Έρευνα: Καπιταλισμός vs Σοσιαλισμός στις ΗΠΑ και μια αναμέτρηση προέδρων με τους «μεγάλους» του Κομμουνισμού

Καπιταλισμός vs Σοσιαλισμός στις ΗΠΑ και μια αναμέτρηση προέδρων με τους «μεγάλους» του Κομμουνισμού

Μεταξύ των πολλών ερευνών, σχεδόν για τα πάντα, που διεξάγονται στις ΗΠΑ διεξάγονται και ετήσιες έρευνες για τη στάση των πολιτών απέναντι στον Σοσιαλισμό. Και φέτος όπως φαίνεται αυτή η έρευνα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άλλες χρονιές καθώς παρουσιάζονται κάποια αξιοσημείωτα ευρήματα και για το πως οι Αμερικανοί βλέπουν τους υποψηφίους για την προεδρία συγκριτικά και με άλλους προέδρους τους αλλά και με ιστορικές προσωπικότητες όπως πχ ο Στάλιν, ο Λένιν ή ο Μάο Τσετούνγκ και ο Πούτιν. Και τα νέα για κάποιους δεν είναι και πολύ καλά...

Αρκεί να επισημάνουμε πως στην επτάδα με τις προσωπικότητες που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικής γνώμης είναι και η Χίλαρι Κλίντον ενώ ο Τράμπ και ο Μάο Τσετούνγκ «ισοψηφούν». Ή ακόμη πως Αμερικανοί πιστεύουν πως επί Τζορτζ Μπους του νεότερου σκοτώθηκαν περισσότεροι άνθρωποι απ' ότι επί Στάλιν που για τους ερωτηθέντες όμως βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τους οποίους έχουν την πιο αρνητική άποψη.

Η νέα έρευνα, διεξήχθη για λογαριασμό του Ιδρύματος για τη Μνήμη των Θυμάτων του Κομμουνισμού από την YouGov σε δείγμα 2.300 ατόμων, ηλικίας άνω των 16ετών και κατά την περίοδο 30 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2016.

Καπιταλισμός Vs Σοσιαλισμός (και ολίγον Κομμουνισμός)

  • Όπως προκύπτει, αν και το 52% των Αμερικανών πιστεύει πως το οικονομικό σύστημα της χώρας – που είναι καπιταλιστικό- είναι «εναντίον» τους την ίδια στιγμή το 50% απαντά πως έχει θετική γνώμη για τον καπιταλισμό. Εστιάζοντας σε θέματα οικονομίας, οι ερωτηθέντες αναδεικνύουν σε ένα από πλέον σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά της οικονομικές ανισότητες, τον διαχωρισμό πλουσίων και φτωχών, την διαφορά στις αμοιβές μεταξύ φυλών και ανδρών-γυναικών σε ποσοστά 73%, 64% και 63%, διαδοχικά. Επίσης εκτιμούν σε ποσοστό 67% πως αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα δεν συνεισφέρουν αρκετά και το 46% των ερωτηθέντων επιθυμούν αύξηση της φορολογίας για αυτές τις κατηγορίες πολιτών.

  • Σε ό,τι αφορά τον Σοσιαλισμό το 48% έχει αρνητική γνώμη και το 30% θετική ενώ σε ότι αφορά τον Κομμουνισμό τα ποσοστά αρνητικής γνώμης εκτοξεύονται στο 75% με ένα 70% να πιστεύει πως ο Κομμουνισμός αποτελεί ένα υπαρκτό στις ημέρες «πρόβλημα» ενώ ένα 18% απαντά πως ήταν πρόβλημα μόνο κατά την περίοδο του 20ου αιώνα και ένα 7% να απαντά πως ο Κομμουνισμός δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Ένα 5% δε απαντά πως είναι πρόβλημα του 21ου αιώνα.
  • Στην ερώτηση δε «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ κάποιον που περιγράφει τον εαυτό του ως σοσιαλιστή, καπιταλιστή, φασίστα, ή κομμουνιστή οι δύο πρώτοι συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις με 38% και 59% αντίστοιχα και έπονται οι άλλοι δύο με ποσοστά 8% και 10%.
  • Crash Test μεταξύ ηγετών του σήμερα και του χθες. Η 7άδα των αντιπαθητικών

    • Στην ίδια έρευνα γίνεται μια ενδιαφέρουσα «αναμέτρηση» μεταξύ πρώην Προέδρων των ΗΠΑ, των δύο τωρινών υποψηφίων Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον με ηγέτες και μεγάλε προσωπικότητες που σφράγισαν την ιστορία του 20ου αιώνα.

    Οι ερωτηθέντες καλούνται να εκφράσουν τη θετική ή αρνητική γνώμη και τα ευρήματα είναι αξιοσημείωτα καθώς ποσοστό αρνητικής γνώμης άνω του 50% συγκεντρώνουν οι:

    1. Ιωσήφ Στάλιν - 79%
    2. Βλαντιμίρ Πούτιν - 73%
    3. Βλαντιμίρ Λένιν – 64%
    4. Καρλ Μάρξ – 61%
    5. Ντόναλντ Τραμπ – 61%
    6. Μάο Τσετούνγκ – 55% και
    7. Χίλαρι Κλίντον – 54%
    • Μια ειδική αναφορά όμως αξίζει να γίνει σε ένα ακόμη πρόσωπο. Τον Μπέρνι Σάντερς που διεκδίκησε όπως και η Χίλαρι Κλίντον το χρίσμα για τους Δημοκρατικούς και τελικά ηττήθηκε. Ένα από τα παράδοξα ευρήματα λοιπόν αυτής της έρευνας είναι πως για τον κ.Σάντερς έχει θετική γνώμη το 55% των ερωτηθέντων. Κι όμως δεν εξελέγη και τώρα την προεδρία των ΗΠΑ διεκδικούν οι Κλίντον και Τραμπ.

    Τα αξιοσημείωτα όμως ευρήματα σε αυτή την έρευνα δεν τελειώνουν εδώ:

    • Όπως φαίνεται, 1 στους τέσσερις Αμερικανούς πιστεύουν πως ο κατά τα άλλα πιο μισητός σε αυτή την έρευνα Ιωσήφ Στάλιν, σκότωσε λιγότερους απ' ότι ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος – που έχει μάλιστα ποσοστό θετικής γνώμης 52%. Συγκεκριμένα στο ερώτημα «Περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την Προεδρία του Τζορτζ Μπους από ότι κατά την ηγεσία του Ιωσήφ Στάλιν. Αλήθεια ή ψέμα;» το 74% απαντά πως είναι ψέμα και το 26% αλήθεια.
    • Στο ερώτημα δε εάν σκοτώθηκαν περισσότεροι άνθρωποι κατά την περίοδο του Αδόλφου Χίτλερ ή του Στάλιν, αναγνωρίζουν πως επί Χίτλερ φονεύθηκαν περισσότεροι.

    Δημοφιλή