Γονείς καταγγέλλουν πως εκπαιδευτικός έβγαλε τη διαβητική κόρη τους από την αίθουσα επειδή η ένεση ινσουλίνης «ωθεί στα ναρκωτικά»

Γονείς καταγγέλλουν πως εκπαιδευτικός έβγαλε τη διαβητική κόρη τους από την αίθουσα επειδή η ένεση ινσουλίνης «ωθεί στα ναρκωτικά»
Spectators watch a friendly basketball game in Athens, on Sunday, May 29, 2016. Latvian New York Knicks star Kristaps Porzingis joined fellow NBA player Giannis Antetokounmpo, of the Milwaukee Bucks, and his older brother Thanasis, for a game of streetball Sunday. The
Spectators watch a friendly basketball game in Athens, on Sunday, May 29, 2016. Latvian New York Knicks star Kristaps Porzingis joined fellow NBA player Giannis Antetokounmpo, of the Milwaukee Bucks, and his older brother Thanasis, for a game of streetball Sunday. The
ASSOCIATED PRESS

Εκπαιδευτικός στη βόρεια Ελλάδα ανάγκασε την κόρη τους να βγει από την αίθουσα για να ελέγξει το σάκχαρό της και, αν χρειαζόταν, να λάβει την απαραίτητη ινσουλίνη σε ένεση, κατήγγειλαν οι γονείς της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας, σύμφωνα με τους γονείς, συγκεκριμένος εκπαιδευτικός λειτουργός, «με εξαιρετικά δηκτικό τόνο εξαναγκάζει τη μαθήτρια να αποχωρεί από τη σχολική αίθουσα προκειμένου να ελέγξει την τιμή του σακχάρου ή να λάβει την ενέσιμη ινσουλίνη. Το γεγονός αυτό δημιουργεί όχι μόνο αίσθημα ντροπής και στενοχώριας στην ίδια τη μαθήτρια, αλλά επιπλέον προάγει την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό στη μαθητική κοινότητα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το επιχείρημα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού είναι πως «η μέτρηση του σακχάρου ή η χορήγηση ινσουλίνης σε κοινό χώρο αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά».

Παράλληλα, εκφράζεται το ερώτημα «εάν θα αντιμετωπιζόταν με αντίστοιχο τρόπο ένα λιποθυμικό υπογλυκαιμικό ή υπεργλυκαιμικό σοκ ενός πάσχοντος μαθητή, συνέπεια της παράλειψης μέτρησης ή χορήγησης ινσουλίνης».

To περιστατικό έλαβε χώρα σε λύκειο της περιοχής του Χορτιάτη, και αφορούσε σε μαθήτρια της Β' Λυκείου. Όπως είπε στη HuffPost Greece ο Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η ομοσπονδία βρίσκεται σε επικοινωνία με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το θέμα εξετάζεται, ενώ αναμένεται να φανεί τι θα γίνει και από πλευράς του σχολείου.

Από πλευράς του, ο Απόστολος Αποστολίδης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «υπηρεσιακά έχει δρομολογηθεί ό,τι οφείλει να δρομολογήσει η υπηρεσία» σχετικά με τη διερεύνηση του περιστατικού - ενώ συμπλήρωσε ότι δεν έχει δηλωθεί ποτέ στο παρελθόν στην αρμόδια υπηρεσία κάποια άλλη αντίστοιχη περίπτωση.

Παρόλα αυτά, ο κ. Δαραμήλας δηλώνει πως υπάρχουν αναφορές και για άλλα τέτοια περιστατικά. «Συχνά δεν είναι, αλλά υπάρχουν. Επώνυμη καταγγελία ωστόσο έγινε μόνο από τους συγκεκριμένους γονείς», συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι σε άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα λύθηκαν μετά από επικοινωνία με τις διευθύνσεις των σχολείων.

Όσον αφορά στην όλη διαδικασία, ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει πως η μέτρηση χρειάζεται μόλις 5 δευτερόλεπτα, ενώ η ένεση επίσης απαιτεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με τον χρόνο συνολικά να μην ξεπερνά το ένα λεπτό. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια διαδικασία που «επιβάλλεται να γίνεται μέσα στην τάξη», λόγω της φύσης του ζητήματος.

Όπως συμπληρώνει ο κ. Δαραμήλας, δεν υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα όσον αφορά στο πότε πρέπει να γίνεται- «εξαρτάται από το άτομο, πόσο γεύματα έχει πάρει, πώς νιώθει κλπ» αναφέρει: «Αν το παιδί πρέπει να βγαίνει κάθε φορά από την τάξη, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα», σημειώνει.

Τι απαντά ο διευθυντής του σχολείου

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δαραμήλας και ο γενικός γραμματέας, Γεώργιος Τσούτσας,απέστειλαν επιστολή στον διευθυντή του σχολείου, στην οποία αναφέρουν πως «σύμφωνα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, η καθηγήτρια αναγκάζει τη μαθήτρια, η οποία πάσχει από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με εξαιρετικά δηκτικό τόνο να απομακρύνεται από τη σχολική αίθουσα, προκειμένου να ελέγξει την τιμή του σακχάρου της, ή να λάβει την ενέσιμη ινσουλίνη της, γεγονός το οποίο δημιουργεί όχι μόνο αίσθημα ντροπής και στενοχώριας στην ίδια τη μαθήτρια, αλλά επιπλέον προάγει την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό στη μαθητική κοινότητα». Επίσης, αναφέρεται πως, σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας της μαθήτριας, «και εσείς, ως διευθυντής του σχολείου απαιτήσατε από την μαθήτρια να βγαίνει από την τάξη για να χορηγήσει την ινσουλίνη της».

Ο διευθυντής του σχολείου, Χρήστος Παρασκευόπουλος, δήλωσε από πλευράς του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι έλαβε την επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και υποστηρίζει πως δεν υπήρξε καμία απαγόρευση, παρά μόνο μία σύσταση. Επίσης, χαρακτήρισε «ψευδή και κακόβουλα» τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο «τα οποία λένε ότι καθηγήτρια πέταξε έξω από την τάξη μαθήτρια», όπως και την αναφορά στην καταγγελία της μητέρας ότι ειπώθηκε πως «η χορήγηση της ινσουλίνης σε κοινό χώρο αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά».

«Η καθηγήτρια -το ξέρω και από την ίδια αλλά και το επιβεβαίωσα από μαρτυρίες των μαθητών- σε καμία περίπτωση δεν απαίτησε από τη μαθήτρια να βγει έξω, της είπε ότι θα ήταν καλύτερα να κάνει έξω τη μέτρηση. Δεν ειπώθηκε τίποτε σχετικό με ναρκωτικά, το διασταύρωσα από τους μαθητές, τους οποίους κάλεσα και ρώτησα έναν - έναν, χωριστά. Δεν έγινε τίποτε το σπουδαίο, παρά μόνο μία σύσταση στη μαθήτρια, επειδή έκανε τη μέτρηση με τρόπο επιδεικτικό» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι και πριν από το επίμαχο περιστατικό η γενικότερη συμπεριφορά τής εν λόγω μαθήτριας μέσα στην τάξη δεν υπήρξε σωστή, καθώς και ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα με άλλους μαθητές, οι οποίοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

«Δεν το απαγορεύσαμε σε καμία περίπτωση να κάνει την ένεση μέσα στην τάξη, ούτε εγώ, ούτε η καθηγήτριά της, η άποψή μας είναι ότι θα ήταν καλύτερα να το κάνει έξω από την τάξη. Δεν είναι το μόνο παιδί με την πάθηση αυτή. Είχαμε και άλλα παιδιά στο παρελθόν και φέτος στην Α' Λυκείου υπάρχει μαθητής με την ίδια πάθηση και δεν έχουμε κανένα ζήτημα μαζί του» είπε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, η μαθήτρια, μετά την καταγγελία, συνεχίζει να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα και να κάνει τις μετρήσεις σακχάρου μέσα στην τάξη, «πιο διακριτικά, όμως, χωρίς να επιζητεί την προσοχή των συμμαθητών και καθηγητών της».

Δημοφιλή