν εντύπωση.

Η Κλίντον ήταν λιγότερο διστακτική απέναντι στην TTIP

Για να είμαστε ακριβείς, υποστήριζε όσο κανείς άλλος την αμφιλεγόμενη Διατλαντική Συμφωνία, για την οποία σήμερα εκφράζει μια διστακτικότητα. «Θα ήταν καλή για τους Ευρωπαίους. Θα ήταν καλή για εμάς», είχε πει. Η ίδια έβλεπε την συμφωνία σαν ένα τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων, ενώ σήμερα αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις.

Γνώριζε την σύνδεση εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής

Αναφερόμενη σε ένα επαγγελματικό ταξίδι της στην Κίνα, κατά την διάρκεια του οποίου είχε δεχτεί πολλές ερωτήσεις για μια ενδεχόμενη απόφαση του Κογκρέσου, η ίδια κατέληξε στο ότι τα εσωτερικά θέματα μιας χώρας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις στρατιωτικές ή εμπορικές σχέσεις της με τα υπόλοιπα έθνη του πλανήτη. «Πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και αποδείξουμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε πάλι να λαμβάνουμε αποφάσεις. Κι αυτό θέλει πολύ δουλειά», είχε πει.

Είχε προβλέψει την άνοδο του Τραμπ

Αρκετούς μήνες προτού θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, η Κλίντον είχε προβλέψει την άνοδο του Τραμπ, αλλά και την πολιτική αλλαγή που θα σήμανε στο εγγύς μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θέλω να πάω πίσω στον χρόνο όταν υπήρχε ένα σύστημα δικομματισμού στο οποίο μπορούσες να είχες σοβαρές συζητήσεις για το μέλλον», είχε πει, πολύ πριν το πρώτο ντιμπέιτ της με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοφιλή